Συγκλονίζει ο τ. Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας του Ντόναλντ Τραμπ
Ο Σκοτ Άτλας, Αμερικανός ειδικός σε θέματα πολιτικής δημόσιας υγείας και τ. Σύμβουλος του Ν.Τράμπ, ανέφερε ότι οι συνέπειες των αποκλεισμών, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είχαν ως σκοπό τη δημιουργία κλίματος τρόμου, θα γίνουν αισθητές τις επόμενες δεκαετίες.

«Θα έχουμε ένα τεράστιο τίμημα να πληρώσουμε για ό,τι έγινε», δήλωσε ο Άτλας. «Οι συνέπειες των lockdown ήταν εξαιρετικά επιβλαβείς και θα διαρκέσουν για δεκαετίες μετά τον πλήρη τερματισμό αυτής της πανδημίας».

Τον Νοέμβριο του 2020 ο Άτλας παραιτήθηκε από ειδικός σύμβουλος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ειδική ομάδα του Λευκού Οίκου για την πανδημία. Είναι ανώτερος συνεργάτης για το Ίδρυμα Χούβερ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Μια μεγάλη αποτυχία εκ μέρους των ειδικών δημόσιας υγείας, δήλωσε ο Άτλας, ήταν η προσέγγιση για να σταματήσει η COVID-19, η ασθένεια που προκαλείται από τον ιό CCP (Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα) – έτσι αποκαλείται πλέον στις ΗΠΑ ο SARS-COV2, με κάθε κόστος, αγνοώντας τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν.

Και ενώ πιστεύει ότι η επιβολή των αρχικών lockdown, κατά την έναρξη της πανδημίας την περασμένη άνοιξη ήταν μια «κατάλληλη» απάντηση, αυτό έγινε μόνο επειδή ο κόσμος συμμορφωνόταν εύκολα, λόγω της πλήρους άγνοιας που είχε, συμπεριλαμβανομένου και ενός εκτιμώμενου ποσοστού θνησιμότητας που ήταν υψηλότερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα.

Επιπλέον, ο αρχικός περιορισμός στις μετακινήσεις που εφαρμόστηκε το προηγούμενο έτος, καθώς ο ιός άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα, αρχικά προωθήθηκε ως βραχυπρόθεσμο μέτρο για να αποτραπεί ο συνωστισμός στα νοσοκομείων και στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, ανέφερε ο Σκοτ Άτλας.

Τρόμος

Σύντομα, ανέφερε ο Άτλας, η λογική και η κριτική σκέψη εξαφανίστηκαν και τα μέτρα αποκλεισμού καθοδηγήθηκαν από το φόβο. Δεν ήταν πλέον ο στόχος για την πρόληψη του συνωστισμού των νοσοκομείων, αλλά σταδιακά μετατοπίστηκε για να σταματήσει εντελώς τα κρούσματα COVID-19.

«Ο φόβος είναι πολύ ισχυρός και έδειξε πραγματικά πόσο ισχυρός είναι κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Οι Αμερικανοί το δέχθηκαν, επειδή ήταν προσωρινό, επειδή πίστευαν ότι θα ήταν ένα πολύ μικρό τίμημα για να πάρουν τα πράγματα υπό έλεγχο και να έχουν κάποια λαβή για το πώς να προχωρήσουν», δήλωσε ο Άτλας.

Ο ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας ανέφερε ότι μια «φρενίτιδα» πήρε των έλεγχο των πάντων, χάρις στο φόβο, στην έλλειψη ηγεσίας ανάμεσα στους υπευθύνους της δημόσιας υγείας και στην αδυναμία τους να βάλουν τα πράγματα στο σωστό πλαίσιο και να αναγνωρίσουν αμέσως ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτών των αποκλεισμών.

«Υπάρχει ένας μεγάλος λόγος για τον οποίο τα lockdown δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ποτέ σε προηγούμενες πανδημίες», πρόσθεσε ο Άτλας. «Και αυτοί οι κανόνες, αυτές οι απλές λογικές εκτιμήσεις, πετάχτηκαν από το παράθυρο.»

Προστασία ηλικιωμένων και ευάλωτων

Τα lockdown τελικά απέτυχαν, δήλωσε ο Άτλας, καθώς δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τα άτομα υψηλού κινδύνου τους πρώτους μήνες της πανδημίας πέρυσι. Εν τω μεταξύ, αμέτρητοι άλλοι έχουν υποφέρει λόγω εσφαλμένης χρήσης των ιατρικών πόρων.

«Είδαμε ακόμη και τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο [2020], ότι οι πολιτικές αποκλεισμού ήταν νούμερο ένα, αποτυγχάνοντας να προστατεύσουν τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου – οι άνθρωποι που πέθαιναν, ήταν κυρίως ηλικιωμένοι. Οι θάνατοι στα γηροκομεία αποτελούσαν το 40 με 50% όλων των θανάτων», εξήγησε ο Άτλας. «Και αυτό ίσχυε σε πολλές από τις πολιτείες των ΗΠΑ – μάλιστα στη Μινεσότα, το 80% των θανάτων ήταν σε γηροκομεία.»

Οι Αμερικανοί παρέλειψαν επίσης τις χημειοθεραπείες, ενώ οι άνθρωποι που είχαν υποστεί οξέα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές φοβόντουσαν πολύ να καλέσουν ασθενοφόρο, καθώς δεν ήθελαν να βρίσκονται σε ιατρικό περιβάλλον, και η πλειοψηφία των μεταμοσχεύσεων ζωντανών οργάνων δεν πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη της πανδημίας, δήλωσε ο Άτλας.

Εν τω μεταξύ, η κακοποίηση παιδιών και η ενδοοικογενειακή κακοποίηση εκτινάχθηκαν στα ύψη, οι θάνατοι από οπιοειδή και οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν, και έχει υπάρξει δραματική αύξηση των νέων που πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος, πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι εξακολουθούν κατά κάποιο τρόπο πολλοί άνθρωποι να λένε ότι ‘εντάξει, τα lockdown είναι μια οικονομική ζημιά, αλλά σώζουμε ζωές’. Όχι, καταστρέφεις οικογένειες, καταστρέφεις ζωές και κυριολεκτικά σκοτώνεις ανθρώπους με τα lockdowns», δήλωσε ο Άτλας.

Επικαλούμενος στοιχεία του Ιουνίου του 2020 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ο Άτλας είπε ότι ένας στους τέσσερις νεαρούς ενήλικες σκεφτόταν να αυτοκτονήσει.

«Τα lockdown απέτυχαν, δεν κατάφεραν να προστατεύσουν τους ανθρώπους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και αντ’ αυτού τους κατέστρεψαν και τους σκότωσαν», δήλωσε ο Άτλας. «Πολλοί άλλοι άνθρωποι κατέστρεψαν οικογένειες, θυσίασαν τα παιδιά μας από φόβο για τους ενήλικες – παρ’ όλο που τα παιδιά δεν έχουν σημαντικό κίνδυνο. Και δεν μας ένοιαζε ως χώρα. Τα κρατήσαμε μακριά από το σχολείο.»

Και κατέληξε: «Είναι ντροπή. Είναι μια αποτρόπαιη κατάχρηση της δύναμης των ειδικών δημόσιας υγείας να κάνουν αυτό που έκαναν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »