Η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί για κάθε σενάριο αντίδρασης
Όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, στέλνοντας γεωτρύπανο εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Τί πρέπει να πράξουμε από τώρα μέχρι τότε, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για δυναμική αντίδραση, εφόσον η Τουρκία το επιδιώξει;
Το παρόν άρθρο-ανάλυση έχει ως σκοπό να επισημάνει ότι το επόμενο βήμα που θα κάνει η Τουρκία, θα είναι να αποστείλλει γεωτρύπανο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης-Κύπρου-Καστελλορίζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Την επισήμανση βέβαια αυτή, μεταξύ πολλών άλλων καθώς και τρόπους αντίδρασής μας, την έγραφα σε προηγούμενο άρθρο-ανάλυσή μου, με τίτλο «Ο τουρκικός οδικός χάρτης δημιουργίας κρίσης με την Ελλάδα» το οποίο είχε δημοσιευθεί στις 18/12/2019. Συγκεκριμένα στην παράγραφο 5 έγραφα τα παρακάτω:

«5. Παράλληλα με τα παραπάνω η Τουρκία ΣΙΓΟΥΡΑ θα στείλει ερευνητικό πλοίο εντός της ελληνικής ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κρήτης, υπό αεροναυτική προστασία, προκαλώντας ακόμη περισσότερο την Ελλάδα να αντιδράσει.»

Το επόμενο βήμα θα είναι να σταλεί πλωτή εξέδρα στην παραπάνω περιοχή.

Η Ελληνική αντίδραση θα πρέπει να είναι μέσω πολυεθνικής συμμαχικής δύναμης, η οποία πρέπει να δημιουργηθεί στην ΝΑ Μεσόγειο και η οποία λεπτομερειακά αναλύεται παρακάτω.

Στο ίδιο άρθρο μου στην παράγραφο 7 έγραφα:

«7. Απώτερος σκοπός της Τουρκίας θα είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα , προσπαθώντας να μας σύρει σε διαιτησία με οποιοδήποτε τρόπο.

Ωστόσο δεν εκτιμώ ότι επιθυμεί η Τουρκία να υπάρξει διαιτησία πρίν την επιβολή τετελεσμένων σε σχέση με τη χώρα μας, όπως λόγου χάρη η αιφνιδιαστική κατάληψη μικρονησίδων πχ. Στρογγύλης, Ρώ, την οποία θα διασυνδέσει χρονικά με το θερμό επεισόδιο το οποίο ΣΙΓΟΥΡΑ θα γίνει σε άλλη εδαφική περιοχή.

Για αυτό τα μάτια μας και η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένα σε Καστελόριζο, Ρω, Στρογγύλη. Όλες οι άλλες κινήσεις της Τουρκίας θα είναι παραπλανητικές προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή μας από τα παραπάνω τρία νησιά μας.»

Τέλος πάλι στο ίδιο άρθρο στο κεφάλαιο «Ελληνική αντίδραση» εισηγούμουν τη λήψη πολλών μέτρων, εκ των οποίων μερικά από αυτά έχουν δρομολογηθεί να γίνουν και τα επισημαίνω με Bold, όπως παρακάτω:

“ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ”
Πέραν των διπλωματικών ενεργειών της Κυβέρνησης που ορθά και γρήγορα λαμβάνει για την κατάργηση του Μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης, θα πρέπει να ληφθεί και μία σειρά από στρατιωτικά μέτρα, αφού εκτιμώ ότι ο Erdogan θα προχωρήσει περαιτέρω κλιμακώνοντας και οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα. Αυτά είναι τα εξής:

1. Άμεση λήψη μέτρων από την Κυβέρνηση για μεταναστευτικό, θητεία, επιστράτευση, στρατοχωροφυλακή.

2. Δημιουργία Διακλαδικής Δύναμης EAST MED, η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτο-Γαλλία-Κύπρο-Ιταλία και ΗΠΑ. Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από Τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών κατά τα πρότυπα του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

3. Επίσπευση εξοπλιστικών προγραμμάτων

Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Γαλλία-Ισραήλ) απόκτηση 2 αεροσκαφών ανεφοδιασμού μαχητικών αεροσκαφών με καύσιμα (ιπτάμενα tanker).

Η παραπάνω αγορά θα αποτελούσε μεγάλο πολλαπλασιαστή ισχύος της Πολεμικής μας αεροπορίας, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε στην πολεμική μας αεροπορία να ενεργεί μέχρι και την Κύπρο για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Η Ελλάδα λόγω Κρήτης, στο οποίο θα έδρευαν τα παραπάνω 2 ιπτάμενα tanker, θα μπορούσε να ανεφοδιάζει τα μαχητικά αεροσκάφη της σε περιοχή της Μεσογείου στην κατεύθυνση νοτίως Χανίων, μακριά από τα τουρκικά αεροδρόμια και ραντάρ, με δυνατότητα ενέργειας τόσο στην Κύπρο για μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της NA Mεσογείου, από αυτή τη νέα κατεύθυνση , από Δυτικά πρός τα Ανατολικά .(Μεσόγειος-Κύπρος-ΝΑ Μεσόγειος).

Συνεπώς η Κύπρος δεν θα τελούσε υπό την άτυπη τουρκική αεροπορική ομηρία στην οποία τελεί τώρα .

Επιπλέον η τουρκική αεροπορία θα αναγκαζόταν να προβεί σε μερική αναδιάταξη, αποφορτίζοντας έστω και λίγο την περιοχή του Αιγαίου.

Τέλος σε μια πιθανή ελληνοτουρκική αεροναυμαχία στην περιοχή Κρήτης-Ρόδου-Καστελόριζου-Κύπρου, χάρη στα 2 αυτά αεροσκάφη η Πολεμική μας αεροπορία θα πολλαπλασίαζε το χρόνο εμπλοκής της στο υπόψη Θέατρο επιχειρήσεων , με πολλαπλά οφέλη .

Κλείνοντας θα έλεγα ότι η προσθήκη αυτών των 2 αεροσκαφών, θα αποτελούσε πονοκέφαλο για την τουρκική αεράμυνα, αφού οι τουρκικοί S-400 θα μπορούσαν να παρακαμφθούν από την ελληνική αεροπορία, ενεργώντας αιφνιδιαστικά μέσω περιοχής την οποία αυτοί δεν θα κάλυπταν.

Οπωσδήποτε αγορά ή μέσω leasing (Ισραήλ) απόκτηση τουλάχιστον 4 αεροσκαφών F-35. Αυτή η κίνηση εφόσον γίνει θα μας δώσει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε «διάδρομο» μέσω των F-35 στην τουρκική αεράμυνα, προκειμένου να εισχωρήσουν τα F-16 –MIRAGE 200 μας ,σε δεύτερο χρόνο.

Σημειώνω ότι οι δύο παραπάνω αγορές απομειώνουν σε σημαντικό βαθμό την ισχύ της τουρκικής αεράμυνας, ιδίως μετά την απόκτηση των S-400 από τους τούρκους.

Παράλληλα, και αυτό είναι σημαντικότατο, η απόκτηση των F-35 από την Ελλάδα, «υποθηκεύει» την αμερικανική υποστήριξη πρός την χώρα μας σε καιρό επιχειρήσεων κατά της Τουρκίας για ευνόητους λόγους(F-35 vs S-400).

β/ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Αγορά ή μέσω leasing απόκτηση 2-4 φρεγατών με δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής. Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου
Απόκτηση προηγμένων τορπιλών για τα Υ/Β τύπου Παπανικολής, οι οποίες θα είναι ένας σημαντικότατος πολλαπλασιαστής ισχύος για το ΠΝ μας
Απόκτηση 2-4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας .Θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Ρόδου-Καστελορίζου-Κύπρου
Απόκτηση και τοποθέτηση ιδώς σε ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ-ΡΩ-ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, υλικών αποτροπής υποθαλάσσιας διείσδυσης-προσέγγισης τούρκων βατραχανθρώπων SAT, οι οποίο διαθέτουν μίνι υποβρύχια προς τούτο
Αγορά-τοποθετηση αντιπλοικών πυραύλων σε νησιά μας, δημιουργώντας άρνηση πρόσβασης σε εκτενείς θαλάσσιους χώρους στο Αιγαίο για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.
γ/ ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Αγορά συστημάτων πυραυλικού πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς, τύπου ΑΤΤΑCMs
Αγορά των αμερικανικών Α/Τ JAVELLIN και προώθησή τους πρωτίστως στον Έβρο. Ιδίως μετά από το «ντύσιμο» των τουρκικών αρμάτων LEOPARD με ουκρανικά συστήματα αυτοπροστασίας , αυτό είναι επιτακτικότατο.
Τα παραπάνω αμερικανικά Α/Τ πλήτουν τα άρματα από πάνω, αφού τα βλήματά τους διαγράφουν καμπύλη τροχιά σχεδόν εφάμιλλη με εκείνη των όλμων στο τελικό στάδιο πτήσης τους και πλήτουν το άρμα από πάνω πρός τα κάτω, κτυπώντας τον πύργο του αρχικά , ο οποίος έχει και την ελαφρότερη θωράκιση.
Νέα Αμυντική οργάνωση Εβρου ποταμού. Συνδυασμός υπάρχουσας τάφρου με διανοιξη μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες.
Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των τούρκων στην περιοχή .
Εξωτερική διαμόρφωση αρμάτων –ΤΟΜΠ μας πρός αποφυγή απωλειών από βολές Α/Τ και κατασκευή και τοποθέτηση πύργου για προστασία του πολυβολητή στα ΤΟΜΠ
Μετεγκατάσταση πεζοναυτών από Βόλο σε Σαλαμίνα (δίπλα στο στόλο)
Μετεγκατάσταση 21ΤΘΤ από Κομοτηνή στο Μέγα Δέρειο ως εφεδρεία 16ης ΜΜΠΖ και αντίστοιχα 25ΤΘΤ από Ξάνθη σε Κομοτηνή. Τέλος μετεγκατάσταση 20ΤΘΜ από Καβάλα σε Ξάνθη.
Προώθηση Ε/Π KIOWA σε κύρια νησιά μας
Προώθηση στα κύρια και ενδιάμεσα νησιά μας, αρμάτων από αρματικό δυναμικό Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας
Δημιουργία 3 ΛΑΤ ειδικής σύνθεσης ,με 10ΜΙLAN-6TOW έκαστος, χωρίς οχήματα, οι οποίοι να μπορούν λόγω μικρού όγκου και βάρους των συστημάτων και των πυρομαχικών τους , να μετακινηθούν είτε με ελικόπτερα είτε με μεταγωγικά αεροσκάφη εκεί όπου θα υπάρξει επιχειρησιακή ανάγκη».
Κλείνω επισημαίνοντας προς την αναγκαιότητα να «τρέξουμε» προς την κατεύθυνση λήψης των μέτρων που εισηγούμαι στο άρθρο μου καθώς και επιπροσθέτων, αφού ο Ερντογάν φαίνεται να επιδιώκει απροκάλυπτα την στρατιωτική αναμέτρηση μαζί μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »