Θα παραμείνουν στην αναμονή οι περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα
Νέα παράταση στο σίριαλ των αναδρομικών και νέα καθυστέρηση για τους 200.000 συνταξιούχους δικαιούχους τους. Επειτα από επτά διαδοχικές παρατάσεις η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης οδεύει προς νέα αναβολή, όπως προκύπτει από το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει στο τραπέζι το υπουργείο Εργασίας. Με βάση αυτό, πρώτα θα δοθεί η προκαταβολή της εθνικής σύνταξης σε όσους έχουν εκκρεμείς αιτήσεις και μετά τα αναδρομικά. Δεδομένου ότι η προκαταβολή δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από τον Μάιο, όλα δείχνουν ότι τα αναδρομικά αναβάλλονται για αργότερα.

Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο», τόνισε ότι «μία από τις υποχρεώσεις που έχουμε είναι και η καταβολή των αναδρομικών. Εντός των ημερών εκδίδεται και η απόφαση του επανυπολογισμού. Θα προηγηθεί η καταβολή των εθνικών συντάξεων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η καταβολή αυτών των αναδρομικών».

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην αναμονή οι περίπου 200.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα οι οποίοι αποχώρησαν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται αυξήσεις στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους καθώς και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. Τονίζεται ότι άλλοι 600.000 παλιοί συνταξιούχοι δικαιούνται μόνο λογιστικούς συμψηφισμούς με την προσωπική διαφορά. Η πρώτη ομάδα που αναμένεται να δει αυξήσεις και αναδρομικά είναι οι «νέοι συνταξιούχοι» δικαιούχοι, όσοι δηλαδή έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης και δεν διατηρούν προσωπική διαφορά.

Σημειώνεται ότι έως τώρα τα αναδρομικά 19 μηνών για τους συνταξιούχους με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης φθάνουν τα 4.788 ευρώ, ενώ η μηνιαία αύξηση της σύνταξής τους ανέρχεται σε 252 ευρώ.

Η εθνική σύνταξη

Την ίδια ώρα, τον Μάιο σχεδιάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της προκαταβολής σύνταξης καθώς και των σχετικών αναδρομικών. Για τους 15.000 εν αναμονή συνταξιούχους, με αιτήσεις πριν από το 2018, τα αναδρομικά θα φτάνουν έως και τα 13.824 ευρώ (π.χ. 36 μήνες x 384 = 13.824). Ηδη δημοσιεύθηκε ο σχετικός νόμος βάσει του οποίου προβλέπεται η προκαταβολή της κύριας σύνταξης ύψους 384 και 360 ευρώ για τους ασφαλισμένους με 20 και 15 χρόνια αντιστοίχως! Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για την υλοποίηση του νέου θεσμού και την εξειδίκευση των όρων προκαταβολής τής κύριας σύνταξης. Ετσι ξεκινάει μια διαδικασία η οποία θα προσφέρει ένα ποσό έως 384 ευρώ τον μήνα σε χιλιάδες συνταξιούχους που περιμένουν επί σειρά ετών να λάβουν την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου και του Απριλίου θα καταβληθούν δύο ακόμα πληρωμές για την κατηγορία των αναδρομικών που αφορούν τους κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων.

Στο μεταξύ, το οικονομικό επιτελείο «ψάχνει» επιπλέον 600 εκατ. ευρώ για να καταβληθούν οι εκκρεμείς συντάξεις! Η αποκάλυψη αυτή έγινε το πρωί του Σαββάτου από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ότι το αρχικό κονδύλι που είχε προβλεφθεί γι’ αυτόν τον σκοπό ήταν 900 εκατ. ευρώ. Τώρα, όμως, που η κυβέρνηση έχει την ακριβή εικόνα με τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, απαιτούνται επιπλέον 600 εκατ. ευρώ που πρέπει να βρεθούν.

Επίσης το μείζον θέμα των εκκρεμών συντάξεων ανέπτυξε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. «Εχει καταβληθεί μια προσπάθεια να περιοριστούν και έχουν περιοριστεί σε κάποιο βαθμό. Το 2020 βγήκαν 30% περισσότερες συντάξεις από το 2019. Εγιναν 1,7 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές, ξεκίνησε τμηματικά η έκδοση των συντάξεων ψηφιακά. Ενώ είχαμε 190.000 εκκρεμείς υποθέσεις για κύριες συντάξεις το καλοκαίρι του 2019, τώρα έχουμε 155.000, κάθε μήνα προστίθενται περί τις 15.000, και αυτό φυσικά δεν μας ικανοποιεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »