Πού βρίσκεται αυτή την ώρα το Oruc Reis
Το κατώφλι του Πενταγώνου πέρασε νωρίτερα το απόγευμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Η επίσκεψη του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο έρχεται στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Στο υπουργείο Άμυνας εν μέσω τουρκικών προκλήσεων έφτασε και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κατά πληροφορίες ο κ. Κούπερ μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Φλώρο θα μεταβεί στη Σούδα και έπειτα στην Κύπρο.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε υποδέχτηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο γραφείο του τον Βοηθό Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρενέ Κλαρκ Κούπερ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ και αριθμό Αμερικανών αξιωματούχων.

Κατά πληροφορίες ο κ. Κούπερ μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Φλώρο θα μεταβεί στη Σούδα και έπειτα στην Κύπρο.

Πού βρίσκεται το Oruc Reis
Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, έχει ανοιξει τον πομπό του και μετά από σχεδόν 24 ώρες μέσω του συστήματος γεωγραφικού προσδιορισμού.

Λίγο πριν τις 18:00, το στίγμα του καταγράφεται περίπου στα 35 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Σημειώνεται πως τα συνοδευτικά του, δεν έχουν δώσει ακόμα στίγμα.

Δείτε εικόνες:


Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν
Εμπρηστικός εμφανίστηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τόνισε ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis επέστρεψε στην Αν. Μεσόγειο, μετά από τις απαιτούμενες ενέργειες συντήρησης.

Ο «σουλτάνος» κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο εκτόξευσε απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει η Τουρκία να δίνει τις απαντήσεις που πρέπει σε Ελλάδα και Κύπρο, οι οποίες δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους.

Mάλιστα ανέφερε πως θα στείλει και το Γιαβούζ στην Α. Μεσόγειο.

Aναλυτικά

«Το Oruc Reis επέστρεψε στα καθήκοντά του στην Aνατολική Μεσόγειο» δήλωσε προκλητικά την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Εντογάν, κατηγορώντας την Ελλάδα πως «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Στη διάρκεια ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν υποστήριξε: «Θα συνεχίσουμε να δίνουμε επι τόπου τις απαντήσεις που αξίζουν στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, που δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.»
Θέμα χρόνου το θερμό επεισόδιο με τον διαταραγμένο Ερντογάν
Όλοι οι αναλυτές συμφωνούν στο εξής: Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ποτέ και τα επόμενα 24ωρα θεωρούνται κρίσιμα καθώς θα διαφανεί αν η Άγκυρα θα τραβήξει το σχοινί στα άκρα ή αν θα συνεχίσει τον «πόλεμο νεύρων».

Σε κάθε περίπτωση το κομβικό σημείο θα είναι εάν η Άγκυρα αποφασίσει να στείλει το ερευνητικό εγγύτερα των 6 μιλίων από το Καστελόριζο.

Ενδεχομένως η Άγκυρα να επιδιώκει να σύρει την Αθήνα σε υπερβολική αντίδραση, φλερτάροντας ουσιαστικά με θερμό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, κι ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο συνεχίζει να περιπλανιέται στην Μεσόγειο, ανοιγοκλείνοντας το ραντάρ του, η Τουρκία με non paper, επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και να μεταθέσει στην Αθήνα τις ευθύνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών επαφών, αλλά και να «απλώσει» την ατζέντα του διαλόγου στα θέματα που η ίδια θέλει.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, εντείνει τις διπλωματικές επαφές, ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρκικές προκλήσεις βγάζουν εκτός κάδρου, τις διερευνητικές επαφές.

Ζητά δε από την ΕΕ την ενεργοποίηση των κυρώσεων ενώ θα θέσει εκ νέου το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »