Σημαντική εξέλιξη
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος Σίσι. Εδώ και λίγα λεπτά, έχει ξεκινήσει η συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και το Πρόεδρο της Αιγύπου.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος βρίσκεται στο Κάιρο λόγω της άσκησης ”ΜΕΔΟΥΣΑ 10”. Στην αεροναυτική άσκηση συμμετέχουν Ελλάδα, Αίγυπτος, Κύπρος και για πρώη φορά Γαλλία και ΗΑΕ.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος με ξεκάθαρο τρόπο δήλωσε πως ”εχθρός είναι κοινός.”

Δηλώσεις Σίσι:

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος επιβεβαιώσε ”ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου είναι ένα ισορροπημένο παράδειγμα καλής γειτονίας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.”

Η συνάντηση ανάμεσα σε Σίσι-Παναγιωτόπουλο, έγινε παρουσία του Υπολοχαγού Μοχάμεντ Ζάκι και του Υπουργού Άμυνας.

Από την πλευρά του, ο κ Ν. Παναγιωτόπουλος, διαβίβασε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο τους χαιρετισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η επίσκεψή του στην Αίγυπτο αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ανάπτυξη των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες καθοδηγούνται από κοινά συμφέροντα, αμοιβαίο σεβασμό και την επιθυμία οι δύο χώρες να εργαστούν για την επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.
Το σημαντικότερο όμως οι Αιγύπτιοι το άφησαν για το τέλος. Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας, στιγμή πρόσθεσε ότι στη συνάντηση υπήρξαν συζητήσεις για τους τρόπους ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

 

Ελλάδα και Αίγυπτος ενώνουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις σε πρόβα τζενεράλε απόκρουσης της τουρκικής απειλής. Μόνο με τις κατάλληλες συμμαχίες και στρατιωτικές συνεργασίες η χώρα μας θα μπορέσει να αντιπαραταχθεί στις πολύ παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας που παίζει ένα λίαν «επικίνδυνο παιχνίδι» στο Αιγαίο, αμφισβητώντας όλες τις συνθήκες και συμβάσεις έναντι της Ελλάδος.

Έτσι η κοινή ελληνο-αιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση μας δίνει αυτό το πλεονέκτημα απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Άγκυρας. Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Τούρκους επιτελείς είναι οι συχνές πολεμικές ασκήσεις και η συνεργασία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με Ισραηλινούς και Αιγυπτίους σε σταθερή βάση.

Η συχνή εξάσκηση των μαχητικών αεροσκαφών, η συχνότατη παρουσία στο Αιγαίο της «αφρόκρεμας» του αιγυπτιακού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας, καθώς και οι συνεχείς συνεκπαιδεύσεις κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες Ελλήνων και Αιγυπτίων κομάντος, έχει προβληματίσει το τουρκικό γενικό επιτελείο για το μέγεθος και την ισχύ αυτής της …συνεργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »