Ετοιμάζει νέες υβριδικές επιχειρήσεις η Άγκυρα – Σε εξέλιξη το σχέδιο του Ερντογάν

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οδηγοί λεωφορείων προτρέπουν πρόσφυγες να αγοράσουν ομαδικά βάρκες, ενώ σύμφωνα με άλλους, η τουρκική αστυνομία προσφέρει βοήθεια για τη μετάβαση στα ελληνικά νησιά. 

Νέο φιάσκο από την Τουρκία: Οι μετανάστες στα παράλια αρνούνται να περάσουν στην Ελλάδα

Η Άγκυρα δεν έμαθε από τις διαδοχικές ήττες κατά τη διάρκεια των υβριδικών επιθέσεων στον Έβρο, και ετοιμάζεται να επαναλάβει τα λάθη της στα νησιά του Αιγαίου. Οι μάσκες έπεσεν και το πραγματικό πρόσωπο του τουρκικού καθεστώτος έχει εκτεθεί, αφού πλήθος των αυταρχικών και βίαιων πρακτικών που λαμβάνουν χώρα στους καταυλισμούς μεταναστών εντός της Τουρκίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας. 

Ο κορονοϊός, η οικονομία και οι γεωστρατηγικές ήττες της Άγκυρας, οδηγούν τον Ερντογάν σε παρορμητικές αποφάσεις με στόχο την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει πολλάκις πως μπορεί να αμυνθεί έναντι οποιασδήποτε απειλής και σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Απ’ ότι φαίνεται είναι θέμα χρόνου να γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμα υβριδική επίθεσης και τελικά αποτυχίας της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά.

Ειδικότερα, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του μόνιμου ανταποκριτή της Ελλάδας στη Berliner Morgenpost ότι η ελληνική πλευρά αναμένει ένα νέο κύμα μεταναστών με κατεύθυνση τα νησιά του Αιγαίου, όπως συνέβη αντίστοιχα κατά το προηγούμενο διάστημα και για αρκετές εβδομάδες στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι εκείνη η απόπειρα του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ, να επιτρέψει τη διέλευση χιλιάδων μεταναστών από τη χώρα του προς ευρωπαϊκό έδαφος δεν απέδωσε, καθώς η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορά της.

Αυτή τη φορά ωστόσο – αναφέρει το ρεπορτάζ- και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη μεταφορά μεταναστών στα τουρκικά παράλια, ώστε το ταξίδι της μετάβασης να επιχειρηθεί πιθανότατα δια θαλάσσης και με προορισμό τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Ακολουθεί επίσης,μεταξύ άλλων, αναφορά και στα ζητήματα του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού στους ήδη υπάρχοντες προσφυγικούς καταυλισμούς, αλλά και στην οργανωμένη προσπάθεια των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων για επόπτευση των συνόρων της χώρας, ενόψει του σχεδίου μαζικής προσέλευσης μεταναστών από την Τουρκία. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει πάλι πολιτική με τους πρόσφυγες. Αυτές τις μέρες με λεωφορεία οι Τούρκοι μεταφέρουν ανθρώπους από καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με τη Συρία στα παράλια του Αιγαίου, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel (σε κείμενο των Giorgos Christides, Steffen Lüdke, Maximilian Popp).

Σε δομές, διαμερίσματα και ξενοδοχεία της ενδοχώρας ακόμη 2.380 μετανάστες από τα νησιά

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οδηγοί λεωφορείων προτρέπουν πρόσφυγες να αγοράσουν ομαδικά βάρκες, ενώ σύμφωνα με άλλους, η τουρκική αστυνομία προσφέρει βοήθεια για τη μετάβαση στα ελληνικά νησιά. Ακόμη δεν έχει αποπλεύσει πλοιάριο για την Ελλάδα, ωστόσο φαίνεται πως ο Erdogan θέλει να διατηρήσει την πίεση προς την ΕΕ, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία με την ΕΕ έχουν παγώσει.

Επιπλέον, o Erdogan πιθανόν θέλει να στρέψει την προσοχή στο προσφυγικό επειδή έχει διαχειριστεί άσχημα την κρίση του κορωνοϊού. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στην ακτοφυλακή να μην επιτρέψει σε πλοιάριο με πρόσφυγες να περάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνεχίζοντας έτσι να αναστέλλει το δικαίωμα στο άσυλο.

Η Αθήνα θέλει μείωση του προσφυγικού ρεύματος, για αυτό Μητσοτάκης θέλει στη νέα συμφωνία να συνδέσει τη ροή των προσφύγων με το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης στην Άγκυρα. Από διπλωματικούς κύκλους στην Αθήνα λέγεται ότι η Ελλάδα δεν θέλει να εκκενώσει τους καταυλισμούς των νησιών αν δεν υπάρξει συμφωνία.

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει ρατσιστική καμπάνια από εφημερίδες ότι οι πρόσφυγες είναι μολυσμένοι με κορωνοϊό και ο Erdogan σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει ως όπλο εναντίον της Ελλάδας. Κυβερνητικά στελέχη διαχωρίστηκαν από τις αναφορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »