Δεν υπάρχει καμία απομάκρυνση των ελληνικών πολεμικών πλοίων
Παρά τις ενδείξεις αποκλιμάκωσης το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παραμένει σε πλήρη επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε νέας πρόκλησης από την τουρκική πλευρά, καθώς η αποχώρηση των τουρκικών πλοίων μπορεί να αποτελεί απλά μια τακτική αποπροσανατολισμού.

Την ίδια στιγμή, τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νέο “πλήγμα” στην Ελλάδα, καθώς ισχυρίζονται πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ και η πολεμική συνοδεία 12 πλοίων θα πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο μαζί με το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τουλάχιστον μέχρι τις 2 Αυγούστου, ημερομηνία λήξης της τουρκικής navtex -και αν αυτή δεν πάρει παράταση- η αυξημένη εγρήγορση στις Ένοπλες Δυνάμεις θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Αιγαίο: Σε επιφυλακή οι αεροναυτικές δυνάμεις – Στην Κρήτη το «Αϊζενχάουερ»
Τα τμήματα άμεσης αντίδρασης σε όλο το μήκος των συνόρων με την Τουρκία, από τις Καστανιές μέχρι την πολύ σημαντική Στρογγύλη, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου, είναι σε πλήρη επιφυλακή, παρά τη διαφαινόμενη «αποκλιμάκωση», μετά από την αποχώρηση μέρους του Τουρκικού στόλου από το Αιγαίο.

«Μπορεί να υπάρχει κόπωση λόγω της παρατεταμένης περιόδου αυξημένης εγρήγορσης, σε συνδυασμό με ασκήσεις, αλλά όλη αυτή την περίοδο μετρώνται πολλά, από τυχόν αδυναμίες μέχρι τα μέσα ή την ψυχή που έβγαλε προς τα έξω το προσωπικό των ΕΔ», εξηγούσε ανώτατη πηγή του Επιτελείου.

Η πηγή δήλωσε, όχι μόνο την ικανοποίηση για την διαχείριση που έγινε σε επίπεδο κινητοποίησης, αλλά επισήμανε το σπάνιο ηθικό των στελεχών.

Παράλληλα το γεγονός ότι ο Τουρκικός στόλος «αραίωσε» δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε από το Αιγαίο κι αυτός είναι ένας εκ των βασικών αιτιών όπου τα πληρώματα των Ελληνικών πλοίων βρίσκονται στην εγρήγορση που πρέπει.

Σίγουρα πολλά από τα Τουρκικά πολεμικά μετέβησαν τόσο σε ναυσταθμους στα Τουρκικά παραλία και δεν είναι λίγα εκείνα που επέστρεψαν στις βάσεις απ όπου ξεκίνησαν.

Τουρκικά ΜΜΕ: “Θα κάνουμε ασκήσεις με το Αϊζενχάουερ”
Αναφέρεται ότι οι ελληνικοί ισχυρισμοί πραγματοποίησης κοινών ασκήσεων με τις ΗΠΑ στο Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι αληθείς, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα το Anadolu.

Τα τουρκικά δημοσιεύματα συγκεκριμένα αναφέρουν:

“Ορισμένοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι ανέφεραν ότι το αεροπλανοφόρο Eisenhower, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του ναυτικού των ΗΠΑ, έχει στρέψει τη διαδρομή του προς το νησί της Κρήτης στο Αιγαίο για κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι το αεροπλανοφόρο Eisenhower που διέσχισε το κανάλι του Σουέζ σήμερα το πρωί, συνοδευόμενο από 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, θα κάνει κοινή άσκηση με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο Πέλαγος, η οποία θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας ανταποκριτών του AA, οι εν λόγω ανακοινώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

Ενώ δηλώθηκε ότι το αεροπλανοφόρο πέρασε τα Στενά του Γιβραλτάρ συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, τονίστηκε ότι δεν είχε προγραμματιστεί οποιαδήποτε άσκηση με ελληνικά στοιχεία στο Αιγαίο Πέλαγος.

Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι το αεροπλανοφόρο Eisenhower θα πραγματοποιήσει θαλάσσια εκπαίδευση στη Μεσόγειο με τα τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στη επιχείρηση “Ασπίδα της Μεσογείου” τις επόμενες ημέρες”.

Δεν γνωρίζουμε αν οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι αληθείς ή αν αποτελούν ακόμα ένα κρούσμα προπαγάνδας του τουρκικού καθεστώτος, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις επί του θέματος, ωστόσο ο χρόνος θα δείξει…

Έκοψαν αυτοβούλως τις άδειες τους
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι δεν ήταν λίγα εκείνα τα στελέχη που από μόνα τους είτε διέκοψαν την άδεια τους, είτε μετέβησαν- ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας- σε ελάχιστο χρόνο εντός των μονάδων τους ώστε να δηλώσουν παρόντες στην γιγαντιαία κινητοποίηση που έγινε με εντολή του «πρασινοσκούφη» Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, αναφέρει το Hellas Journal.

Από μόνο του αυτό αναδεικνύει την θέληση και την ψυχή που κρύβει μέσα του το κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο τιμά με κάθε τρόπο τον όρκο που έχει δώσει προς την πατρίδα.

Και επειδή η αυξημένη ετοιμότητα δεν κατέβηκε επίπεδο τόσο η παρουσία των μονάδων επιφανείας στο Αρχιπέλαγος, όσο και τα «μπλε φτερά» παραμένουν ως έχουν μέχρι αυτή την στιγμή, οπλισμένα και έτοιμα για όλα!

Ορισμένα από τα πολεμικά πλοία οδηγούνται βέβαια σε λιμένες του Ανατολικού Αιγαίου για τον ανεφοδιασμό αλλά και για σύντομη ξεκούραση των πληρωμάτων, όμως παραμένουν ως αποτρεπτική δύναμη «στην αυλή του σπιτιού τους», όπως λένε χαρακτηριστικά τα ίδια τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, εννοώντας τα νερά του Αρχιπελάγους.

Και αυτό το έχουν αποδείξει όλα τα μάχιμα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία με κάθε ευκαιρία εκτός από την επίδειξη σημαίας στο Ανατολικό Αιγαίο, όποτε έχει απαιτηθεί έκαναν με μνημειώδη επαγγελματισμό και ψυχραιμία τη δουλειά τους.

Άλλωστε και μέσα από το στήσιμο στη ναυτική «σκακιέρα» του Αιγαίου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης και ο Αρχηγός Στόλου, Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, ανέδειξαν γι ´ ακόμη μια φορά το μεγαλείο της Ελληνικής ναυτοσύνης, κάνοντας πράξη το δόγμα του Π.Ν., «κάθε βράχος και σημαία».
Σε ότι αφορά την Αν. Μεσόγειο και το σημείο της navtex , η από νωρίς Ελληνική σημαία και η παρουσία πλοίων, έστειλε κι εκεί μηνύματα αποτροπής.

Αλλά και η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, οι Αντιπτέραρχοι Γεώργιος Μπιούλης και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Θεμιστοκλής Μπουρολιάς είχαν έτοιμα τα «γεράκια» από Πτέρυγες Μάχης και αεροδρόμια επιφυλακής σε νησιά ώστε να απογειώσουν μεγάλους σχηματισμούς, πλήρους αεροπορικής υπεροχής!

Τις ετοιμότητες και κινήσεις των χερσαίων δυνάμεων επιτηρούσε από την πρώτη στιγμή ο Α’ ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλουσης ο οποίος έδωσε ιδιαίτερες κατευθύνσεις προς τις μονάδες κυρίως του Έβρου αλλά και στους σχηματισμούς των νησιών. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αλλά και ο Αρχηγός ΓΕΣ, περαμένουν σε ανοιχτή γραμμή και με το επιχειρησιακό κέντρο της ΑΣΔΕΝ και τον «Μανιάτη» Στρατηγό, Πέτρο Δεμέστιχα.

Navtex του Λιμενικού στο Καστελόριζο – Το μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν
Το «κρυφτούλι» του Oruc Reis
Στο Ελληνικό Επιτελείο είναι χαρακτηριστικό ότι δεν παρατηρείται καμιά «έπαρση» για όλες αυτές τις πετυχημένες κινήσεις αποτροπής.

Ο πήχης παραμένει ψηλά και η «μπάλα χαμηλά», κυρίως επειδή ο κίνδυνος ανάφλεξης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δεν έχει ξεπεραστεί κι ο λόγος είναι η παράλογη συμπεριφορά της Άγκυρας η οποία προβάλλει αξιώσεις που θίγουν τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Κανείς εκ των Ανωτάτων δεν ξεχνά ότι ανά πάσα στιγμή το Oruc Reis θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς την περιοχή της navtex κι αυτό σημαίνει ότι το Ελληνικό Επιτελείο παρατείνει ακόμη περισσότερο την διαχείριση μιας κρίσιμης φάσης.

Ότι το σεισμογραφικό θα βγει από το λιμάνι της Αττάλειας θεωρείται δεδομένο.
Ότι θα έχει συνοδεία κι αυτό επίσης είναι βέβαιο.

Η κίνηση «καλής θέλησης» πάντως με την απομάκρυνση πλοίων της Τουρκίας, κάτι κρύβει κι αυτό το ξέρουν λίγοι ώστε να διαχειριστούν κατάλληλα την επόμενη φάση της έντασης η οποία δεν φαίνεται ότι θα καθυστερήσει ιδιαίτερα .

Αν ο πλους του ερευνητικού θα είναι ουσιώδης για την Άγκυρα ή αν θα είναι μια κίνηση απλώς εντυπωσιασμού, αυτό θα φανεί μέχρι τις 2 Αυγούστου ή και πιο μετά, αναλόγως πότε η γειτονική χώρα θα θελήσει να παίξει ξανά με τη φωτιά…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »