Διάχυτη η ανησυχία της Αθήνας για κλιμάκωση
Ηέντονη ανησυχία που επικρατεί στην Αθήνα για το πιθανό ενδεχόμενο πρόκλησης τετελεσμένων εκ μέρους της Τουρκίας μέχρι τα τέλη του έτους είναι πλέον διάχυτη. Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, η Άγκυρα μοιάζει ανεξέλεγκτη, ενώ φέρονται να προετοιμάζονται πιθανόν, για πολύ εξειδικευμένα σενάρια σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Τουρκικά πολεμικά πλοία που συνδέονται με την Διοίκηση Αμφίβιων δυνάμεων πραγματοποίησαν επιχειρησιακά εκπαιδευτικά προγράμματα εκπαίδευσης στον κόλπο της Σμύρνης και στην περιοχή Ακάζι στις 22-23 Οκτωβρίου 2020 με τη συμμετοχή της διοίκησης της Ταξιαρχίας πεζοναυτών σε συνεργασία με αεροσκάφη που ανήκουν στην πολεμική αεροπορία.

Την ίδια περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο, είχαμε «κοινή εκπαίδευση επιθετικού ελικοπτέρου» σε συνεργασία με πυραυλάκατο σε ένα σενάριο προσβολής θαλάσσιων και χερσαίων στόχων.

Το τουρκικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι οι “κοινές εκπαιδεύσεις επιθετικών ελικοπτέρων με πυραυλάκατο πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι Τούρκοι βλέπουμε την πυραυλάκατο TCG Harpoon σε συνεργασία με επιθετικό ελικόπτερο ATAK με ουραίο αριθμό P336. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είχαν μια παρόμοια άσκηση με το πολεμικό πλοίο TCG Gurbet.

Παράλληλα έχουμε και την αεροπορική άσκηση “Ankası-2020”, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εναέριων μέσων της 3ης αεροπορικής πτέρυγας στο Ικόνιο μεταξύ 26 Οκτωβρίου και 06 Νοεμβρίου 2020.

Το είδος των ασκήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ειδικά η συνεργασία πυραυλακάτων και επιθετικών ελικοπτέρων, αλλά και η αποβατική άσκηση, δείχνει ότι οι “γείτονες” προσανατολίζονται σε ένα ορισμένο είδος αποστολών, αυτών που αφορούν μια πιθανή προσβολή νήσου για παράδειγμα.

Η αυξημένη τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα, προκαλεί εγρήγορση και ετοιμότητα βέβαια στο ΓΕΕΘΑ, το οποίο προετοιμάζεται για όλα τα σενάρια, που αφορούν προσπάθεια πρόκλησης με το δεύτερο πλωτό τουρκικό γεωτρύπανο ειδικά στο Αιγαίο.

Η συνεχής δέσμευση ελληνικών θαλάσσιων περιοχών και ειδικά η εμπλοκή των δυνάμεων πεζοναυτών δίνει την εικόνα μιας «πρόβας ετοιμότητας» στο Αιγαίο.

Αυτό που προβληματίζει όμως ιδιαίτερα τους Έλληνες επιτελείς είναι η συνεχής παρουσία σε «ασκήσεις» Τούρκων πεζοναυτών μαζί με ομάδες κομάντος SAT-SAS.

Θέλουν τις ειδικές δυνάμεις τους «ζεστές» εκεί στην Άγκυρα και τις κρατούν ετοιμοπόλεμες μιας και όπως φαίνεται από τις δηλώσεις τους θέλουν να υπερασπιστούν την «γαλάζια πατρίδα», η έκταση της οποίας αποτελεί πρόκληση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για πολλές χώρες της περιοχής.

Ειδικά αυτήν την περίοδο, τέτοιου είδους κινήσεις και “ασκήσεις” μεταφράζονται σε προβολή ισχύος και προετοιμασία για πιθανό επεισόδιο σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.

Ειδικοί αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ως πολύ πιθανή ακόμα και κάποια τουρκική μονομερή ενέργεια, ή ακόμα και την πιθανότητα “ατυχήματος’ σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, διότι αυτό ακριβώς θα βόλευε τους Τούρκους στο έπακρο.

Το σχέδιο της Άγκυρας είναι η ενεργοποίηση ουσιαστικά του τουρκικής εμπνεύσεως δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» με την έκδοση συνεχών NAVTEX, οι οποίες ήδη εκδίδονται από την Τουρκία, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παραμένουν σε ετοιμότητα για κάθε πρόκληση.

Υπενθυμίζουμε ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες ασκήσεις των τουρκικών ενόπλων, εδώ και πολλά χρόνια αφορούν στρατιωτική επιχείρηση “απόβασης” σε κάποια τοποθεσία, ενδεικτικό του “αέρα” που “φυσάει” μέσα στα μυαλά των Τούρκων στρατηγών και ειδικά του αφεντικού τους, προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »