Δύο ρωσικά αποβατικά πλοία κατηγορίας Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν άρματα ΤΟΜΠ και προσωπικό κατά τη διάρκεια αποβατικών ασκήσεων, διήλθαν από το Βόσπορο το Σάββατο
Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία διέσχισαν το Βόσπορο κατευθυνόμενα προς τη Μαύρη Θάλασσα σήμερα και 15 μικρότερα πλοία ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους επίσης στη Μαύρη θάλασσα από την Κασπία Θάλασσα, καθώς η Μόσχα ενισχύει τη ναυτική της παρουσία σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με τη Δύση και την Ουκρανία.

Η ενίσχυση συμπίπτει με μια τεράστια συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι για το οποίο η Μόσχα δηλώνει ότι είναι προσωρινό, μολονότι χρονικά ακολουθεί την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ αυτονομιστών της Ρωσίας και κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ουάσιγκτον, οι οποίες ακύρωσαν την αποστολή δύο δικών της πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη εβδομάδα μετά από έντονες ρωσικές διαμαρτυρίες, βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η Μόσχα απέλασε 10 διπλωμάτες των ΗΠΑ την Παρασκευή ως αντίποινα για την απέλαση του ίδιου αριθμού Ρώσων διπλωμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία έχει επίσης περιορίσει προσωρινά την κυκλοφορία ξένων πολεμικών πλοίων “και άλλων κρατικών πλοίων” κοντά στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014, μια κίνηση που καταδικάστηκε τόσο από το Κίεβο όσο και από την Ουά

Δύο ρωσικά αποβατικά πλοία κατηγορίας Ropucha από τον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας, ικανά να μεταφέρουν άρματα ΤΟΜΠ και προσωπικό κατά τη διάρκεια αποβατικών ασκήσεων, διήλθαν από το Βόσπορο το Σάββατο.

Περισσότερες ρωσικές ναυτικές ενισχύσεις με τη μορφή δύο ακόμη αποβατικών πλοίων, αυτή τη φορά από το στόλο της Βαλτικής της Ρωσίας, αναμένεται να διέλθουν επίσης από το Βόσπορο.

Το πρακτορείο ειδήσεων RIA το Σάββατο ανέφερε επίσης ότι 15 μικρότερα πλοία από τον ρωσικό Caspian Flotilla ολοκλήρωσαν τη μεταφορά τους στη Μαύρη Θάλασσα ως μέρος μιας άσκησης.


Σε ένα περαιτέρω σημάδι εντεινόμενων εντάσεων στην περιοχή, ένα πλοίο που μεταφέρει εφόδια και εξοπλισμό για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία διήλθε το Βόσπορο την Παρασκευή το απόγευμα.

Εν τω μεταξύ στην Αγία Πετρούπολη, η υπηρεσία ασφαλείας FSB της Ρωσίας συνέλαβε για λίγο έναν Ουκρανό διπλωμάτη, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας το Σάββατο.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ανέφερε νωρίτερα ότι ο Oleksandr Sosoniuk τέθηκε υπό κράτηση όταν προσπάθησε να λάβει διαβαθμισμένες πληροφορίες κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσο πολίτη.
Το πιθανό ρωσικό σχέδιο επιχειρήσεων

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Ρωσία συγκεντρώνει αποβατικό στόλο στον Εύξεινο πόντο, πέραν των χερσαίων δυνάμεών της στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσης έχει συγκεντρώσει δυνάμεις και στην Υπερδνειστερία η οποία βρίσκεται στην “πλάτη”, δυτικά της Ουκρανίας, αλλά και στην Λευκορωσία.

Με βάση τις παραπάνω ρωσικές συγκεντρώσεις δυνάμεων επιχειρησιακά θα λέγαμε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει επί τριών κατευθύνσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

1.Αποβατική ενέργεια με ταυτόχρονη ενέργεια από την κατεύθυνση της Υπερδνειστερίας για συνένωση τους και εγκλωβισμό-καταστροφή των Ουκρανικών δυνάμεων

2. Επιθετική ενέργεια από την κατεύθυνση της Λευκορωσίας

3. Επιθετική ενέργεια από την κατεύθυνση της Ανατολικής Ουκρανίας

Η 2-3 κατευθύνσεις θα συγκλίνουν σε συγκεκριμένο βάθος εντός του Ουκρανικού εδάφους για συνένωση τους και εγκλωβισμό-καταστροφή των Ουκρανικών δυνάμεων

Βεβαίως η παραπάνω επιχειρησιακή σχεδίαση αν υλοποιηθεί από Ρωσικής πλευράς σε βάρος της Ουκρανίας, θα σήμαινε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, στην οποία θα εμπλεκόταν το ΝΑΤΟ με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »