Εξετάζεται το ενδεχόμενο της καταβολής σε δύο δόσεις
Nωρίτερα αναμένεται να καταβληθούν στους συνταξιούχους τα παλαιά αναδρομικά του 2015 με την ελπίδα ότι μια ένεση ρευστότητας στην αγορά ύψους 1,4 δισ. ευρώ θα ενισχύσει την πραγματική οικονομία. Η καταβολή των αναδρομικών από συντάξεις σε 900 χιλιάδες δικαιούχους του ιδιωτικού και περίπου 500.000 του δημοσίου τομέα εξετάζεται να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο η τον Οκτώβριο αφού προηγηθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα ορίζει τους όρους και τις διαδικασίες καταβολής των ποσών στους συνταξιούχους.

Δεν αποκλείεται τα αναδρομικά ποσά που δικαιώθηκαν οι συνταξιούχοι κύριας σύνταξης μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να καταβληθούν σε δύο δόσεις. Το 50% του ποσού σε όλους – συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και το άλλο 50% το Δεκέμβριο. Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει το φθινόπωρο τα αναδρομικά και στους συνταξιούχους του δημοσίου , χωρίς να περιμένει απαραίτητα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που είναι το αρμόδιο δικαστήριο για τους συνταξιούχους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τα αναδρομικά αφορούν τις περικοπές των κύριων συντάξεων του 2012 και συγκεκριμένα το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουνίου 2015 και στην ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, στις 13 Μαίου 2016. Εκτός του λογαριασμού μένουν δώρα και επικουρικές. Το ύψος των επιστροφών κυμαίνεται για κάθε συνταξιούχο από 550 έως 7.200 ευρώ, μεικτά, μεσοσταθμικά 900 με 1.000 ευρώ.

Αναλυτικά, όσοι είχαν το 2012 άθροισμα συντάξεων:
1.000 – 1.100 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 550 ευρώ

1.100 – 1.500 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 800 ευρώ

1.500 – 2.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 2.600 ευρώ

2.000 – 3.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν περί τα 5.500 ευρώ

Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει σύσκεψη για το θέμα. Πάντως ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι τα αναδρομικά θα καταβληθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της χώρας και της οικονομίας.

Όπως ορίζει η σχετική διάταξη οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά παραιτούνται από τις δυνητικές μελλοντικές διεκδικήσεις τους για καταργήσεις – μειώσεις δώρων και επικουρικών. Με την καταβολή του ποσού που θα δώσει η κυβέρνηση όλες οι άλλες αξιώσεις των συνταξιούχων σβήνονται. Αυτό δεν ισχύει για τους συνταξιούχους που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και τις εκκρεμείς ενώπιον των δικαστηρίων δίκες, καθώς σε αυτές και μόνο τις περιπτώσεις οι αξιώσεις για δώρα και επικουρικές παραμένουν ζωντανές και μετά την είσπραξη των αναδρομικών για τις κύριες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »