Κόντρα Ρώσων-Τούρκων σε όλα τα μέτωπα και επίπεδα πλέον
Συμφωνία με τεράστιο υπόβαθρο υλοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στην ρωσική κυβέρνηση, την κυβέρνηση της Δαμασκού και τους Κούρδους, για τη δημιουργία τριών σημείων παρατήρησης κοντά στην πόλη Ain Issa στην επαρχία Raqqa για την αποτροπή περαιτέρω τουρκικών επιθέσεων.

Αυτό αναφέρθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό Kurdistan 24 με έδρα το Erbil, που είναι το διοικητικό κέντρο του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Ριάντ αλ-Χαλάφ, αρχηγός του στρατιωτικού συμβουλίου της πόλης Τελ Αμπάντ (επαρχία Raqqa), δήλωσε ότι οι «παραβιάσεις» της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού λαού της Συρίας δεν σταμάτησαν, αλλά «εντατικοποιήθηκαν τον Νοέμβριο».

Ως αποτέλεσμα, είπε, “οι Ρώσοι, οι Κουρδικές μονάδες του SDF και η συριακή κυβέρνηση συμφώνησαν να δημιουργήσουν τρία σημεία παρατήρησης για να μειώσουν τον αριθμό των παραβιάσεων που διαπράττονται εναντίον του λαού μας στην περιοχή Ain Issa.”

Σύμφωνα με αναφορές των αραβικών μέσων ενημέρωσης, η ρωσική διοίκηση ζήτησε προηγουμένως από την κουρδική ηγεσία του SDF να επιτρέψει στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να ελέγχουν ξεχωριστές «ζώνες ασφαλείας» στην Ain Issa, όπως έχει γίνει και στο Qamishli» (επαρχία Hasake) μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) με έδρα το Λονδίνο, η πρώτη θέση θα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της περιοχής Ain Issa, η δεύτερη στον αυτοκινητόδρομο M-4 (Hasake-Aleppo-Kamishli) και η τρίτη στο δυτικό τμήμα της περιοχής. Άιν Ίσα.

Οι θέσεις λέγεται ότι είναι επιφορτισμένες με “παρακολούθηση των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός και βομβαρδισμούς από την τουρκική επικράτεια”.

Αναφέρει επίσης ότι «οι Ρώσοι έχουν ήδη δημιουργήσει έναν σταθμό παρατήρησης στον αυτοκινητόδρομο M-4 και έναν άλλο βορειοδυτικά του Ain Issa για την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης» στην περιοχή.

Όπως ανέφεραν ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μαζί με τζιχαντιστές, πραγματοποίησαν μια ισχυρή επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, χτυπώντας θέσεις των Κούρδων του SDF στην περιοχή Abu Rasin της επαρχίας Hasake το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πηγές, ο τουρκικός στρατός και ο αποκαλούμενος συριακός εθνικός στρατός (SNA), τον οποίο υποστηρίζει η Άγκυρα, (αποτελούμενος από διάφορες φατρίες ισλαμιστών μαχητών), ξεκίνησαν μια μαζική επίθεση πυραύλων και πυροβολικού σε θέσεις των Κούρδων.

Ο τουρκικός στρατός και οι ισλαμιστές μαχητές συνεχίζουν να καταστρέφουν τα πάντα ανατολικά του Ευφράτη. Παράλληλα, τουρκική παραστρατιωτική ομάδα επιτέθηκε στις θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλακής στις επαρχίες Raqqa και Aleppo, αντίστοιχα στις περιοχές Ain Issa και Manbij.

Μετά το τέλος του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και την επιστροφή Σύρων μισθοφόρων από εκεί, ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τις επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών σχηματισμών ανατολικά του Ευφράτη.

Η Μόσχα όμως αλλάζει πλέον πολιτική και αποφασίζει να στηρίξει τους Κούρδους φέρνοντας τους σε συνεργασία με τον στρατό του Άσαντ.

Υπενθυμίζουμε ότι η εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ άλλαξε όλα τα δεδομένα, για αυτό και οι Ρώσοι θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις με την δημιουργία ενός αντι-τουρκικού άξονα που έχει ως απώτερο στόχο την δημιουργία ενός μελλοντικού κουρδικού κράτους, με το οποίο το Κρεμλίνο επιζητά από τώρα καλές σχέσεις, παρά το ότι η σχέση Ρώσων και Κούρδων πέρασε “χίλια κύματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »