Συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη σημερινή ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, όπου ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να «μαζέψει» την κατάσταση ενόψει των επικείμενων εκλογών και θα επιχειρήσει να βρει τη «χρυσή τομή», καθώς αν πάει με την Εκκλησία «απέναντι» τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα, αφού η κυβέρνηση ούτως η άλλως έχει υποστεί μεγάλη φθορά.

Η Εκκλησία το γνωρίζει αυτό και θα προσπαθήσει να κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υποχωρήσει από την απόφαση του να μην πραγματοποιηθούν καθόλου λειτουργίες και αγιασμός των υδάτων τα Θεοφάνια ούτε με τους ήδη υπάρχοντες περιορισμούς.

«Η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας» λέει ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Αθηναγόρας δίνοντας το στίγμα της αυριανής ημέρας του εορτασμού των Φώτων, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθεί ο Αγιασμός χωρίς πιστούς και την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να ανοίξει τους ναούς.

Με φόντο την τροχιά σύγκρουσης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας η Εκκλησία της Ελλάδος προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τις 82 Μητροπόλεις, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων σε ανοιχτή θάλασσα στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μία κίνηση του Αρχιεπισκόπου που έχει συσπειρώσει γύρω του όλη την Εκκλησία λίγες εβδομάδες μετά την περιπέτεια της υγείας του στέλνοντας το μήνυμα «ως εδώ», τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Σε αυστηρό τόνο η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ανέφερε: «Ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν» ενώ η Η Ιερά Σύνοδος δήλωνε «αιφινιδιασμένη» και είχε αποφασίσει οι Εκκλησίες να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν τα Χριστούγεννα.

Από την πλευρά της Εκκλησίας αρχικά αναζητήθηκε λύση απομακλιμάκωσης καθώς τονίστηκε ότι δεν επιθυμούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός «να παρασταθούν ως αντίπαλοι», στα Φώτα όπως λένε χαρακτηριστικά εκκλησιαστικοί κύκλοι ενώ η κυβέρνηση στην απόφαση της ΔΙΣ για ανοιχτούς ναούς λέει ότι «ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί».

Να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με την Εκκλησία κάλεσε την κυβέρνηση η Ιερά Σύνοδος η οποία αποφάσισε ότι οι ναοί θα παραμείνουν ανοιχτοί τα Θεοφάνεια , όπως προέβλεπε η αρχική ΚΥΑ. Εκκλησιαστικοί κύκλοι λένε ότι λέει η κυβέρνηση οι « ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν θυμίζοντας την 17η Νοεμβρίου και την Πρωτομαγιά με συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις».

Ερωτηματικό παραμένει για την Εκκλησίας τι θα γίνει αν αστυνομικές αρχές επιδώσουν πρόστιμα σε πιστούς καθώς οι ιερέας του ανοιχτού ναού θα πληρώσει πρόστιμο αν του επιβληθεί.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην απόφαση της ΔΙΣ να μείνουν ανοιχτοί οι ναοί όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση σε όλα τα στάδια της πανδημίας βρισκόταν σε διαρκή διαβούλευση με την Εκκλησία για τα θέματα των λειτουργιών, με σεβασμό στη δημόσια υγεία αλλά και την πίστη των ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν οι λειτουργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και προβλέφθηκε η λειτουργία των Θεοφανείων. Η ανάγκη να μην διακυβευθεί η σταθερή πορεία για την καταπολέμηση του ιού, εν όψει ιδίως και της επαναλειτουργίας των σχολείων, επέβαλε για την τρέχουσα εβδομάδα την επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς περιορισμών στην αγορά και την κοινωνία, μεταξύ των οποίων και η πρόβλεψη να γίνει η λειτουργία των Θεοφανείων χωρίς την παρουσία πιστών. Βεβαίως, παραμένει η δυνατότητα παρεμπίπτουσας ατομικής προσευχής των πιστών στους ναούς.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με την απόφασή της δεν συναινεί στα νέα μέτρα που αφορούν τις λειτουργίες. Όμως ο νόμος δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά το δοκούν ώστε να τον αγνοεί όποιος διαφωνεί. Ευελπιστούμε ότι η Εκκλησία θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών για την κοινωνία, όπως έως σήμερα με υπευθυνότητα έπραξε. Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης αποτελεί υποχρέωση αλλά και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης και ευθύνης όλων μας».

«Κόκκινη γραμμή» τα Θεοφάνεια

Κόκκινη γραμμή χαρακτήρισε τα Θεοφάνεια για την Εκκλησία ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αθηναγόρας. Ο κ. Αθηναγόρας μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως «η Αστυνομία θα κάνει τη δουλειά της κι εμείς τη δική μας».

«Η Εκκλησία θα πληρώσει τα πρόστιμα που της αναλογούν» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως «κάνω μία έκκληση σε όλους αυτούς τους ζηλωτές λαϊκούς, οι οποίοι ευκαίρως ακαίρως ζητούν πράγματα, να έρθουν και να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι μάρτυρες της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας βοηθώντας σε αυτό το έργο».

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας τόνισε το γεγονός πως «η Εκκλησία συμμορφώθηκε πλήρως στα μέτρα» καθώς και ότι «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τηρήσουμε πλήρως τους όρους που έθεσε η Κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα».

Υπογράμμισε όμως πως «όταν γίνεται μια συμφωνία από δύο μέρη και το ένα μέρος αποφασίζει να την αλλάξει, τότε πρέπει να ενημερώσει και το άλλο μέρος», αφήνοντας αιχμές στην Κυβέρνηση για τον χειρισμό της κατάστασης και σημειώνοντας πως «υπάρχει μια μικρή απογοήτευση στον τρόπο επικοινωνίας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »