Με τα νέα σκάφη-“φαντάσματα” ειδικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ η συνεκπαίδευση
Ηελληνοαμερικανική συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο κορυφώνεται, καθώς είχαμε μια ακόμα συνεκπαίδευση των Αμερικανών Navy Seals με τα “βατράχια” των ΟΥΚ, από το ναύσταθμο της Κρήτης μέχρι το κέντρο του Αιγαίου, ενώ αναμένεται η παρουσία τους να γίνει αισθητή και στην Αλεξανδρούπολη, περιοχή η οποία σταδιακά μετατρέπεται σε στρατηγικό στόχο των ΗΠΑ.

”Φορτώνονται” με SCALP Naval & σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM οι Belh@rra
Η αυξημένη συνεργασία των Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ αφορά σίγουρα τη διευρυμένη συνεργασία που υπάρχει στα ενεργειακά στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, αλλά και το αμερικανικό ενδιαφέρον για αυξημένη παρουσία στο ελληνικό έδαφος, με σκοπό την εξισορρόπηση των δυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Οι «βάτραχοι» του Πολεμικού Ναυτικού σε νέο τετ α τετ με τις «φώκιες» (Seals) των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Ειδικές Επιχειρήσεις Ελλάδας και Αμερικής δεν σταματούν ν’ αναβαθμίζουν την σχέση που έχουν αναπτύξει, η οποία έχει σκοπό τους δεσμούς και κοινούς τρόπους δράσης σε πολυποίκιλα σενάρια στα οποία καλούνται οι SOF ν’ ανταπεξέλθουν.

Εν αναμονή μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται το Ελληνικό Επιτελείο για την άφιξη Ανώτατου Αξιωματικού των Ηνωμένων Πολιτείων από την έδρα που έχει ως επικεφαλής των Ειδικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να βρεθεί τις επόμενες ημέρες του Ιουλίου, ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρυ Πάϊατ και μαζί τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμφανιστούν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και οι Navy Seals μαζί με τους Έλληνες SOF του Πολεμικού Ναυτικού.

Πιθανότητα εκεί να είναι και η τελική φάση μιας πολυήμερης κοινής εκπαίδευσης που έχει ήδη ξεκινήσει ανάμεσα στους σκληροτράχηλους commandos των δυο χωρών.

Οι Seals από την Κρήτη στο Αιγαίο
Οι Έλληνες «βάτραχοι» και τα στοιχεία των Navy Seals σε εκπαίδευση μαζί, τόσο στον Αργοσαρωνικό, όσο και στο κέντρο του Αιγαίου. Και αυτό είναι μόνο ένα δείγμα της πολυποίκιλης συνεργασίας, σε επίπεδο ειδικών επιχειρήσεων των δυο χωρών.

Τα τμήματα των Αμερικανών βατραχανθρώπων που έχουν αναπτυχθεί στο Ναύσταθμο Κρήτης και το προηγούμενο διάστημα είδαν από κοντά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οδήγησαν τα νέα τους σκάφη CCM και CCA έως τη Ν. Πέραμο για να συναντηθούν με τα λεγόμενα «φαντάσματα» των βραχονησίδων.

Μάλιστα η Αμερικανική πρεσβεία επικοινώνησε αυτή τη συνεργασία η οποία βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη. Η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διατήρησης μιας «έτοιμης και ικανής δύναμης» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ενημέρωση της πρεσβείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πρόγραμμα συνεκπαίδευσης των στελεχών της ΔΥΚ και των Navy Seals υπάρχει η εκκαθάρισης ακτής, σε κοντινή νησίδα της Αττικής που εκπαιδεύονται οι Έλληνες Commando.

Ωστόσο όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές δεν ήταν μόνο αυτό. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται νέες μέθοδοι διείσδυσης σε εχθρικό περιβάλλον, ημέρα αλλά και νύχτα. Μια συνεργασία με ιδιαίτερο νόημα και σημασία καθώς οι Έλληνες SOF έχουν την ευκαιρία να βρεθούν με τις Αμερικανικές «φώκιες» οι οποίες διαθέτουν ότι πιο σύγχρονο υπάρχει για να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους ανατίθενται.

Όμως δεν είναι μόνο αυτό διότι ΟΥΚ και οι Seals με τα σκάφη τους, εκτός από τις κοντινές νησίδες, ξεχύνονται στο κέντρο του Αιγαίου. Αναγνωρίσεις ακτών, προσεγγίσεις και νέες Ελληνοαμερικανικές εκπαιδεύσεις καταμεσής του Αρχιπελάγους, εκεί δηλαδή που οι ΟΥΚ κάνουν διαρκώς ασκήσεις, ώστε να γνωρίζουν απόλυτα κάθε νησί, ακτή ή νησίδα.

Πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές αναφέρουν πως τα σκάφη CCM & CCA των Αμερικανών πρόκειται την ερχόμενη εβδομάδα να τα δουν από κοντά σημαίνοντα πρόσωπα της Ελλάδας, πιθανότατα στη «φωλιά» των Ελλήνων βατραχανθρώπων, στην Αμφιάλη, αναφέρει το Hellas Journal.

Και μάλιστα η εκπαίδευση αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν πάρει θέσεις υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν σταματά να προκαλεί, ακόμη και με την εκπαίδευση που κάνει στα στελέχη του αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε μάλιστα ορισμένα σημεία της ομιλίας που είχε κάνει ο Αμερικανός πρεσβευτής στα τέλη Ιουνίου στο ναύσταθμο Κρήτης για την κοινή αντίληψη εκπαίδευσης που έχουν αναπτύξει και σε πολιτικό επίπεδο οι δυο χώρες κυρίως στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων.

«Είμαι πολύ υπερήφανος να αποτελώ μέρος της εμβαθύνσεως της συνεργασίας μας με την κοινότητα των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Είχαμε την φανταστική ευκαιρία σήμερα να βγούμε έξω με μερικές από τις ομάδες μας Ειδικών Δυνάμεων που εδρεύουν εδώ στον Κόλπο της Σούδας -μία από τις μονάδες από την ιδιαιτέρα πατρίδα μου το Σαν Ντιέγκο- και να ακούσουμε από αυτές την αξία που αποδίδουν στις ευκαιρίες που έχουν εδώ στον Κόλπο της Σούδας για εκπαίδευση, συνεργασία και ανάπτυξη των ικανοτήτων τους όπως και την ικανότητα να δείξουν το μοναδικό εργαλείο που αντιπροσωπεύει η κοινότητα Ειδικών Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω την SOCEUR και όλους τους συνεργάτες στην Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων γι’ αυτό που κάνουν επίσης για να μετουσιώσουν την συνεργασία μας».

Οι ΕΔ “φορτώνουν” πολεμοφόδια: Σε δύο “καυτά” προγράμματα επικεντρώνεται το ΥΠΕΘΑ
Το γεωστρατηγικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Πάντως στο ακριτικό λιμάνι της Ελλάδας, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει πολλές φορές την γεωστρατηγική του σημασία και έχουν ήδη επενδύσει, προς τα τέλη Ιουλίου αναμένετε ότι θα καταπλεύσει ένα από τα μεγαλύτερα μεταγωγικά πλοία του στρατού των ΗΠΑ και ο λόγος είναι η αποβίβαση δυνάμεως για τη Νατοϊκή άσκηση Atlantic Resolve 2020 που μέρος της θα διεξαχθεί στην γειτονική Βουλγαρία.

Οι πληροφορίες που ήδη εδώ και ημέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε μέσα ενημέρωσης του Έβρου, κάνουν λόγο για ίσως και περισσότερα από 1450 οχήματα παντοδαπούς εδάφους.

Στην Αλεξανδρούπολη μάλιστα θα διαμείνουν και στελέχη των δυνάμεων που πρόκειται να λάβουν μέρος στην άσκηση.

Με αυτά τα δεδομένα, εξηγούσαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναμένεται μεγαλύτερη εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας Αμερικής το επόμενο διάστημα κάτι που θα φανεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »