Σε lockdown από τις 6 το πρωί η Αττική
Σε καθεστώς «σκληρού» lockdown τίθεται από τις 6 το πρωί η περιοχή της Αττικής, μετά την αξιολόγηση της κατάστασης από τους λοιμωξιολόγους και τις αποφάσεις που έλαβε εκτάκτως η κυβέρνηση, ώστε να αναχαιτιστεί η έξαρση της διασποράς που παρατηρείται στην πρωτεύουσα και στα προάστιά της.

Από το πρωί της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Αττικής θα διαμορφώσουν τις καθημερινές συνήθειές τους με βάση τη νέα πραγματικότητα, καθώς κλείνει το λιανεμπόριο και οι μαθητές των Γυμνασίων, των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων επιστρέφουν στο σπίτι και στην τηλεκπαίδευση.

Την Τετάρτη το μεσημέρι, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και οι συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς, εξειδίκευσαν τα μέτρα που θα ισχύουν σε κάθε τομέα και απηύθυναν κάλεσμα στους πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα, ώστε να περιοριστεί, ει δυνατόν, το διάστημα του «κλεισίματος». Τα μέτρα, σε αυτήν τη φάση, θα ισχύσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από την 1η Μαρτίου.

 

Ακολουθεί η εξειδίκευση των μέτρων που έγινε σήμερα από την κυβέρνηση και όσα θα ισχύουν από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 28 του μηνός για τους κατοίκους της Αττικής.

Ειδικότερα:
Χρήση μάσκας
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους

Μετακινήσεις
Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 05:00 τις καθημερινές
Απαγόρευση κυκλοφορίας 18:00 – 05:00 τα Σαββατοκύριακα
Μετακινήσεις με SMS για 6 λόγους
Υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός Περιφέρειας

Επιτρέπονται:

από και προς την εργασία
για λόγους υγείας » προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας
για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις
εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξι- ωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενι- κού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο φορέας/εξεταστικό κέντρο για λόγους διεξαγωγής εξετάσεων
για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικο- σκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό
προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Αθλητισμός
Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, εξαιρουμένων των ακόλουθων περιπτώσεων:
Της λειτουργίας ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων αποκλειστικά και μόνο από ομάδες έως τριών (3) ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, προς τον σκοπό άθλησης μέσω ατομικών αθλημάτων.
Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα Superleague I, και ΙΙ, Basket league και Volleyleague ανδρών και γυναικών, καθώς και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς και β) των εθνικών ομάδων, ανδρών ή γυναικών, που έχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις στο συγκεκριμένο διάστημα.
Της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις χωρίς την παρουσία θεατών των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας καλαθοσφαίρισης γυναικών, υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών και χειροσφαίρισης ανδρών και γυναικών.
Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.
Της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την
κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.
Της λειτουργίας και χρήσης των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους,εφόσον α) έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και β) προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Λιανεμπόριο

Αναστολή
Εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας γεωπονικά καταστήματα εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων
Κατ’ εξαίρεση λειτουργία των ανθοπωλείων το Σαββατοκύριακο 13-14/2
Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών) κ.λπ.

– Αναστολή λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων όμοιων υπηρεσιών που προσφέρονται από ιατρεία και πολυδύναμα ιατρικά κέντρα.

Εκπαίδευση
– Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και για όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές. Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί
– Αναστολή

Χώροι λατρείας/ θρησκευτικές τελετές
– Τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού/ών λειτουργού/ών και του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Δικαστήρια
– 15 άτομα στην αίθουσα με 1,5 μέτρο απόσταση

Αρχαιολογικοί Χώροι -Μουσεία
– Αναστολή

Γυμναστήρια
– Αναστολή

Δημόσιες Υπηρεσίες

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού
Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό
Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου
Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού

Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό
Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας όπου είναι εφικτό
Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό
Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού

Εμποροπανήγυρεις / Κυριακάτικες αγορές
– Αναστολή

Εστίαση

Αναστολή
Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά.

Καταστήματα τροφίμων

Προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων: 07:00 – 20:30 τις καθημερινές και 07:00 – 17:30 τα Σαββατοκύριακα
Ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης)
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων
Απαγόρευση πώλησης προϊόντων λιανεμπορίου
Δυνατότητα παραδόσεων delivery τις Κυριακές από σούπερ μάρκετ

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ
– Αναστολή

Κινηματογραφικές προβολές
– Αναστολή

ΚΥΤ Προσφύγων
– Αναστολή εξόδου

Λαϊκές αγορές
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνοτουρκικά 10.02.2021 – 21:42231
Προβλέψεις “ξεπουλήματος” από την Άγκυρα: Θα αναγκαστεί να δώσει τους S-400 στις ΗΠΑ για να πάρει F-35
Υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών. Σε περίπτωση μη τεχνικής δυνατότητας επέκτασης του χώρου αγορών ή λειτουργίας παράλληλων αγορών δραστηριοποιείται το πενήντα τοις εκατό (50%) των κλάδων παραγωγών/εμπόρων
Πενήντα τοις εκατό (50%) των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με πέντε (5) μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων
Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων

Μεταφορές

65% πληρότητα σε ΜΜΜ 50% πληρότητα σε πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες)
Οδηγός και δύο επιβάτες σε ΙΧ και Ταξί (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας)

Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
– Αναστολή επισκεπτηρίου

Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα
Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%
Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία

Παιδότοποι / παιδικές χαρές

– Αναστολή

ΑΕΙ
– Τηλε-εκπαίδευση

Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, ηχογραφήσεις
Πραγματοποίηση μόνο κατ’ εξαίρεση, μετά από άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την παρουσία μόνο των αυστηρά απαραίτητων προσώπων, χωρίς την παρουσία κοινού και πάντως υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Υποχρεωτική χρήση μάσκας α) σε πρόβες, β) όσων δεν συμμετέχουν στη σκηνή γυρίσματος
Τήρηση απόστασης δύο (2) μέτρων για συντελεστές
Καταγραφή εισερχομένων – εξερχομένων

Συναθροίσεις (με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος)
– Αναστολή

Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
Αναστολή προσέλευσης κοινού
Δυνατότητα διεξαγωγής αποκλειστικά προς το σκοπό αναμετάδοσης (βιντεοσκόπηση, live streaming)

Συνέδρια / Εκθέσεις
– Αναστολή

Eν τω μεταξύ μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη να έκανε λόγο για lockdown στην Αττική διάρκειας δύο εβδομάδων, ωστόσο ήδη άρχισαν τα σενάρια για την παράτασή του, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο.

Η κυβέρνηση πήρε μια δύσκολη απόφαση, προχωρώντας στην επιβολή του αυστηρού lockdown στην Αττική για δυόμιση εβδομάδες. Τα νέα μέτρα με κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας στο δημόσιο, έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να παραταθούν.

Κορυφαίος υπουργός δήλωσε την Τρίτη χαρακτηριστικά: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με on off θα πάμε μέχρι τέλη Απριλίου».

Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η βεντάλια των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει:

«Δεν θα κρυφτώ: Στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού. Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία. Η Πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί. Στόχος είναι να συναντηθούμε με εκείνη τη στιγμή ακμαίοι και δυνατοί. Κι ένα μεγάλο βήμα σε αυτή τη διαδρομή της ελπίδας είναι να πετύχουν τα μέτρα που θα ισχύουν από μεθαύριο. Θα τα τηρήσουμε και θα νικήσουμε!» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »