Σε πλήρη ετοιμότητα για γενική επέμβαση στη Λιβύη το Κάιρο
Φαίνεται ότι η καταστροφή των τουρκικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, στη βάση Αλ Γουατίγια, τα ξημερώματα της Κυριακής, προκάλεσε αίσθηση στις τάξεις των πολιτοφυλακών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του τουρκικού στρατού, στέλνοντας τα κατάλληλα μηνύματα προς την Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA)

Στρατιωτικές πηγές αποκάλυψαν σε δηλώσεις στο “Russia Today”, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη βάση Αλ Γουατίγια, και είχαν ως στόχο την καταστροφή των συστημάτων αεροπορικής άμυνας, είναι ένα άμεσο μήνυμα της Αιγύπτου και του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) προς την Άγκυρα.

Έρχεται γενική αντεπίθεση – Πολεμική επιθεώρηση από Χ. Χαφτάρ
Οι πηγές ανέφεραν ότι αυτό το μήνυμα δείχνει ότι η κόκκινη γραμμή, για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι σε ομιλία του προς τον αιγυπτιακό στρατό, δεν αποτέλεσαν απλώς δηλώσεις για κατανάλωση πραγματικές προειδοποιήσεις.

Τα εννέα πλήγματα, σύμφωνα με εξουσιοδοτημένη στρατιωτική πηγή, είχαν ως στόχο συστήματα αεροπορικής άμυνας Hawk και ραντάρ που εγκαταστάθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στη βάση.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν την παρουσία τριών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, παρόμοια με τα κινητά και στατικά ραντάρ, και το σύστημα «Coral» για παρεμβολές και ηλεκτρονικό πόλεμο, τα οποία καταστράφηκαν, σύμφωνα με την ίδια στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με αναρτήσεις μιντιακών ακτιβιστών στο Twitter, έξι Τούρκοι αξιωματικοί και ένας ανώτερος διοικητής σκοτώθηκαν. Τον βομβαρδισμό ανακοίνωσε με επίσημη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υποστράτηγος Μισμάρι.

Έκανε λόγο για εννέα πλήγματα σε τουρκικούς στόχους και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη σφοδρή και καταστροφική αεροπορική επιδρομή.

Από την άλλη πλευρά, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι, επιβεβαίωσε πριν από λίγο καιρό την απόλυτη ετοιμότητα της Αιγύπτου να παράσχει υποστήριξη στον λαό της Λιβύης, λέγοντας: “Η Αίγυπτος σας δείχνει μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση και δεν έχουμε παρέμβει στις υποθέσεις σας, είμαστε πάντα έτοιμοι να παρέχουμε υποστήριξη, για χάρη της σταθερότητας στη Λιβύη, και δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον πέρα από την ασφάλεια και τη σταθερότητά σας”.

Λιβύη: Οι συμφωνίες με την Άγκυρα τη μετατρέπουν σε τουρκικό προτεκτοράτο
Επιπλέον αναμένεται σημαντική κλιμάκωση το επόμενο διάστημα στη Λιβύη με την αποστολή επιπλέον μισθοφόρων από την Υεμένη, προς υποστήριξη των τουρκικών στρατευμάτων και των πολιτοφυλακών που είναι πιστές στην τουρκόφιλη κυβέρνηση της Τρίπολης.

Όπως αποκαλύψαμε νωρίτερα, στις τάξεις των Σύριων ισλαμιστών προστίθενται πλέον και μαχητές από την Υεμένη. Μια πρώτη ομάδα μισθοφόρων 200 ατόμων που στάλθηκε από την Τουρκία προσγειώθηκε στην Τρίπολη νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες πηγές της δημοσιογράφου Houda Ibrahim.

Η συμφωνία μεταξύ τουρκικών μυστικών υπηρεσιών και του ισλαμικού κόμματος της Υεμένης αλ-Ίσλα έχει ως εξής: “Βοηθήστε μας στη Λιβύη και θα σας βοηθήσουμε στην Υεμένη”.

Εκτιμάται πως η Τουρκία θα κινηθεί στο άμεσο μέλλον για την κατάληψη της Σύρτης και της Αλ Τζούφρα, με σκοπό τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της Λιβύης, ωστόσο οι ισλαμιστές αντιπρόσωποί της στο έδαφος της Λιβύης θα βρουν σκληρή αντίσταση από έναν Εθνικό Στρατό με αναπτερωμένο ηθικό και μια ισχυρή Αίγυπτο, που είναι έτοιμη να επέμβει δυναμικά στη βορειοαφρικανική χώρα κατά της τουρκική προώθησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »