Στα ύψη η ένταση

Περιέργη κινητικότητα παρατηρείται εδώ και ώρες κάτω από την Κρήτη. Χθες, οι Τούρκοι έβγαλαν μαχητικα, UAV και εναέρια τάνκερ σε Κυπριακή και Λιβυκό Πέλαγος. 
 
Οι Τούρκοι ετοιμάζονται για ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή στη Λιβύη κι αυτό προκύπτει από την “εκπαιδευτική δραστηριότητα” που το υπουργείο Άμυνας της γειτονικής χώρας δημοσιοποίησε, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη περιοχή της άσκησης. Ωστόσο κάνοντας “κλικ” στις φωτογραφίες του υπουργείου Άμυνας προκύπτει η λέξη LIBYA και μάλλον δεν πρόκειται για γκάφα. Θέλουν να διαφημίσουν τη δυνατότητα που έχουν να κάνουν επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Τουρκικά F-16, απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, μαζί με τρία από τα επτά ιπτάμενα τάνκερ που διαθέτουν και πέταξαν νότια της Κρήτης, προσεγγίζοντας τις ακτές της Λιβύης. Εκεί τα μαχητικά έκαναν εναέριο ανεφοδιασμό και στη συνέχεια μαζί με τα ιπτάμενα τάνκερ επέστρεψαν στη βάση τους.  

Συναγερμός στην Μεσόγειο: Η Τύνιδα παρέχει διευκολύνσεις στην Άγκυρα – Μίνι-βάση έστησαν οι Τούρκοι στην Τυνησία

Ταυτόχρονα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά και νοτίως της Κρήτης (Λιβυκό πέλαγος), όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σήμερα Μεγάλη Παρασκευή και παρά τις ρητές αναφορές στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης,  εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης: 16 μαχητικά F-16 εκ των οποίων τα εννέα ήταν οπλισμένα! Tα 11 τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμούς και τα πέντε μεμονωμένα.

Συνολικά, καταγράφηκαν 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου -οι 36 από τα μαχητικά- σε κεντρικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος (Νότια Κρήτης).

Δέκα εκ των ανωτέρω παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου -μία από ζεύγος και μία από μεμονωμένο-, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς,τη Γρυλούσα, Ανθρωποφάγους, τους Φούρνους, τις ΝΑ και ανατολικές ακτές της Χίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία. 

Την ίδια στιγμή πάντως, οι Τούρκοι συνεχίζουν να στέλνουν βοήθεια στους ισλαμιστές της Τρίπολης με πτήσεις Cargo. 

Πάντως σε αυτό το σημείο έχουμε εμπλοκή και των ΗΠΑ, όπου έστειλε βοήθεια στον Χαφτάρ. 

Αμερικανικό αεροσκάφος Boeing C-17A – Globemaster (διακριτικό RCH223, κωδ. 09-9205) έκανε μια ασυνήθιστη πτήση από τις ΗΠΑ (Andrews AFB) προς τη Βεγγάζη της Λιβύης

Το Globemaster συνέχισε την πτήση του και εξαφανίστηκε από όλες τις περιοχές παρακολούθησης γύρω στις 21:41 CEST, πάνω από τη νότια Τυρρηνική θάλασσα όταν πετούσε νότια. 

Σε πορεία σύγκρουσης: Τουρκικά μαχητικά και ιπτάμενα τάνκερ ανοιχτά της Λιβύης

Μετά από λιγότερο από δύο ώρες, το Globemaster εμφανίστηκε ξανά, αλλά αυτή τη φορά στην αντίθετη κατεύθυνση καθώς το αεροσκάφος, είχε πτήση από τη Λιβύη προς τη Γερμανία.

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται απευθείας πτήση από τις ΗΠΑ στη Βεγγάζη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »