Από τον Ιούλιο του 2020 έχουν να “βγουν εκτός συνόρων” επίσημα τα τουρκικά μαχητικά
Όπως σας αναφέρουμε εδώ και καιρό η τουρκική πολεμική αεροπορία, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.

Ακόμη και στην πολυεθνική άσκηση που ξεκίνησε στην “αδελφή” χώρα της Τουρκίας, το Πακιστάν, η Άγκυρα δεν συμμετέχει στέλνοντας φέτος μαχητικά και μάλιστα δεν απέστειλε ούτε καν παρατηρητές όπως έκαναν οι πολεμικές αεροπορίες του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας.

Πρόκειται για την «ACES MEET 2021» η οποία ήδη άρχισε στο Πακιστάν με συμμετοχή της USAF, της Royal Saudi Air Force και φυσικά της διοργανώτριας Pakistan Air Force.

Παρά το γεγονός ότι Τουρκία και Πακιστάν συνδέονται εδώ και πολλά χρόνια με ισχυρούς δεσμούς τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο ερώτημα αποτελεί γιατί η TuAF δεν είχε έστω και μια μικρή συμβολική παρουσία στην «ACES MEET 2021».

Ακόμη πιο ύποπτη καθυστά την απουσία της Τουρκίας, έχοντας το δεδομένο πως η πολεμική αεροπορία του Πακιστάν έχει αποτελέσει για την Τουρκική πολεμική αεροπορία πολύτιμος αρωγός. Τα τελευταία χρόνια έπειτα από το πραξικόπημα. Πακιστανοί ιπτάμενοι επιστρατεύτηκαν προκειμένου να εκπαιδεύσουν νέους Τούρκους πιλότους απουσία έμπειρων εκπαιδευτών της TuAF αφού ο Ταγίπ Ερντογάν «καρατόμησε» περισσότερους από 300 ιπτάμενους.

Και η σχέση των δύο χωρών δε σταματά εκεί, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Πακιστανοί στηρίζουν την Άγκυρα και ζητήματα τεχνικής υποστήριξης των μαχητικών της από τότε που η Ουάσιγκτον έκλεισει την «κάνουλα» ροής ανταλλακτικών προς την Τουρκία.

Η τελευταία επίσημα καταγεγραμμένη «έξοδος» Τουρκικών μαχητικών εκτός συνόρων ήταν στα τέλη Ιουλίου του 2020 όταν F-16 της TuAF μεταστάθμευσαν για λίγες ημέρες στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Μπακού, αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς, στο newpost.

Ήταν προφανώς η «πρόβα τζενεράλε» πριν αρχίσει ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ωστόσο τα Τουρκικά μαχητικά αρκετό καιρό νωρίτερα και αμέσως μετά το πραξικόπημα είχαν σταματήσει να λαμβάνουν μέρος σε οποιαδήποτε συμμαχική άσκηση στην Ευρώπη.Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία συμμετοχή της TuAF με μαχητικά στην άσκηση του ΝΑΤΟ ‘’TIGER MEET’’ ήταν τον Μάϊο του 2016. Από τότε τα Τουρκικά μαχητικά έχουν περιοριστεί εντός των ‘’τειχών’’.

Επιπλέον η ΤuAF τόσο το 2020 όσο και το 2021 έχει ‘’παγώσει’’ τη διοργάνωση της δικής της μεγάλης πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης ‘’Anatolian Eagle’’ και φυσικά η αιτία δεν είναι μόνο η πανδημία όπως εκτιμούν έμπειροι αεροπορικοί αναλυτές.
Αντίθετα παρά τα σοβαρά προβλήματα τα οποία έχει προκαλέσει από πέρυσι η πανδημία του Covid-19 τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ έχουν εντυπωσιακή συμμετοχή σε κοινές ασκήσεις με φιλικές και συμμαχικές χώρες.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και τη Σούδα η άσκηση ‘’Μάτι του Γερακιού’’ με τα Σαουδαραβικά F-15. Νωρίτερα τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ είχαν πετάξει μαζί με μαχητικά F-18 από το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower αλλά και Γαλλικά Rafale από το αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.

Στις αρχές του χρόνου έλαβαν μέρος και πάλι μαζί με Rafale στην άσκηση ‘’SKYROS 2021’’ η οποία φιλοξενήθηκε στην φωλιά των Ελληνικών ‘’Δελταπτέρυγων’’ στην Τανάγρα.Το φθινόπωρο και πάλι στη Σούδα τα Ελληνικά «γεράκια» φιλοξένησαν ιπτάμενους και μαχητικά F-16 από τα ΗΑΕ.

Τα Ελληνικά φτερά και συγκεκριμένα ιπτάμενοι από την 347 Πολεμική Μοίρα «ΠΕΡΣΕΑΣ» έφτασαν τον περασμένο Οκτώβριο έως τη Γαλλία και το Mont De Marsan για συνεκπαίδευση με την Armee De L’Air. Εκεί όπου βρέθηκε και πέταξε με Rafale και το πρώτο ‘’γεράκι ‘’ της HAF ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε τη μεγάλη πολυεθνική άσκηση ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ 2021’’, που θα ξεκινήσει στις 12 Απριλίου στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα με συμμετοχή Αμερικανών, Ισραηλινών, Γάλλων, Ισπανών και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Και στις αρχές Μαϊου οι ‘’ΤΙΓΡΕΙΣ’’ από την 335 Μοίρα πετούν για την Πορτογαλία και την ‘’TIGER MEET 2021’’.

Όσο λοιπόν η Πολεμική μας αεροπορία, δείχνει την υπεροχή της στην περιοχή, οι γείτονες, προσπαθούν να “σώσουν ό,τι σώζεται” περιοριζόμενοι στις γνωστές καθημερινές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »