Συμψηφισμό των εισοδηματικών απωλειών με φόρους εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

Κλειδώνουν εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι πλήττονται από το μέτρο της έκπτωσης 40% του ενοικίου.

Αφού καθοριστούν οι εισοδηματικές απώλειες που θα υποστεί κάθε ιδιοκτήτης ενδεχομένως μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής στο ΤΑΧΙSnet μιας έκτακτης δήλωσης  θα εφαρμοστεί μια έκπτωση φόρου, η οποία θα υπολογιστεί ως ποσοστό επί των εισοδηματικών απωλειών.  Δυο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για να «αποζημιώσει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα λάβουν το 60% των μισθωμάτων το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου.

Η έκπτωση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των εισοδηματικών απωλειών να ισχύσει για τον ΕΝΦΙΑ του 2020.
Η έκπτωση να αφορά  στο φόρο  εισοδήματος για τα ενοίκια που εισπράχθηκαν είτε στη διάρκεια του 2019 τα οποία θα φορολογηθούν φέτος  είτε στη διάρκεια του 2020 τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2021.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ενδεχόμενο οριζόντων παρεμβάσεων έχει αποκλείσει ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, απορρίπτοντας το αρχικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων για μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 25% για όλους. Τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός της εβδομάδας ώστε να υπάρξουν το συντομότερο δυνατό και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Ως βάση δεδομένων για τον προσδιορισμό των δικαιούχων θα χρησιμοποιηθούν οι αιτήσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ΕΡΓΑΝΗ και συνιστούν το «διαβατήριο» για τους ενοικιαστές ώστε να μην καταβάλλουν στους ιδιοκτήτες το 40% του ενοικίου.  Για το λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ, ζητά  από την κυβέρνηση να καταστήσει απολύτως σαφές ότι «υπόχρεοι σε δήλωση στην πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας, είναι όλοι οι δικαιούμενοι μείωσης μισθώματος επαγγελματίες, ακόμη και εκείνοι που δεν απασχολούν προσωπικό, διαφορετικά το αίτημά τους για μείωση μισθώματος χωρίς την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης είναι μη νόμιμο». Το αίτημα θεωρείται δίκαιο καθώς εάν ο ενοικιαστής δεν δηλώσει ότι δεν θα καταβάλλει το 40% του ενοικίου , ο ιδιοκτήτης δεν δικαιούται ούτε φορολογικές αναστολές ούτε μπορεί να προσδοκά σε παρεμβάσεις εξισορρόπησης των απωλειών.

Σημειώνεται ότι την έκπτωση κατά 40% του δικαιούνται:

Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή για την επαγγελματική τους στέγη. Οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή εργασίας για την πρώτη τους κατοικία και για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που πλήττονται για την επαγγελματική στέγη και για τον Απρίλιο.
Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεις και επαγγελματιών των οποίων έχει ανασταλεί προσωρινά η σύμβαση εργασίας για το ενοίκιο κύριας κατοικίας του Απριλίου.
Οι εργαζόμενοι πληττόμενων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για το ενοίκιο Απριλίου που πληρώνουν για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε διαφορετική πόλη από αυτή που βρίσκεται η μόνιμη κατοικία της οικογένειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »