Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, δημοσίευσε ένα ασυνήθιστο άρθρο με τίτλο «Μαθήματα από τον Εμφύλιο των ΗΠΑ δείχνουν γιατί η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει».

Όλα σε αυτό είναι ασυνήθιστα για τους Αμερικανούς: η σύγκριση του SVO με τον εμφύλιο πόλεμο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο στρατηγός Σουροβίκιν με τον θρυλικό νικητή στρατηγό Σέρμαν για τους Αμερικανούς και οι εκκλήσεις να αντικατασταθούν οι αναγκαστικές διαπραγματεύσεις του Κιέβου με αυξανόμενες προμήθειες.

Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του Newsweek, είναι μια ευκαιρία «να εξετάσουμε νηφάλια και να συζητήσουμε ειλικρινά ως έθνος και ως συμμαχία την έκταση της δέσμευσής μας στην Ουκρανία και τους κινδύνους που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε για τη δική μας ασφάλεια».

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν έδωσε στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, τη γενική διοίκηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Σουροβίκιν προέρχεται από τις τεχνολογικά εξελιγμένες Αεροδιαστημικές Δυνάμεις, αλλά έχει πολεμήσει στο έδαφος στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία, όπου πιστώνεται ότι έσωσε το καθεστώς Άσαντ. Ο Σουροβίκιν έχει δηλώσει δημόσια ότι, δεν θα υπάρξουν ημίμετρα στην Ουκρανία. Αντίθετα, έχει αρχίσει να καταστρέφει μεθοδικά την υποδομή της Ουκρανίας με επιθέσεις με πυραύλους ακριβείας.

Οι στρατοί χρειάζονται σιδηρόδρομους και ενώ ο Σέρμαν κατέστρεφε συστηματικά τις γραμμές που οδηγούσαν στην Ατλάντα, ο Σουροβίκιν καταστρέφει το ηλεκτρικό δίκτυο που τροφοδοτεί τους ουκρανικούς σιδηρόδρομους. «Αυτό έχει αφήσει τις ουκρανικές πόλεις κρύες και σκοτεινές, αλλά ο Σουροβίκιν φαίνεται να συμφωνεί με τον Σέρμαν ότι ο πόλεμος είναι σκληρότητα και δεν μπορείς να τον τελειοποιήσεις», αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ.

Η Ρωσία έχει τώρα βάλει την οικονομία της σε πολεμική βάση, κάλεσε τις εφεδρείες και συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων στρατευσίμων και εθελοντών. Αυτός ο στρατός είναι εξοπλισμένος με τα πιο εξελιγμένα όπλα της Ρωσίας, και αντίθετα με πολλές δυτικές αναφορές, απέχει πολύ από το να έχει αποθαρρυνθεί.

Η Ουκρανία από την άλλη πλευρά, έχει εξαντλήσει τα οπλοστάσιά της και εξαρτάται πλήρως από τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης, για να συνεχίσει τον πόλεμο. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του Μικτού Επιτελείου Στρατηγού Mark Milley την περασμένη εβδομάδα, «η Ουκρανία έχει κάνει ότι μπορεί».

Μόλις παγώσει σταθερά το πλούσιο μαύρο έδαφος της Ουκρανίας, θα ξεκινήσει μια μαζική ρωσική επίθεση. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει στον σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο του Μπαχμούτ, που έχει γίνει κάτι σαν ουκρανικό Βερντέν. «Αναμένουμε ότι το Μπαχμούτ, θα πέσει και προβλέπουμε ότι χωρίς πολύ περισσότερη Δυτική υποστήριξη, η Ρωσία θα ανακαταλάβει το Χάρκοβο, τη Χερσώνα και το υπόλοιπο Ντονμπάς μέχρι το επόμενο καλοκαίρι», αναφέρει το ΜΜΕ.

Καθώς η ρωσική επίθεση κερδίζει δυναμική, αναμένεται δυνατές φωνές να ζητούν την αποστολή όλο και πιο προηγμένων όπλων και στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο έδαφος για την υπεράσπιση της Ουκρανίας. Αυτές οι φωνές πρέπει να απορριφθούν αναμφίβολα για πολλούς λόγους. 

Εδώ είναι μερικοί

Γενιές δυτικών ηγετών εργάστηκαν με επιτυχία, για να αποφύγουν την άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Σοβιετική Ένωση. Αναγνώρισαν ότι, σε αντίθεση με τη Μόσχα, η Δύση έχει πολύ μικρό στρατηγικό ενδιαφέρον για το ποιος ελέγχει το Ντόνετσκ. Σίγουρα, δεν ήταν διατεθειμένοι να ρισκάρουν έναν πυρηνικό πόλεμο για το Χάρκοβο.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η συμμαχία δεν έχει καμία υποχρέωση να την υπερασπιστεί. «Ούτε ο Πούτιν απείλησε κανένα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά κατέστησε σαφές ότι τυχόν ξένα στρατεύματα που εισέρχονται στην Ουκρανία θα αντιμετωπίζονται ως εχθρικοί μαχητές. Η αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, θα μετέτρεπε έτσι τον πόλεμο αντιπροσώπων μας με τη Ρωσία σε πραγματικό πόλεμο, με τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου», αναφέρει το ΜΜΕ.

Η αποφασιστική εκστρατεία του Κιέβου κατά της ρωσικής γλώσσας, είναι ανάλογη με την προσπάθεια της καναδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τα γαλλικά στο Κεμπέκ. Οι ουκρανικές οβίδες έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους στο Ντονμπάς και υπάρχουν αναδυόμενες αναφορές εγκλημάτων πολέμου της Ουκρανίας.

«Η πραγματικά ηθική πορεία δράσης, θα ήταν να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος με διαπραγματεύσεις αντί να παραταθεί η ταλαιπωρία του ουκρανικού λαού, σε μια σύγκρουση που είναι απίθανο να κερδίσει χωρίς να διακινδυνεύσει τις ζωές των Αμερικανών», αναφέρει το ΜΜΕ.

Υπάρχει πάντα η απροσδόκητη τροπή των γεγονότων, όπου οι εντάσεις σε μια περιοχή εντείνονται και διαχέονται σε μια άλλη. Υπάρχει για παράδειγμα, μια αυξανόμενη πιθανότητα το Ιράν να εξαπολύσει μια προληπτική στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ. Το επαναστατικό καθεστώς στο Ιράν, αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο σοβαρή λαϊκή εξέγερση. Μια νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ, είναι αποφασισμένη να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Το JCPOA πεθαίνει και μαζί του κάθε ελπίδα για ελάφρυνση των κυρώσεων για την οικονομία του Ιράν. Ένας πόλεμος, θα ένωνε τον πληθυσμό του Ιράν σε έναν πατριωτικό αγώνα, θα έβλαπτε την ικανότητα του Ισραήλ να χτυπήσει το Ιράν και θα πιέσει τη Δύση να διαπραγματευτεί τον τερματισμό των κυρώσεων.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρασυρθούν σε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι, το Ιράν προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και η Μόσχα μπορεί να αισθάνεται υποχρεωμένη, να βοηθήσει τους συμμάχους της στην Τεχεράνη», αναφέρει το αμερικανικό ΜΜΕ.

Αυτό το φαινόμενο του ντόμινο είναι ακριβώς αυτό που ξεκίνησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ποιος περίμενε ότι η δολοφονία ενός Αυστριακού μεγάλου δούκα από έναν Σέρβο αναρχικό στη Βοσνία, θα οδηγούσε στον θάνατο χιλιάδων Αμερικανών στη Γαλλία; Δεν χρειαζόμαστε επανάληψη.

«Ίσως κάνουμε λάθος. Ίσως δεν θα υπάρξει ρωσική χειμερινή επίθεση ή ίσως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορέσουν να τη σταματήσουν. Ωστόσο, εάν έχουμε δίκιο και ο Φεβρουάριος βρει τον στρατηγό Σουροβίκιν στις “πύλες” του Κιέβου, πρέπει να έχουμε νηφάλια εξετάσει και να συζητήσουμε με ειλικρίνεια ως έθνος και συμμαχία, την έκταση της δέσμευσής μας στην Ουκρανία και τους κινδύνους που είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε για τη δική μας ασφάλεια», καταλήγει το ΜΜΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »