Τα ταμεία ξεπέρασαν τα 36,3 δις ευρώ στο τέλος Μαρτίου
Στο υψηλότερο, στα χρονικά, ύψος έφτασαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ταμεία στο τέλος Μαρτίου, παρά τις παρατάσεις πληρωμής των εισφορών για τους πληττόμενους επιχειρηματίες, μαζί και την κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή μισθωτών που ίσχυσε ήδη από τα μέσα Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα χρέη εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τα ταμεία ξεπέρασαν τα 36,3 δις. ευρώ στο τέλος Μαρτίου 2020 έναντι των 35,3 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Αυξήθηκαν οριακά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Μάιο
Με άλλα λόγια αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις τρεις μήνες. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η έκθεση του ΚΕΑΟ λίγο κάτω από 100 εκατ. ευρώ της αύξησης των οφειλών προήλθε από νέους οφειλέτες.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από αυτή την ανάλυση, τα υπόλοιπα κοντά 900 εκατ. ευρώ των νέων οφειλών προήλθαν από ήδη καταχωρημένων στο ΚΕΑΟ οφειλετών. Δηλαδή τα 9/10 των νέων χρεών που πέρασαν στο ΚΕΑΟ είναι νέα χρέη ήδη υφιστάμενων οφειλετών.

Πάνω από 300 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των εργοδοτών και κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη των επαγγελματιών, σύμφωνα με τη σύγκριση των στοιχείων μεταξύ Δεκεμβρίου 2019-Μαρτίου 2020. Μάλιστα, η αύξηση των χρεών των επαγγελματιών ήταν μεγαλύτερη (4%) σε σχέση με την αύξηση των χρεών των εργοδοτών (2,5%).

Το στοιχεία αυτό έχει εξαιρετική σημασία, καθώς από τα μέσα Μαρτίου, δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο τριμηνιαίος κύκλος συλλογής των στοιχείων από το ΚΕΑΟ προκειμένου να συντάξει την έκθεση του, η κυβέρνηση θέσπισε δύο κρίσιμα μέτρα τα οποία απέτρεπαν τη δημιουργία ληξιπροθέσμων οφειλών:

*Το πρώτο μέτρο προέβλεπε την κρατική κάλυψη των εισφορών των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή

Είδηση-“βόμβα” από Reuters: «Πωλητήριο» σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία βάζει η κυβέρνηση
*Το δεύτερο προέβλεπε την 6μηνη παράταση της καταβολής τρεχουσών και ρυθμισμένων ληξιπροθέσμων οφειλών των πληττομένων εργοδοτών και επαγγελματιών.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την τελευταία έκθεση της Κομισιόν (20/5/2020), οι οφειλές αυτές αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ (αν και νεότερες άτυπες εκτιμήσεις τις κατεβάζουν στα 1-1,2 δις.ευρώ).

Ωστόσο, δεν αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και έτσι δεν μπορούν να μεταφερθούν στο ΚΕΑΟ, ενώ αν και ακόμα και θεωρούνταν δεν θα υπήρχε αρκετός χρόνος έως τα τέλη Μαρτίου, έτσι ώστε να γίνει αυτή η μεταφορά.

Οι οφειλές των πληττόμενων επιχειρηματιών που θα πάρουν το δρόμο του ΚΕΑΟ θα είναι εκείνες που δεν εξυπηρετήθηκαν τον περασμένο μήνα μέσω της εξόφλησης της δόσης του Μαρτίου, αλλά και εκείνες που δεν εξυπηρετηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω της εξόφλησης των εισφορών του Φεβρουαρίου κλπ.

Έτσι, οι νέες οφειλές προς το ΚΕΑΟ , οι οποίες προστέθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 – Μαρτίου 2020, σύμφωνα με στελέχη των ταμείων με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr, πιθανότατα προήλθαν από αθέτηση πληρωμών πριν ξεσπάσει η κορονο-κρίση, αλλά και μετά από μη πληττόμενους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν είχαν τη δυνατότητα παράτασης των τρεχουσών εισφορών τους .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »