Οι ΕΔ αντέδρασαν αστραπιαία
Στο ”κόκκινο” ήταν η ένταση τις προηγούμενες. Οι ΕΔ βρισκόντουσαν σε επιφυλακή και έτοιμοι για όλα.
Όπως αναφέρουμε διαρκώς οι ”φρουροί” του Αιγαίου μπορούν να απαντήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή στους Τούρκους και να τους ισοπεδώσουν.
Μάλιστα όπως είχαμε αναφέρει πριν λίγες ημέρες,
στο ελληνικό «Πεντάγωνο» είχαν μελετηθεί σε βάθος σενάρια αντίδρασης. Οπως λένε, σχεδόν όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε αναπτυχθεί ταχύτατα σε, χρόνο – ρεκόρ, 4-5 ώρες στο Νότιο Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελλόριζου.
Η αντίδραση έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την αντίστοιχη της Αθήνας και της κυβέρνησης Παπανδρέου το 1987 με την κρίση του «Σισμίκ». Και τότε όλος ο Ελληνικός Στόλος είχε βγει στο Αιγαίο προσφέροντας σημαντική πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα και στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής στην Αγκυρα. Είχε δοθεί διαταγή βύθισης του «Σισμίκ» αν επιχειρούσε έρευνες εντός περιοχής ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Στρατιωτικές πηγές: ”Από το 1987 είχε να γίνει τέτοια κινητοποίηση των ΕΔ”
Ουσιαστικά, αν το «Ορουτς Ρέις» τολμούσε να μπει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και να ρίξει καλώδια ξεκινώντας έρευνες, το Πολεμικό Ναυτικό και η Αεροπορία είχαν πάρει εντολή να το πλήξουν.
Τι έγινε τις προηγούμενες ημέρες
Μπορεί ο Στόλος να έκλεψε τις εντυπώσεις με την καθολική του έξοδο στο Αιγαίο, η Πολεμική Αεροπορία να απέδειξε τα υψηλά αντανακλαστικά της με την πλήρη επιφυλακή μαχητικών και ιπτάμενων ωστόσο από τους βράχους του Αιγαίου κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες οι καταδρομείς των νησιών έστειλαν το δικό τους μύνημα ετοιμότητας.
Το σήμα για άμεση προετοιμασία ακόμα και για εμπλοκή αν χρειαστεί ήταν κοινό για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Στόλος αναπτύχθηκε στο Αιγαίο και γύρω από το Καστελόριζο, τα μαχητικά φορτώθηκαν όπλα, οι ιπτάμενοι ξενύχτησαν αναμένοντας εντολές,όμως μέσα στο σκοτάδι η καρδιά της Ελληνικής επιφυλακής χτυπούσε δυνατά και πάνω σε κάθε ακριτικό βράχο από το Βόρειο Αιγαίο έως και τα Δωδεκάνησα, όπως αναφέρει ο Κώστας Σαρικάς για το Newpost.gr.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο αμφίβιοι καταδρομείς βρέθηκαν πάνω σε ”κρίσιμους” βράχους και νησίδες για να αποτρέψουν ενεδεχόμενη προσπάθεια κατάληψης ή ακόμα και δημιουργίας αντιπερισπασμού. Το προηγούμενο της κρίσης των Ιμίων το 1996 έχει μελετηθεί αναλυτικά από τους ‘Ελληνες επιτελείς και πλέον έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια για την επιτήρηση και φύλαξη κάθε βράχου από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο.
Κύπριοι βουλευτές προς Αθήνα: ”Στείλτε στρατιωτικές ενισχύσεις”
Την ίδια ώρα στα νησιά του Αρχιπελάγους και στον ‘Εβρο επικρατούσε ”πολεμικός πυρετός”. Αποθήκες πυρομαχικών αλλά και όρχοι αρμάτων-πυροβόλων άδειασαν, όλα τα αντιαεροπορικά όπλα αναπτύχθηκαν σε προκαθορισμένες θέσεις και τέθηκαν σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία .Μέσα σε ελάχιστες ώρες όλες οι Μονάδες σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα ανέφεραν ετοιμότητα. Ταυτόχρονα τόσο η Δύναμη Δέλτα όσο και όλες οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων- ΕΤΑ,Ζ ΜΑΚ, ΜΥΚ και 31 ΜΕΕΔ- περίμεναν εντολή να μεταβούν άμεσα οπουδήποτε χρειαστεί.
‘Οπως ακριβώς για το Πολεμικό Ναυτικό και για την Πολεμική Αεροπορία έτσι και για το Στρατό Ξηράς η κρίση αποτέλεσε το πιο ουσιαστικό Crash Test των τελευταίων ετών με τη στρατιωτική ηγεσία να μετρά χρόνους και ετοιμότητα και να καταγράφει τυχόν αδυναμίες είτε αντικείμενα τα οποία χρήζουν άμεσης βελτίωσης.
‘Ηδη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος έχει στα χέρια του αναλυτικά στοιχεία και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κινητοποίηση, τους χρόνους, την διαθεσιμότητα μέσων και ειδικά την επάνδρωση σε όλες τις Μονάδες και Σχηματισμούς του Στρατού Ξηράς.
Το μήνυμα με λίγα λόγια το πήραν οι Τούρκοι.