Ο τέλειος στόχος για τους “ελληνικούς” EXOCET των RAFALE
Σύμφωνα με τον Arda Mevlütoğlu, αμυντικό εμπειρογνώμονα η καθέλκυση του μίνι αεροπλανοφόρου Anadolou σε λίγους μήνες θα προσδώσει μεγάλη ισχύ στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ειδικά σε αποβατικές επιχειρήσεις.

Ερώτηση: Ποιου τύπου επανδρωμένα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν στο TCG Anatolia. Θα δούμε σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, UAV, ελικόπτερα γενικής χρήσης; Θα μπορούσε το αεροσκάφος AV-8B Harrier να είναι η επιλογή αντί του F-35B;

Απάντηση: Το TCG Anadolu είναι ένα πολεμικό πλοίο επίδειξης ισχύος. Είναι ένα μεγάλο πλοίο του οποίου η κύρια αποστολή του είναι η μεταφορά ενός πλήρους τάγματος πεζοναυτών στην περιοχή της επιχείρησης με όλα τα μέσα, τον εξοπλισμό, και τα όπλα του.

Επίσης θα μπορεί να χρησιμεύσει από ναυαρχίδα σε πολυεθνικές επιχειρήσεις έως την οργάνωση επιχειρήσεων βοήθειας, την οργάνωση επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης κα.

Επομένως, είναι απαραίτητο να το προσεγγίσουμε και ως πλοίο πολλαπλών χρήσεων.

Τα ελικόπτερα γενικής χρήσης και μεταφοράς είναι πολύ σημαντικά για τις περισσότερες από αυτές τις αποστολές, καθώς και τα επιθετικά ελικόπτερα για τις αμφίβιες επιχειρήσεις των πεζοναυτών.

Επομένως βραχυπρόθεσμα, και τα UAV φαίνεται να αποτελούν πρωταρχική ανάγκη, αφού βοηθούν τα μέγιστα στις επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων κατά την διάρκεια της δράσης των Τούρκων πεζοναυτών.

Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα είναι το ζήτημα των αεροσκαφών F-35B τα οποία στην τρέχουσα συγκυρία δεν μπορούμε να τα έχουμε.

Τα αεροσκάφη AV-8B Harrier δεν φαίνεται να αποτελούν μια πολύ ρεαλιστική λύση.

Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: Πρώτον,διότι αυτός ο τύπος αεροσκάφους καθέτου απογειώσεως/προσγειώσεως (AV-8) είναι πεπαλαιωμένος και δεύτερον το αποσύρουν όλοι οι νυν χρήστες του (ΗΠΑ, Ισπανία και Ιταλία).

Σε κάθε περίπτωση όμως, εάν επρόκειτο να αγοράσουμε αυτά τα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, από την Ισπανία ή από την Ιταλία, θα απαιτούνταν η ειδική άδεια των ΗΠΑ ως κύριου κατασκευαστή.

Σε ένα τέτοιο πολιτικό περιβάλλον, δεν φαίνεται δυνατόν ότι θα μπορούσαμε να λάβουμε αυτήν την άδεια. Επομένως, τα αεροσκάφη Harrier δεν μπορούν να είναι επιλογή μας.

Ακόμα όμως και χωρίς τα αεροσκάφη F-35B, το αεροπλανοφόρο μας θα προσθέσει μια μεγάλη δύναμη στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Όσο για τα UAV μεσαίου και μεγάλου τύπου, αυτά θα φιλοξενούνται στο TCG Anatolia.

Αυτό που εννοώ εδώ είναι ότι αυτά εναέρια οχήματα μας θα μας καλύψουν τις ανάγκες παρακολούθησης αναγνώρισης, ειδικά σε αμφίβιες επιχειρήσεις.

Ωστόσο, όταν βάλουμε τις λέξεις TCG Anadolu και UAV (SİHA) μαζί, αυτό που συνήθως σημαίνει είναι ένα επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος. Προς το παρόν δεν υπάρχει μελέτη για αυτό.

Η πιο κοινή χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων τύπου ελικοπτέρου θα είναι και αυτή μέσα στα σχέδια μας. Αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μπορούν να εξοπλιστούν με 1-2 τορπίλες ή ρουκέτες μικρού μεγέθους, (για δράση κατά μονάδων επιφανείας ή υποβρυχίων).

Ωστόσο, εάν μιλάμε μόνο για το TCG Anadolu, το οποίο έχει φτάσει στο στάδιο δοκιμής αποδοχής, δεν υπάρχουν πλατφόρμες με τη μορφή μη επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών, όπως ονειρεύονται όλοι”, καταλήγει ο ίδιος μεταξύ πολλών άλλων.
Αυτό που εξάγουμε ως συμπέρασμα από τις δηλώσεις του Τούρκου ειδικού και μας αφορά άμεσα, είναι η κύρια χρήση του τουρκικού αεροπλανοφόρου ως σκάφους για αποβατικές επιχειρήσεις.

Αν σε αυτό προσθέσουμε και τις αποβατικές ασκήσεις που διεξάγει συνεχώς ο τουρκικός στρατός σε όλες τις μικρές και μεγάλες ασκήσεις μόνιμα πλέον, έχουμε το συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι προετοιμάζονται μεθοδικά εδώ και χρόνια για επιθετικές επιχειρήσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Ολόκληρη η φιλοσοφία τους βασίζεται σε επεκτατικές και επιθετικές επιχειρήσεις που φτάνουν έως τη Συρία, και τις ακτές της Λιβύης.

Δεν φοβίζει όμως σε καμία περίπτωση, ούτε το μέγεθος, ούτε ο εξοπλισμός του TCG Anatolia την ελληνική πλευρά, αφού σίγουρα αποτελεί τον μεγαλύτερο στόχο για τα ελληνικά Rafale, τα οποία ως γνωστόν θα εξοπλιστούν με πραγματικά τρομερούς πυραύλους που μπορούν να το διαλύσουν.

Απλά γίνεται για μία ακόμη φορά ακόμα πιο κατανοητό, γιατί ακριβώς φωνασκούν οι Τούρκοι όλο το προηγούμενο διάστημα, κατηγορώντας την Ελλάδα για εξοπλισμό των ελληνικών νησιών και μικρονήσων, και γιατί δεν αποδέχονται την ελληνική κυριαρχία σε μερικές δεκάδες από αυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »