Καταιγιστικές οι εξελίξεις

Ηάφιξη ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών MiG-29 φαίνεται να αλλάζει σχεδόν όλες τις ισορροπίες στον πόλεμο της Λιβύης, προκαλώντας πρωτίστως πανικό στις δυνάμεις της Τρίπολης.

Η ενίσχυση του LNA με αεροσκάφη MiG-29, τα οποία είναι ευέλικτα μαχητικά μικρής εμβέλειας, σε συνδυασμό με την παρουσία βομβαρδιστικών Su-24 Fencer, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν  βαρύτερα μεγάλα φορτία με βόμβες σε μεγαλύτερες αποστάσεις, θα κάνει πάταγο προκαλώντας πανικό στην κυβέρνηση της Τρίπολης.

Και οι δύο τύποι είναι γρηγορότεροι και μεταφέρουν περισσότερα όπλα από τα μαχητικά L-39 που χρησιμοποιούνται ευρέως από τις αεροπορικές δυνάμεις του GNA.

Τα MiG θα βοηθήσουν στην κατάρριψη εχθρικών drone, αλλά και οι δύο τύποι είναι ευάλωτοι σε επίγειους αντιαεροπορικούς πυραύλους που έχουν κατασκευαστεί από τη Ρωσία και την Κίνα.

Γαλλική Φρεγάτα στα ανοιχτά της Λιβύης-Μεγάλη “μάχη” για τον εναέριο χώρο

Η προέλευση και οι χειριστές των νέων ρωσικών μαχητικών του Χαφτάρ παραμένουν ωστόσο ένα αίνιγμα, για αυτό το θέμα ο ειδικός εμπειρογνώμονας σε στρατιωτικά θέματα Tom Cooper έγραψε σε  ανάρτηση του στο Facebook ότι : «… είναι πιο πιθανό τα αεροσκάφη να ανήκουν στην ρωσική πολεμική αεροπορία η οποία και να τα ελέγχει με όλους τους τρόπους”.

Σύμφωνα με το Forbes, ”ο LNA στερείται εκπαιδευμένου προσωπικού, εξοπλισμού και χρημάτων για την αποτελεσματική συντήρηση και λειτουργία σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών, για αυτό και αυτά τα  αεροσκάφη θα πιλοτάρονται και θα συντηρούνται από Ρώσους αξιωματικούς  ή Ρώσους μισθοφόρους πιλότους.”

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με πηγές στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, όπως ισχυρίζεται η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 τα οποία προσγειώθηκαν (21/22 Μαΐου) στη Μισράτα, μετέφεραν αντιαεροπορικό σύστημα S-125 τα οποία η Άγκυρα προμηθεύτηκε από την Ουκρανία.

Ο Στρατηγός Χαφτάρ με μια δραματική δήλωση ανακοίνωσε ότι: ”Αν χαθεί ο πόλεμος, θα υποδουλωθεί η πατρίδα του στους Τούρκους”.

Πρόκειται για πανλιβυκό κάλεσμα για πόλεμο κατά των νέο-Οθωμανών που ορέγονται αυτοκρατορίες και μεγαλεία της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, αλλά θα καταλήξουν στο τέλος σε πλήρη καταστροφή.       

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), ανακοίνωσε επίσης την κατάρριψη επτά τουρκικών drone από χθες, σε αυτό που ερμηνεύτηκε ως απάντηση στην προειδοποίηση της Άγκυρας, για  «σοβαρές συνέπειες» εάν επιτεθούν οι δυνάμεις του στρατηγού σε τουρκικούς στόχους.

Λίγες ώρες μετά την απειλή της Άγκυρας, ο LNA ανακοίνωσε ότι η αντιαεροπορική άμυνα του κατάρριψε επτά τουρκικά αεροσκάφη σε διάφορες περιοχές σε λιγότερο από έξι ώρες.

Ο  LNAανακοίνωσε ότι τα drone των «Τούρκων εισβολέων» καταρρίφθηκαν στις περιοχές Qaryat και AboualGharib νότια των πόλεων BaniWalid και Tarhuna, ενώ ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε πάνω από τη Wishka.

Τουρκία-GNA ανακοινώνουν επιχειρήσεις στην Α. Λιβύη: Στοχοποιούν τα πετρέλαια

Υπολογίζεται ότι έως  90 τουρκικά droneέχουν εξουδετερωθεί από τον LNA από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση για την απελευθέρωση της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019.

Ο LNA ανακοίνωσε επίσης την καταστροφή 20 τεθωρακισμένων οχημάτων της Κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) σε αεροπορική επίθεση στην πόλη της Γκάρι.

Ο Ερντογάν θέλει τα πετρέλαια στην Α.Λιβύη και πολλά άλλα τα οποία αποτελούν όνειρα θερινής νυκτός αφού θα έχουμε ουσιαστικά αποκελιστικό παιχνίδι ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία.    


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »