Προκλητική κίνηση από την ¨Αγκυρα στη Συρία – Τι απάντηση ετοιμάζουν Μόσχα-Δαμασκός;

Άκρως προκλητική κίνηση έχουμε εδώ και μερικές ώρες στην Συρία με την τοποθέτηση τουρκικών αντιαεροπορικών συστημάτων HAWK κοντά σε ρωσική αεροπορική βάση στην Συρία, προκαλώντας οργή και σκεπτικισμό την Μόσχα.    

“Υπόγειος πόλεμος” Μόσχας-Άγκυρας: Διχοτομεί το Ιρακινό Κουρδιστάν

Πριν μερικές ώρες είχαμε την ανάπτυξη από τον τουρκικό στρατό συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας HAWK σε περιοχή κοντά της ρωσικής αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σε κοινωνικά δίκτυα, εντοπίστηκε η ανάπτυξη τουρκικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας MIM-23, 80 χιλιόμετρα από την βάση Khmeimim.

Θεωρητικά αυτά τα συγκροτήματα είναι ικανά να κτυπήσουν ρωσικά και συριακά αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το πραγματικό εύρος του συγκροτήματος είναι 35 χιλιόμετρα.

Ωστόσο, ούτε ο τουρκικός ούτε ο ρωσικός στρατός δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη την ακρίβεια αυτών των πληροφοριών.

Επιπλέον, ως  πιθανή αιτία της ανάπτυξης τουρκικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Khmeimim, φέρεται και εκδίκηση κατά της ρωσικής αεροπορίας στην περιοχή, η οποία  μπορεί να οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.

Το έτερο σενάριο αφορά προσπάιθεια του τουρκικού στρατού να υπερασπιστεί τις εξτρεμιστικές  ομάδες που πολεμούν στο Idlib με αυτόν τον τρόπο.

Σήμερα όμως είχαμε και κοινή στρατιωτική άσκηση από Ρώσους και Σύριους για την προστασία του λιμένα της Τάρτους.

Ο ρωσικός και ο συριακός στρατός πραγματοποίησαν μια κοινή άσκηση για την προστασία του λιμένα της Ταρτούς  όπου βρίσκεται η  ρωσική ναυτική βάση εναντίον μιας ομάδας σαμποτέρ”, δήλωσε ο Ρώσος επικεφαλής του ναυτικού σταθμού, Βιάτσσλαβ Ροντιόνοφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κοινή τακτική εξάσκηση των ενόπλων δυνάμων της Συρίας και του ρωσικού ναυτικού είναι συχνή. Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι της προγραμματισμένης άσκησης”, δήλωσε ο Ροντιόνοφ, τονίζοντας ότι οι ναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών” είναι έτοιμες να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν την ναυτική βάση στην Ταρτούς”.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, τέσσερις εχθρικοί δύτες σαμποτέρ προσπάθησαν να βάλουν εκρηκτικά στον πυθμένα. Το ρωσικό ειδικό σκάφος Raptor έπλευσε αμέσως στην τοποθεσία.

Κομάντος του ρωσικού και συριακού πολεμικού ναυτικού εξουδετέρωσαν τους εχθρικούς σαμποτέρ, αλλά δύο απο αυτούς προσπάθησαν να δραπετεύσουν.

Γενική επίθεση Τούρκων στη Μιζντά: Σύγκρουση Άγκυρας-Ρώσων μισθοφόρων

Τότε Ρώσοι δύτες καταδύθηκαν για να τους πιάσουν και να τους φέρουν στην ακτή, όπου τους περίμεναν Ρώσοι κομάντος. Οι δύτες σαμποτέρ ενεργούσαν μαζί με μια ομάδα τρομοκρατών που προσπάθησε να φτάσει στη ναυτική βάση με ένα ταχύπλοο σκάφος. Ωστόσο, οι εισβολείς απέτυχαν επίσης να διαφύγουν. Ένα άλλο σκάφος ήρθε και αυτό σε βοήθεια του Raptor” είπε ο Ροντιόνοφ.

Τα σενάρια επιθέσεων σε ρωσικές βάσεις στη Συρία αποτελούν πραγματικότητα και σίγουρα υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση και της Άγκυρας που θέλει να εκδιώξει την Ρωσία παίζοντας τα δικά της παιχνίδια.

Οι Τούρκοι έχουν ‘γείρει‘ μονοκόμματα προς τις ΗΠΑ αναμένοντας και το δάνειο ουσιαστικά από την FED με την ανταλλαγή νομισμάτων και πιθανόν να μετακίνησαν αντιαεροπορικά συστήματα γιατί θέλουν να καταρρίψουν ρωσικό μαχητικό σε απάντηση της εξόντωσης 60 Τούρκων στρατιωτών πριν δύο μήνες από ρωσικά μαχητικά.

Δεν ξεχνούν οι Τούρκοι και θα επιχειρήσουν κάτι ύποπτο το επόμενο διάστημα κατά των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία. 

Επίσης εδώ και πολλές ημέρες, οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το ήμισυ της ζώνης αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ και άφησαν πίσω τους αρκετές τουρκικές θέσεις παρατήρησης. Αυτές τις θέσεις σύντομα θα τις κτυπήσει ο συριακός στρατός που θέλει να διώξει τους Τούρκους όσο τίποτε άλλο από το συριακό έδαφος και αυτό θα σημάνει την έναρξη ενός σκληρού συρο-τουρκικού πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »