Αυστηρά μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των σχολείων
ΗΝίκη Κεραμέως ανακοίνωσε, την Τρίτη (01/09), το άνοιγμα των σχολείων από τις 14 Σεπτεμβρίου με αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας για τη νόσο COVID-19.

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη (01/09), από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και, μάλιστα, έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας για τη νόσο COVID-19.

Οι λόγοι για την επιλογή της ημερομηνίας
Η κ. Κεραμέως, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη (01/09), αναφέρθηκε και στους λόγους για τους οποίους επελέγη το άνοιγμα των σχολείων τη 14η Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Παιδείας, η 14η Σεπτεμβρίου επελέγη ώστε να δοθεί ικανό χρονικό διάστημα από την επιστροφή των εκδρομέων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις των ασυμπτωματικών, καθώς στοιχεία δείχνουν ότι σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν έχει ακόμα επιστρέψει.

«Παράκληση προς τους εκδρομείς να επιστρέψουν με τις οικογένειές τους άμεσα, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις τυχόν ασυμπτωματικών και γενικότερα να σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα» πρόσθεσε η υπουργός.
Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην Αθήνα έχει επιστρέψει μέχρι στιγμής περίπου το 80% των κατοίκων.

Τα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης
Αυστηρά μέτρα προστασίας έχουν ληφθεί για την επαναλειτουργία των σχολείων, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη (01/09), από την κ. Κεραμέως.

Αυτά είναι τα εξής:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.
Ενημέρωση και έτοιμες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγήσουν τα μέτρα και την ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
Αντισηπτικά στο σχολείο, σχολαστικός καθαρισμός με μέριμνα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου.
Επίσης:

Διαφορετικά διαλείμματα.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ.
Μαθηματικοί διαγωνισμοί με χρήση μάσκας.
Δεν θα πραγματοποιούνται οι σχολικές εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις σε μουσεία και οι περίπατοι θα πραγματοποιούνται ανά τμήμα.
Οι αθλητικές δραστηριότητες θα γίνονται από μικρές ομάδες ανά τμήμα.
Καθώς και:

Τα εργαστήρια θα διεξάγονται με σταθερές ομάδες συνεργασίας.
Για την Πληροφορική προβλέπεται ο συστηματικός καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
Στα μουσικά όργανα θα πρέπει να υπάρχει η απόσταση τριών μέτρων.
Θα χορηγείται ατομικό παγούρι για λόγους προστασίας της υγείας.
Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας.
Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς.
Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.

Τι ισχύει για τις απουσίες
Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κ. Κεραμέως που έγιναν την Τρίτη (01/09).

Αυτές είναι οι εξής:

Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του – Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή – Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
Αν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών, και στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι – Απαραίτητη είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
Σύγχρονη διδασκαλία και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή διά ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »