Πρώτη απόπειρα εφόδου 1.500 μεταναστών!

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Έβρος καθώς έλαβε χώρα πρώτη απόπειρα εφόδου από 1.500 μετανάστες τους οποίους μετακίνησαν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Οι Τούρκοι συγκεντρώνουν αλλοδαπούς από Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη στους δρόμους της Αδριανούπολης.

Όλες οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών συγκλίνουν στην πρόκληση υποκινούμενου από την Τουρκία επεισοδίου με μετανάστες στον Έβρο και αυτός είναι ο λόγος που οι ελληνικές Αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό.

Παρακολουθούν στενά το καραβάνι προσφύγων που στέλνει η Τουρκία στην Ανδριανούπολη, καθώς την καθοδήγησή τους έχει αναλάβει ιστοσελίδα και φυσικά οι τουρκικές Αρχές. Είναι δε τόσο οργανωμένο το σχέδιο που οι υποκινητές συνέστησαν στους μετανάστες να γυρίσουν πίσω, γιατί δεν τούς έχει δοθεί ακόμη το «πράσινο φως» από τις τουρκικές Αρχές!

Μάλιστα, δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στις αναφορές και στις επικλήσεις που υπάρχουν μέσα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα ότι «έχουμε τη βοήθεια», λένε, «των τουρκικών αρχών και ό,τι είναι να κάνουμε θα το κάνουμε με τη βοήθειά τους». 

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία που θέλει να κρατήσει ομήρους κάποιους ανθρώπους και να τους χρησιμοποιήσει το επίσημο κράτος, την ώρα που θα το αποφασίσει.

Το τελευταίο διάστημα έχει, επίσης, παρατηρηθεί, ότι ακριβώς επειδή τα ελληνικά σύνορα έχουν θωρακιστεί, οι διακινητές αλλάζουν δρομολόγια. Το τελευταίο διάστημα ο «αδύναμος κρίκος» φαίνεται να είναι η Βουλγαρία καθώς, αρκετές φορές, μπαίνουν στη χώρα, και από εκεί ακολουθούν, είτε τη διαδρομή για την Ευρώπη, είτε κατεβαίνουν και πάλι στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα αναλαμβάνει πρωτοβουλία να κλείσουν και τα σύνορα της Βουλγαρίας. Θα προηγηθεί συνάντηση του Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Βούλγαρο ομόλογό του και η απόφαση θα είναι το κλείσιμο των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.

Δείτε στο βίντεο τις εξελίξεις

Πρώτη απόπειρα εφόδου 1.500 μεταναστών- Οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας

Οργανωμένο σχέδιο προώθησης μεταναστών στα ελληνικά σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας κατήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα».

Χθες περίπου 1.500 άτομα επιχείρησαν να περάσουν στη χώρα μας από τα σύνορα στον Έβρο και επέστρεψαν πίσω όταν διαπίστωσαν την ισχυρή παρουσία μέτρων αποτροπής, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο.

Θέλω να είναι ξεκάθαρο, ότι οργανωμένο σχέδιο από την πλευρά της Τουρκία είναι προφανές ότι υπάρχει, σε πλείστες όσες περιπτώσεις τους φέρνουν οχήματα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής. Δεν το λες ούτε αυθόρμητο, ούτε ανοργάνωτο αυτό», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι η «απειλή» επί του παρόντος δεν έχει πάρει τη μορφή που είχε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να μην επιτρέψουμε να υπάρξει το παραμικρό», σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ακόμη ότι χθες συμφώνησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, ότι Αθήνα και Σόφια θα ενώσουν, θα συντονίσουν και θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για να ανταποκριθούν στην κοινή πρόκληση της εργαλειοποίησης των μεταναστών από την Τουρκία.

Ανέφερε ακόμη ότι ο Βούλγαρος ομόλογός του δήλωσε πολύ εντυπωσιασμένος από τον ελληνικό φράχτη στον Έβρο και πως η χώρα εξετάζει να αναβαθμίσει και εκείνη το δικό της φράχτη που είναι μικρότερος και υποτυπώδης.

Στρώνουν το έδαφος οι Τούρκοι: Έρχεται νέο κύμα προσφύγων στον Έβρο

H φιλοκυβερνητική εφημερίδα Milliyet σε άρθρο με τίτλο «Το ‘Καραβάνι του Φωτός’ στον δρόμο για την Ευρώπη» αναφέρει ότι πρόσφυγες από Σουδάν, Συρία, Λίβανο, Αφγανιστάν και Παλαιστίνη συγκεντρώνονται στους δρόμους της Αδριανούπολης και ετοιμάζονται να περάσουν στην Ελλάδα είτε από τον Έβρο είτε από το Αιγαίο.

Μάλιστα λένε ότι η κινητοποίηση γίνεται μέσω ομάδων στο Facebook και το Telegram και προσθέτουν ότι ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να περάσουν στην Ελλάδα με την πρώτη προσπάθεια, θα το επιχειρήσουν ξανά και ξανά.

Η Milliyet αναφέρει: «Ήρθαμε στην Αδριανούπολη, το σημείο συνάντησης, για να ακολουθήσουμε το σχέδιο χιλιάδων μεταναστών να πάνε στην Ευρώπη με τη φήμη περί ‘Kαραβανιού του Φωτός’ που εξαπλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. ‘Αν είμαστε ανεπιθύμητοι, αφήστε μας να φύγουμε’, λένε οι μετανάστες και προσθέτουν:

Μετά την κοινοποίηση του καλέσματος σε ομάδες του Facebook και του Telegram να συμμετάσχουν στο καραβάνι, πολλοί άνθρωποι από χώρες όπως το Σουδάν, τη Συρία, το Λίβανο, το Αφγανιστάν και την Παλαιστίνη εντάχθηκαν στην ομάδα ελπίζοντας να πάνε στην Ευρώπη. Όταν η ομάδα ανακοίνωσε ότι το καραβάνι θα συγκεντρωθεί στην Αδριανούπολη τη Δευτέρα, ήρθαμε στην Αδριανούπολη για να ακολουθήσουμε το καραβάνι.

Η πρώτη μας στάση ήταν οι συνοριακές δίοδοι, αλλά δεν συναντήσαμε κανέναν στις συνοριακές διόδους, οπότε πήγαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης. Αφού περιμέναμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων για λίγο, 9 άτομα, τα οποία μάθαμε ότι ήταν Παλαιστίνιοι, πήραν ταξί για το τέμενος Selimiye. Εκτός από τους Παλαιστίνιους που άφησε ο οδηγός του ταξί, υπήρχαν πάνω από 50 άτομα με τσάντες και υπνόσακους γύρω από το τέμενος Selimiye.

Ανάμεσά τους ήταν γυναίκες και παιδιά. Δύο αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο όπου βρισκόταν η ομάδα έλεγξαν την ταυτότητα ενός από την ομάδα και έφυγαν από την περιοχή, ενώ η ομάδα περιπλανήθηκε για λίγο στους δρόμους και εξαφανίστηκε για να περάσει τη νύχτα στο νεκροταφείο.

Το πρωί, επιστρέψαμε στον τερματικό σταθμό λεωφορείων της Αδριανούπολης και είδαμε Αιθίοπες, Σύρους και Παλαιστίνιους μετανάστες να περιμένουν σε ομάδες. Οι πρόσφυγες είπαν ότι θα συναντηθούν σε ένα καθορισμένο σημείο αφού συγκεντρωθούν και ότι κάποιοι φίλοι τους είχαν συλληφθεί από την αστυνομία το προηγούμενο βράδυ και τα πράγματά τους είχαν κατασχεθεί.

Ενώ περιμέναμε στο σταθμό λεωφορείων, μια άλλη ομάδα περίπου 30 Αιθιόπων προσφύγων έφτασε νωρίς. Είπαν ότι ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη και μετά από λίγο η αστυνομία ήρθε στην ομάδα και έφυγε αφού έλεγξε τις ταυτότητές τους. Οι πρόσφυγες άρχισαν να περιμένουν στο σταθμό των λεωφορείων ελπίζοντας να ενταχθούν στο καραβάνι.

Ένα από τα μέλη της ομάδας ήταν ο 21χρονος Rahit Hamami. Ο Hamami, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε στην Τουρκία πριν από 6 χρόνια, είπε:

«Ο αδελφός μου και εγώ ήρθαμε από την Κωνσταντινούπολη πριν από 3 ημέρες. Προσπαθήσαμε να περάσουμε τα σύνορα πριν, αλλά η τουρκική αστυνομία μας έπιασε και δεν μας άφησε να φύγουμε. Δουλεύουμε στην Τουρκία, δεν μπλέκουμε με κανέναν, αλλά λένε: ‘Δεν θέλουμε Σύριους’. Όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, λένε ότι ‘το έκαναν οι Σύριοι’. Λένε επίσης ότι οι Σύριοι λαμβάνουν βοήθεια και ότι τα χρήματα δίνονται στους Σύριους.

Πού είναι αυτά τα χρήματα, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αν δεν μας θέλετε, αφήστε μας να φύγουμε. Όταν προσπαθούμε να φύγουμε, μας πιάνουν και μας κρατούν και μετά μας αφήνουν πίσω στην Τουρκία. Με έπιασαν μια φορά, αλλά θα προσπαθήσω να φύγω ξανά. Θα προσπαθήσω ακόμα και 100 φορές. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ. Θα πάω στη Γερμανία και θα δουλέψω εκεί».

Ο Rezzak Alamuhamin, 20 ετών, από την Κωνσταντινούπολη είπε:

«Ήρθα στην Κωνσταντινούπολη πριν από 18 μήνες. Η οικογένειά μου ζει στη Συρία. Εργαζόμουν σε ένα εργαστήριο στο Ικιτέλι της Κωνσταντινούπολης, ο μισθός μου είναι 5.500 TL αλλά δεν είναι αρκετός. Είναι πολύ ακριβά εδώ. Τα ενοίκια είναι επίσης πολύ ακριβά. Όταν ακούσαμε ότι θα πάμε στην Ευρώπη, αποφασίσαμε να πάμε κι εμείς, ήρθα στην Τουρκία για να πάω στην Ευρώπη».

Ο Muhammed Hamit, 22 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 2 χρόνια, είναι ένας από τους ανθρώπους που ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη. Ο Hamit δήλωσε:

«Το μάθαμε από μια ανάρτηση στο Facebook. Είμαστε επίσης σε επαφή στην ομάδα Telegram, υπήρξε ένα κάλεσμα να συγκεντρωθούμε εδώ σήμερα. Θα έρθουν άνθρωποι από διάφορα μέρη, θα μετακινηθούμε όταν φτάσουν. Θα πάω από εδώ στην Ελλάδα και μετά στη Γερμανία. Γνωρίζουμε ανθρώπους που έχουν ξαναπάει εκεί. Η ζωή δεν είναι τόσο ακριβή εκεί».

Ο Huseyin Abdo, 24 ετών, ο οποίος δήλωσε ότι ήρθε από τη Συρία πριν από 5 χρόνια, δήλωσε τα εξής:

«Εργαζόμουν σε ένα εργοστάσιο υφασμάτων στην Κωνσταντινούπολη. Η οικογένειά μου είναι στη Συρία και ένας από τους αδελφούς μου είναι στη Γερμανία. Τη χρονιά που έφυγε ο αδελφός μου, θα πήγαινα κι εγώ, αλλά όταν έγινε μια επίθεση στην ελληνική πλευρά, επέστρεψα στην Κωνσταντινούπολη. Με τη θέληση του Θεού, θα πάω αυτή τη φορά. Η ζωή μας είναι πολύ αβέβαιη, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πια στη Συρία. Όσοι πήγαν στην Ευρώπη είναι επίσης ευτυχισμένοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »