Έντονο παρασκήνιο
Ουπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί σήμερα 12 Απριλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου αναμένεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani), τον δήμαρχο της Βεγγάζης Σακρ Μπουζουάρι (Saqr Bujwari) και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa).

Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης.

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό (12.00 ώρα Ελλάδας) και ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (15.30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις.

Την ίδια στιγμή ο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα, τα ”δίνει” όλα στην Τουρκία. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης Μοχάμεντ Χάμουντ, δήλωσε στο Anadolu Agency (AA) ότι η αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου που θα συνοδεύσει τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμέιμπα , θα περιλαμβάνει 5 αναπληρωτές πρωθυπουργούς και 14 υπουργούς, καθώς και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγό Μοχάμεντ αλ-Χαντάντ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Κατά συνέπεια, μεταξύ των υπουργών της Λιβύης που θα συνοδεύσουν το Ντιμπέιμπε, θα υπάρχουν υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομίας και Εμπορίου, Υγείας, Πετρελαίου, Τοπικών Αρχών, Οικονομικών, Μεταφορών, Σχεδιασμού, Βιομηχανίας και Μεταλλείων, Περιβάλλοντος και Παιδείας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα συζητηθούν ζητήματα όπως η ενέργεια και η υγεία, καθώς και η επιστροφή των τουρκικών εταιρειών για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, οι οποίες είχαν ανασταλεί λόγω της κρίσης στη χώρα.

Η Βεγγάζη του Χαφτάρ θέλει Ελλάδα

Tην Κυριακή, ο Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Γιουζέφ Αλ-Αγκούρι, πραγματοποίησε συνομιλίες με τον Αρχηγό της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, για να συζητήσουν για το άνοιγμα του Προξενείου και για την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλ-Αγκούρι τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας μεταξύ της Λιβύης και της Ελλάδας, ανακοινώνοντας τη σύσταση επιτροπής φιλίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων για την ενίσχυση της συνεργασίας.

Εξέφρασε την εκτίμησή του για την ελληνική κοινότητα και τον ρόλο της στην εδραίωση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας είναι «ιστορικές και ισχυρές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »