Προκειμένου να ψηφίζονται τα νομοσχέδια στην βουλή που καταθέτει το AKP απαιτούνται τουλάχιστον 301 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία κλυδωνίζεται από εσωτερικές αναταραχές, ενώ όλα δείχνουν ότι το 2021 θα είναι έτος έντονων πολιτικών ζυμώσεων και πολιτικής πόλωσης στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό της χώρας του, που εκπηγάζει από πολλά και ποικίλα προβλήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί, όπως φτώχεια, ανεργία, Covid, πείνα, κάκιστη οικονομική κατάσταση.

 

Επιπλέον ο Ερντογάν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την χώρα του στη Διεθνή σκηνή , αφού οι ΗΠΑ δεν αναστέλλουν τις κυρώσεις εναντίον της λόγω της αγοράς των S-400 και δεν την επανεντάσσουν στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 stealth 5ης γενιάς, ενώ η ΕΕ έχει αναστείλει επί του παρόντος την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Τέλος εκρεμεί και θα επιδικαστεί στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες η υπόθεση της Halk bank, η οποία φωτογραφίζει τον Τούρκο Πρόεδρο για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος από την εν λόγω τουρκική τράπεζα από την παράνομη εξαγωγή πετρελαίου του Ιράν, στο οποίο είχε επιβληθεί εμπάργκο από τον ΟΗΕ.

Πρό όλων αυτών τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία ή την πρόκληση δημοψηφίσματος για αλλαγή του Συντάγματος έχουν φουντώσει, ιδίως μετά την πρόταση του AKP-MHP για επικείμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, αλλά και την περιρρέουσα εκρηκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία.

Ωστόσο τα δημοσκοπικά ποσοστά του συνασπισμού AKP-MHP είναι μόλις στο 43,7% , ενώ το MHP των γκρίζων λύκων συγκεντρώνει μόλις 8% και συνεπώς για να μπεί στη βουλή θα πρέπει να αλλάξει ο ισχύον νόμος που προβλέπει ότι για να μπεί ένα κόμμα στην τουρκική βουλή θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10%.

Συνεπώς αν το MHP δεν μπεί στη βουλή το AKP από μόνο του συγκεντρώνει ποσοστό 35,7%

Σε όποια των περιπτώσεων ο Ερντογάν αν σήμερα γινόταν εκλογές θα έχανε.

Ας δούμε τώρα τι επιλογές έχει ο Ερντογάν, αν έχει, και δεν έχει αυτοπαγιδευθεί στο ίδιο του το δημιούργημα, την Προεδρία που αυτός δημιούργησε.

Το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν έχει 295 βουλευτές και το Εθνικιστικό κόμμα των γκρίζων λύκων MHP 49 βουλευτές. Άρα συνολικά ο κυβερνητικός συνασπισμός Cumhur AKP και MHP διαθέτει συνολικά 344 βουλευτές.

Τα παραπάνω δικαιολογούν πάρα πολλά αναφορικά με την στάση της Τουρκίας στο εσωτερικό της Τουρκίας και τη στάση της διεθνώς και εξηγώ.

Προκειμένου να ψηφίζονται τα νομοσχέδια στην βουλή που καταθέτει το AKP απαιτούνται τουλάχιστον 301 βουλευτές να ψηφίσουν θετικά. Συνεπώς το AKP επειδή διαθέτει μόνο 295 βουλευτές θα πρέπει να έχει τη στήριξη των βουλευτών του MHP των γκρίζων λύκων. Άρα εξαρτάται από το MHP ο Ερντογάν και αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό την συναχή εμπλοκή της Τουρκίας σε πολεμικές επιχειρήσεις σε Συρία, Λιβύη, Β. Ιράκ και Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Για αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούνται είτε 400 ψήφοι-βουλευτές προκειμένου αυτές να εγκριθούν απευθείας από την βουλή, ή 360 ψήφους βουλευτές προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα και αυτές να εγκριθούν από το λαό.

Όμως τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να γίνει αφού AKP και MHP διαθέτουν μαζί μόλις 344 βουλευτές.

Σύμφωνα με το νέο Προεδρικό σύστημα που ο Ερντογάν έφερε, η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονται ταυτόχρονα. Ο Πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να διαλύσει την βουλή, αλλά αν επιλέξει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα πρέπει ταυτόχρονα να προκηρυχθεί και εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να γίνει αυτό απαιτούνται 360 ψήφοι-βουλευτές που όπως είπαμε παραπάνω δεν διαθέτουν AKP και MHP μαζί, αφού διαθέτουν μόλις 344 βουλευτές.

Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά του Προέδρου, αφού για την πρόταση έναρξης τυχόν ανακριτικής διαδικασίας σε βάρος του Προέδρου απαιτούνται 301 ψήφοι-βουλευτές που δεν διαθέτει η αντιπολίτευση, ενώ για τη έγκρισή της από την βουλή απαιτούνται 360 ψήφοι -βουλευτές που βεβαίως δεν διαθέτει η αντιπολίτευση.

Για να παραπεμφθεί ο Πρόεδρος σε ειδικό δικαστήριο απαιτούνται 400 ψήφοι-βουλευτές που επίσης δεν διαθέτει η αντιπολίτευση η οποία διαθέτει συνολικά μόλις 256 βουλευτές.

Κλείνω λέγοντας ότι για την εκλογή Προέδρου της βουλής στους 2 πρώτους γύρους απαιτούνται 400 ψήφοι-βουλευτές, στον 3ο γύρο 301 ψήφοι-βουλευτές και στον 4ο γύρο αν απαιτηθεί θα εκλεγεί αυτός από τους 2 υποψήφιους που θα συγκεντρώνει τους περισσότερους ψήφους.

Τέλος στις βουλευτικές εκλογές του 2018 τα λοιπά κόμματα της τουρκικής βουλής εξασφάλισαν τις βουλευτικές έδρες ως ακολούθως:

CHP 144 βουλευτές, Καλό κόμμα IYI 43 βουλευτές, Κόμμα ευδαιμονίας SAADET 2 έδρες και Κουρδικό κόμμα HDP με 67 βουλευτές.

Από τα παραπάνω κόμματα όλα πλήν του κουρδικού έχουν δημιουργήσει τον Συνασπισμό Milet που συνολικά διαθέτει 189 βουλευτές.

Συνεπώς το AKP θα πρέπει να αποσπάσει το Καλό κόμμα ΙΥΙ το οποίο με τους 43 βουλευτές του φθάνει συνολικά με τους υπάρχοντες του AKP-MHP τους 387 ψήφους και συνεπώς μπορεί να προκαλέσει δημοψήφισμα στο λαό για αλλαγές στο Σύνταγμα, αφού η πρόκληση εκλογών δεν συμφέρει τον Ερντογάν αφού θα χάσει.

Το Καλό κόμμα IYI είναι επίσης εθνικιστικό κόμμα του οποίου ηγείται η τέως “λύκαινα¨Ασκενέρ, η οποία προέρχεται από το κόμμα των γκρίζων λύκων το MHP από το οποίο αποχώρησε.

 

Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα γίνει ακόμη επιθετικότερη σε σχέση με την Ελλάδα -Κύπρο , αλλά και Διεθνώς αφού ο Ερντογάν θα εξαρτάτο από 2 Εθνικιστικά κόμματα τα οποία θα συγκέντρωναν ποσοστό περίπου 18% συγκεντρωτικά.

Τέλος τυχόν αποκλεισμός του κουρδικού κόμματος από τις εκλογές με την κατηγορία ότι στηρίζει την τρομοκρατία είναι πρόταση του MHP προς τον Ερντογάν, η οποία επί του παρόντος δεν έχει υιοθετηθεί , αν και η τουρκική αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει συλλάβει και έχει φυλακίσει πολλά στελέχη του κουρδικού κόμματος HDP σε μια περαιτέρω προσπάθεια τρομοκράτησης των υποστηρικτών του.

Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει τον Πρόεδρο του HDP Ντεμιρτάς, όπως και αρκετούς βουλευτές του κουρδικού κόμματος, παρά την αντίδραση της Διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »