Η τελική μάχη για τη Σύρτη και οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Χαφτάρ
Οεθνικός στρατός της Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ μετακίνησε άγνωστο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων R-17 SCUD (σύμφωνα με την κωδικοποίηση του ΝΑΤΟ SS-1) στην περιοχή της Σύρτης, προκαλώντας οργή και τρόμο σε Τούρκους, Σύριους μισθοφόρους και φυσικά στις πολιτοφυλακές του Σαράτζ.

Λιβυκές φυλές: “Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε την Τουρκία”
Το βίντεο δείχνει ειδικά φορτηγά οχήματα να μεταφέρουν βαλλιστικούς πυραύλους μονού σταδίου, R-17, μέσω ενός οικισμού στη Σύρτη. Αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται και είναι πράγματι διαθέσιμοι στον LNA, ωστόσο, δεν είναι γνωστό σε ποια επιχειρησιακή κατάσταση βρίσκονται.

Ο Μουάμαρ Καντάφι είχε αγοράσει από την ΕΣΣΔ έναν μεγάλο αριθμό εκτοξευτών και πυραύλων αυτού του τύπου, καθώς νέες πηγές αναφέρουν ότι η Λιβύη διαθέτει 80 εκτοξευτές και τουλάχιστον 400 πυραύλους SCUD.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Φεβρουάριο του 2019, ο LNA είχε χρησιμοποιήσει πυραύλους Scud κατά των αντιπάλων του, χωρίς όμως να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο.

<iframe width=”729″ height=”547″ src=”https://www.youtube.com/embed/E2VGhIaQvpM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

Χιλιάδες μισθοφόροι μετακινήθηκαν στη Σύρτη

Άλλες πηγές ανακοίνωσαν ότι ο Λίβυος στρατηγός Χαφτάρ, μετακίνησε χιλιάδες ξένους μισθοφόρους για να πολεμήσουν στην επικείμενη μάχη για τη στρατηγική πόλη της Σύρτης.

Τοπικές πηγές από την πόλη Kufra, στη νοτιοανατολική Λιβύη, ανέφεραν στο Al Jazeera ότι χιλιάδες ξένοι μαχητές διήλθαν από την πόλη Ajdabiya, η οποία βρίσκεται μεταξύ Βεγγάζης και Σύρτης.

Οι συμμαχικές δυνάμεις του Χατάρ κυκλοφόρησαν ένα βίντεο που δείχνει στρατιωτικές ενισχύσεις να μετακινούνται από τη Βεγγάζη όπου εδρεύουν οι πολιτοφυλακές του LNA προς τη Σύρτη, 570 χιλιόμετρα (354 μίλια) προς τα δυτικά.

Λίβυος αξιωματούχος: “Πιέζουν για μαζική επίθεση στη Σύρτη οι Τούρκοι”

Οι ενισχύσεις περιελάμβαναν σκληροτράχηλους μαχητές από Σουδάν και Τσαντ, καθώς και περισσότερους από 3.000 Ρώσους μισθοφόρους.

Η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj, ανακοίνωσε ότι ήταν αποφασισμένη να τερματίσει την «κατοχή» των πόλεων Σύρτης και Αλ Τζούφρα από ξένους μαχητές, μόνο που δεν λογάριασε την ρωσική παρέμβαση και τις απειλές της Αιγύπτου.

Εκπρόσωπος του στρατού της GNA ανέφερε σε ανακοίνωση του ότι “η Σύρτη ήταν το πιο επικίνδυνο μέρος στη Λιβύη αφού έγινε η κύρια βάση των μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Wagner”.

Όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια μεγάλη μάχη για τη Σύρτη, ενώ ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία κά απαιτούν κατάπαυση του πυρός εδώ και τώρα.

Επειδή οι Τούρκοι είναι οι μόνοι που έχουν κατανοήσει σε βάθος ότι όλοι οι δυτικοί είναι “δυσκίνητοι” στις αποφάσεις τους, θα προσπαθήσουν να καταλάβουν τη Σύρτη ανοίγοντας όμως τους “Ασκούς του Αιόλου” από Αίγυπτο και Ρωσία με άγνωστα αποτελέσματα στη συνέχεια.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »