Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, ενέκρινε το πρωτόκολλο εφαρμογής της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία, με αυτό τον τρόπο τα Τίρανα θα αγοράζουν τουρκικό αμυντικό εξοπλισμό που παράγεται 100% από την Τουρκία.

«Με αυτή τη συμφωνία, γίνονται χρηματοδοτικές συνεισφορές για την αγορά υπηρεσιών και αγαθών για στρατιωτικούς σκοπούς. Στο πλαίσιο αυτό αυξάνεται η διαλειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.

«Η εφαρμογή της συμφωνίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υπάρχουσας συνεργασίας με την Τουρκία και της περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών», επισημαίνεται.
Παράλληλα, -όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu- η συμφωνία αποσκοπεί στον καθορισμό των αρχών της οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία για αγορά προϊόντων που παράγονται 100% στην Τουρκία και διαφόρων υπηρεσιών για στρατιωτικούς σκοπούς.

Την ίδια ώρα ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν για την συμφωνία ότι ο «οθωμανισμός ήρθε στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με το Riafan.ru η εφαρμογή της στρατιωτικής συμφωνίας Αλβανίας-Τουρκίας , επέτρεψε στον οθωμανισμό να έρθει στα Βαλκάνια.

Στις 23 Ιουλίου, το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία , η οποία καθορίζει τους μηχανισμούς χρηματοδότησης της προμήθειας τουρκικών στρατιωτικών εξαρτημάτων και συναφών υπηρεσιών. Η τοπική βουλευτής Ελόνα Γκιεμπρέα Χότζα μίλησε πριν από την ψηφοφορία.

«Ο στρατηγικός μας εταίρος συνεχίζει να μας υποστηρίζει σε διάφορους τομείς. Ευχαριστούμε την τουρκική πλευρά που δεν μας άφησε ποτέ μόνους σε μπελάδες.

Ελπίζω ότι η υποστήριξή της όχι μόνο θα μας επιτρέψει να εκσυγχρονίσουμε τον στρατό, αλλά και να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε καλύτερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης».

Αυτή η συμφωνία υπεγράφη από τις αρχές της Αλβανίας και της Τουρκίας στο πλαίσιο του «Σχεδίου συνεργασίας στον τομέα της άμυνας για το 2020», που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους στα Τίρανα.

Το ακριβές περιεχόμενο του εγγράφου δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά είναι γνωστό ότι περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας.

Ειδικότερα, προβλέπεται συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού, το οποίο συζητήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Αλβανού Υπουργού Άμυνας τον Ιανουάριο στην Τουρκία.

Η Όλτα Τζάσκα επισκέφθηκε τους τότε Αλβανούς φοιτητές των τουρκικών στρατιωτικών ακαδημιών και τόνισε ότι έδωσαν ένα καλό παράδειγμα «πειθαρχίας και επαγγελματισμού» στους συμπατριώτες τους «που θέλουν να υπηρετήσουν στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »