Εκτακτη αποζημίωση ως 800 ευρώ και Δώρο Πάσχα σε δύο φάσεις αναμένεται να λάβουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την απόφαση που αναμένεται να βγει σήμερα από το υπουργείο Εργασίας, στην οποία θα καθορίζονται οι ημερομηνίες, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος.

Για το Δώρο Πάσχα αναμένεται να ξεκαθαριστεί ότι θα πληρωθεί κανονικά ως τη Μεγάλη Τετάρτη από επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί και που δεν υπάγονται στις πληττόμενες με μείωση τζίρου βάσει της λίστας με τους Κωδικούς Δραστηριότητας που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ημερομηνίες για τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να χωρίζονται σε δύο διαστήματα.

Το πρώτο θα περιλαμβάνει εργαζόμενους από επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή μέχρι 15 Μαρτίου (με το πρώτο κύμα των περιοριστικών μέτρων) και το δεύτερο θα περιλαμβάνει εργαζομένους σε επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναστολή λειτουργίας με το δεύτερο κύμα περιορισμών, ήτοι από 15 Μαρτίου, καθώς και εργαζομένους που θα έχουν αναστολή σύμβασης εργασίας ως 31 Μαρτίου και για ένα μήνα.

Το ύψος του επιδόματος δεν μεταβάλλεται ανάλογα με τη σύμβαση εργασίας, δηλαδή τα 800 ευρώ θα πάρει και ο εργαζόμενος με πλήρη αλλά και με μερική απασχόληση, εφόσον τελεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Ωστόσο, ενδέχεται να διαφοροποιείται ανάλογα με την ημερομηνία που άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά από επίσημες ανακοινώσεις, τα 800 ευρώ καλύπτουν το διάσημα από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου, δηλαδή ενάμιση μήνα, και δίδονται σε όσους δεν εργάζονται όλο αυτό το διάστημα.

Προϋποθέσεις

Είναι πιθανό λοιπόν σε περίπτωση που παραταθεί η απαγόρευση ή δοθεί παράταση για την αναστολή συμβάσεων και πέραν της 31ης Μαρτίου, το 800άρι να είναι σε αναλογία με μέρος του μισθού που οφείλεται στον εργαζόμενο έως την ημέρα που επήλθε αναστολή της απασχόλησής του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η βασική προϋπόθεση για το επίδομα είναι να δηλώσουν απαραίτητα οι εργοδότες-επιχειρήσεις στο σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας τους εργαζομένους που τελούν σε αναστολή ως τις 31 Μαρτίου, και ως αυτή την ημερομηνία να έχουν δηλώσει και οι εργαζόμενοι τα στοιχεία τους για τις διασταυρώσεις σε ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να λειτουργήσει για το σκοπό αυτόν.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Μέσω Taxis θα πάρουν το επίδομα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυταπασχολούμενοι και όσοι ασκούν ατομική δραστηριότητα και υπάγονται σε κάποιον από τους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας) με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η διαδικασία δήλωσης των στοιχείων τους θα καθοριστεί από το υπουργείο Οικονομικών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, με βάση τα ως τώρα ισχύοντα, οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κανονική άδεια, ή που θα πάρουν άδεια, δεν επιτρέπεται να έχουν μεταβολή της εργασιακής τους κατάστασης, όπως αναστολή σύμβασης ή καταγγελία σύμβασης ή μετατροπή της από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

Ευελιξία για όσους πλήττονται

Αναφορικά με την καταβολή του Δώρου του Πάσχα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε χθες σε δηλώσεις του ότι οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που έκλεισαν λόγω αναγκαστικών μέτρων της κυβέρνησης, που καταγράφουν μείωση του τζίρου τους και περιλαμβάνονται στις λίστες των ΚΑΔ, μπορούν αν θέλουν να το καταβάλουν αργότερα, έως το καλοκαίρι.

Αυτή η ευελιξία, όμως, δεν ισχύει για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά, οι οποίες θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά το Δώρο Πάσχα τον Απρίλιο. Επίσης, περίπου 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ θα λάβουν, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, Δώρο Πάσχα τον Απρίλιο. Το κόστος ανέρχεται σε 80 εκατ. ευρώ.

Στα μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφτηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου (ΦΕΚ Α 68) προβλέπεται η δυνατότητα μιας επιχείρησης να θέτει το 50% του προσωπικού της σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας με δύο εβδομάδες εργασίας τουλάχιστον, για να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού. Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά προσωπικού από μια εταιρία σε άλλη εφόσον και οι δύο ανήκουν στον ίδιο όμιλο ή στον ίδιο εργοδότη και έχει επιβληθεί σε μία εκ των δύο ή περισσότερων δραστηριοτήτων το μέτρο της αναστολής λειτουργίας λόγω κορονοϊού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »