Έχουν ξεφύγει!
Με σενάριο ενός πολέμου τύπου “Ναγκόρνο/Καραμπάχ” απειλεί την Ελλάδα Τούρκος σύμβουλος της τουρκικής κυβέρνησης με το όνομα Ιχάν Άκτας, μέσω της μεγάλης σε κυκλοφορία εφημερίδας Sabah, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος ομολογεί για το τεράστιο κύμα αντιτουρκισμού στην ΕΕ.

Πρόκειται για μια προκλητική θεώρηση του πολέμου στην αρμενική επαρχία (στην οποία δεν έχουν πλέον λόγο οι Αζέροι ότι και να λένε κάποιοι ειδικοί), με την μεταφορά του σεναρίου αυτού στην περιοχή του Αιγαίου και της Α.Μεσογείου με θέμα τα κοιτάσματα και 18 ελληνικά νησιά.

Ο Τούρκος σύμβουλος απειλεί ξεκάθαρα την χώρας μας κατηγορώντας μάλιστα και την ελληνική κυβέρνηση ότι δήθεν εναποθέτει όλες τις ελπίδες της στην κόντρα με την Τουρκία στις ΗΠΑ και την ΕΕ και πουθενά αλλού.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι “τα τελευταία χρόνια, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί υλοποιούν ξενοφοβικές και ισλαμοφοβικές δηλώσεις και κατά της Τουρκίας.

Στην Αυστρία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Σουηδία έχουμε μια δυσανάλογη αύξηση του αντι-τουρκικού και αντι-Ερντογανικού ρεύματος, ειδικά από ακροδεξιά πολιτικά κόμματα.

Επιπλέον, αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες εμπόδισαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να οργανώσει τις εκλογικές του εκστρατείες σε ευρωπαϊκές πόλεις.

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών, η ρητορική κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν “κάλυψε ολοκληρωτικά” σχεδόν τον γερμανικό τύπο.

Δυστυχώς πλέον, αρκετοί Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες υιοθετούν ρητορική κατά του Τούρκου προέδρου.

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το Παρίσι είναι εναντίον του Ερντογάν και όχι του τουρκικού λαού, μπέρδεψε την Τουρκία με τις πρώην αποικίες της Γαλλίας.
Ο Μακρόν υποθέτει ότι είμαστε αρκετά ανίδεοι ώστε να μην γνωρίζουμε ότι ο δημοκρατικά εκλεγμένος Τούρκος πρόεδρος δεν εκπροσωπεί στη διεθνή σκηνή κανέναν άλλο από τον ίδιο τον τουρκικό λαό, και ότι όταν επιτίθεται κάποιος στον πρόεδρό μας, επιτίθεται στην ίδια την Τουρκία.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα υποθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν αυτήν την πολιτική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας χωρίς να διαφωνήσουν πουθενά.

Αντί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, την περιφερειακή στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας με έναν ισχυρό στρατό, μια ακμάζουσα οικονομία και με αύξηση του πληθυσμού της, ο πρωθυπουργός της χώρας στήριξε όλη την εμπιστοσύνη του στην στάση τρίτων, απαιτώντας μια άδικη μεταχείριση για την Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Τώρα στον πόλεμο που βλέπουμε εδώ και μερικές ημέρες, έχουμε ουσιαστικά μια αντεπίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ για την ανακατάληψη εδαφών που τους ανήκουν. Ενώ η Αρμενία προσπαθεί ανεπιτυχώς να σύρει Ρωσία και Γαλλία σε βοήθεια της μέσω μιας ισχυρής αντι-τουρκικής ρητορικής, το Αζερμπαϊτζάν δεν διακόπτει τις επιθέσεις του έως ότου ο αρμενικός στρατός εγκαταλείψει πλήρως τα κατεχόμενα εδάφη.

Όπως ισχυρίστηκε και ο λαμπρός Γερμανός στρατιωτικός θεωρητικός Carl von Clausewitz, ο πόλεμος είναι «η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα».

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να πάρει μαθήματα της από τον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν συνειδητοποιώντας το γεγονός ότι κάθε χώρα δίνει προτεραιότητα στα εθνικά της συμφέροντα, και ότι η διεθνής πολιτική δεν καθορίζεται από πολιτικές εικόνες αλλά από την ισχύ και την ισορροπία εξουσίας”, κατέληξε ο ίδιος.

Μερικά από αυτά που δηλώνει ο Ιχάν Άκτας έχουν βάση, ειδικά στο κομμάτι που αφορά στο που θα πρέπει να στηρίζεται μια χώρα, για να είμαστε δίκαιοι.

Τονίζουμε όμως ότι ο ίδιος Τούρκος σύμβουλος ξεχνά επιμελώς, (όπως συνήθως κάνουν οι Τούρκοι), ότι για παράδειγμα, στην εισβολή του 1974, η χώρα του είχε την αμέριστη βοήθεια των ΗΠΑ για αυτό και κατέχει σήμερα το 40% της νήσου, διαφορετικά θα είχε υποστεί μια τεράστια ήττα από τον ελληνικό στρατό.

Οι ισορροπίες στο διεθνές τοπίο αλλάζουν μαζί με τα συμφέροντα των υπερδυνάμεων, έτσι τώρα η Τουρκία θα βρεθεί πιθανότατα σύντομα στο κυκλώνα που ονομάζεται κράτος του Κουρδιστάν, χάνοντας ίσως και αυτή ένα μεγάλο κομμάτι από τα εδάφη τα οποία κατέχει σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες στα δυτικά ΜΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »