Το άτομο που πραγματοποίησε τις πρώτες προετοιμασίες για τη δολοφονία ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων”, δήλωσε ο Υπουργός πληροφοριών του Ιράν
Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα, Jewish Chronicle, η οποία επικαλείται πηγές της, η υπηρεσία πληροφοριών Mossad του Ισραήλ σκότωσε τον κορυφαίο ιρανό πυρηνικό επιστήμονα, Μοχσέν Φαχριζαντέχ, σε μία μεμονωμένη επιχείρηση, χρησιμοποιώντας ένα περίτεχνα ανακατασκευασμένο αυτοματοποιημένο όπλο ενός τόνου που εισήχθη λαθραία στο Ιράν.

 

Ο Mohsen Fakhrizadeh ενώ κινείτο έξω από το σπίτι του στην Τεχεράνη στις 27 Νοεμβρίου 2020, πυροβολήθηκε από πυροβόλο όπλο και σκοτώθηκε επί τόπου.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση, αλλά το τελευταίο δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα την ευθύνη του.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στo Jewish Chronicle που εδρεύει στο Λονδίνο, οι πράκτορες της Mossad πραγματοποίησαν τη δολοφονία τοποθετώντας το όπλο σε ένα αυτοκίνητο Nissan.

Πηγές πληροφοριών ανέφεραν στην εφημερίδα ότι μια ομάδα με 20 τουλάχιστον πράκτορες κατασκοπείας, που αποτελείται τόσο από Ισραηλινούς όσο και από Ιρανούς υπηκόους, πραγματοποίησε τη δολοφονία μετά από οκτώ μήνες επιτήρησης, χρησιμοποιώντας ένα όπλο που εισήχθη λαθραία στο Ιράν.

Το Ισραήλ διεξήγαγε την επιχείρηση μόνο του χωρίς βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλη χώρα, δίνοντας στους Αμερικανούς αξιωματούχους «μια μικρή ένδειξη» πριν από την επιχείρηση, ανέφεραν οι πηγές.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Πληροφοριών του Ιράν είπε ότι ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων ήταν ύποπτο για συμμετοχή στη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ.

“Το άτομο που πραγματοποίησε τις πρώτες προετοιμασίες για τη δολοφονία ήταν μέλος των ενόπλων δυνάμεων”, δήλωσε ο Μαχμούντ Αλάβι σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

Πρόσθεσε ότι δεν ήταν δυνατό για το υπουργείο Πληροφοριών “να παρακολουθεί τις ένοπλες δυνάμεις”.

Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι ο Φαχριζαντέχ ήταν κρίσιμος για την προώθηση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν και είπε ότι ο θάνατός του θα καθυστερούσε σημαντικά οποιαδήποτε πρόοδο στον τομέα αυτό.

Το Ισραήλ έχει από καιρό σταθεί ενάντια στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης του 2015 (JCPOA) ,μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων (ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ) και του Ιράν, το οποίο θέτει όρια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του.

 

Το Ιράν αρνήθηκε ανέκαθεν ότι έχει την πρόθεση να κατασκευάσει ένα όπλο, λέγοντας ότι το πρόγραμμά του προορίζεται για ειρηνικούς σκοπούς.
Διαπιστώσεις – Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω εξάγουμε τα εξής:

1.Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Mossad με τον τρόπο δράσης της που κατέληξε στην δολοφονία του κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα στην Τεχεράνη, κατέδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει ακόμη και έναν πολύ καλά προστατευόμενο στόχο του Ιράν στην πρωτεύουσά του και συνεπώς κανείς Ιρανικός στόχος και πουθενά δεν θα πρέπει να θεωρείται ασφαλής.

 

2. Το γεγονός ότι στην ομάδα εκτέλεσης του Ιρανού επιστήμονα μετείχε στέλεχος των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος έκανε τις προπαρασκευαστικές ενέργειες, δείχνει αφενός τις δυνατότητες στρατολόγησης της περίφημης Mossad, αφετέρου την λεπτομερειακή σχεδίαση του όλους εγχειρήματος. Επίσης δείχνει ότι ενδεχομένως να υπάρχουν στρατολογημένοι Ιρανοί από το Ισραήλ, οι οποίοι να κατέχουν διάφορες θέσεις στην αλυσίδα διοίκησης του Ιράν.

3. Επίσης το πολυπληθές της ομάδας, άνω των 20 πρακτόρων, που μετείχε στο σχέδιο εκτέλεσης του Ιρανού πυρηνικού επιστήμονα και του γεγονότος ότι μεταξύ αυτών ήταν ισραηλινής αλλά και ιρανικής υπηκοότητας άτομα, δείχνει ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει πολύ καλά δίκτυα κατασκοπίας και στρατολόγησης εντός του Ιράν. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι ο Ιρανός επιστήμονας παρακολουθείτο για 8 μήνες πρίν εκτελεστεί από την Mossad.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »