Κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμαντ Σταγιέχ είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειώσουμε ότι η επικοινωνία έγινε μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι του στο Ισραήλ, με όποια σημειολογία έχει μια τέτοια κίνηση λόγω της κατάστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές, ισραηλινή και παλαιστινιακή. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό Dr. Mohammad Shtayyeh.

Μητσοτάκης: Τηλεδιάσκεψη με ηγέτες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
Κατά τη συνομιλία, επιβεβαιώθηκαν οι μακροχρόνιοι δεσμοί φιλίας μεταξύ του ελληνικού και παλαιστινιακού λαού και συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Ο Πρωθυπουργός εξήρε ιδιαίτερα την θετική συνεισφορά στην ελληνική κοινωνία της παλαιστινιακής κοινότητας, που ζει και εργάζεται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας.

Συζήτησαν, επίσης, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας καθώς και στα επόμενα βήματα στη Διαδικασία Επίλυσης του Μεσανατολικού. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, που αποτελούν και θέσεις της Ε.Ε., υπέρ της λύσης των δύο κρατών, που θα συμβιώνουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και με τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Επίσης, ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Dr. Shtayyeh να επισκεφθεί την Ελλάδα, όταν οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν».

Επικοινωνία μετά την επίσκεψη και τις συμφωνίες στο Ισραήλ
Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός στις τελευταίες του δηλώσεις στο Ισραήλ, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας, Ρέουβεν Ρίβλιν, ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε: «Συνεργαστήκαμε στενά με την κυβέρνηση του Ισραήλ και ανταλλάξαμε εμπειρίες και ιδέες για τον τρόπο αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου αυτής πανδημίας. Με χαροποιεί το γεγονός ότι και οι δύο χώρες είχαμε καλές επιδόσεις στον περιορισμό της πρώτης φάσης, ωστόσο, αναμφίβολα μπροστά μας εξακολουθούν να υπάρχουν δύσκολες προκλήσεις.

Όμως, παρά την πανδημία, η ζωή πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Για εμάς, ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ιδιαίτερης σημασίας και αναμένουμε να υποδεχθούμε επισκέπτες, φίλους από το Ισραήλ μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Με τον Πρωθυπουργό ορίσαμε την 1η Αυγούστου ως μία ενδεικτική ημερομηνία, κατά την οποία θα επιτραπεί σε επισκέπτες από το Ισραήλ να ταξιδέψουν στην Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, και φυσικά να επιστρέψουν στο Ισραήλ χωρίς περιορισμούς. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουμε την ασφάλεια των επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »