Nέο σκηνικό έντασης στον Εβρο φαίνεται πως στήνει η τουρκική πλευρά αφενός με προσπάθειες προώθησης μεταναστών από τα σύνορα και αφετέρου με πυροβολισμούς προς την ελληνική πλευρά ακόμα και όταν περιπολούν αστυνομικοί της Frontex.

Xθες
τα ξημερώματα της Κυριακής υπήρξε συγκεκριμένο επεισόδιο στον Εβρο όταν υπήρξαν πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική.
Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV έφερε στο φως φωτογραφικά ντοκουμέντα, στα οποία αποτυπώνονται Τούρκοι στρατοχωροφύλακες να διευκολύνουν παράτυπους μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την Τετάρτη από ελληνική περίπολο οι Τούρκοι όχι μόνο δεν εμποδίζουν τους παράτυπους μετανάστες, όταν εκείνοι χρησιμοποιούν ένα πέρασμα, αλλά αντίθετα τους δείχνουν ποια είναι τα προσβάσιμα περάσματα ώστε να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Οι Έλληνες συνοριοφύλακες έχουν καταγράψει τη δράση των κυκλωμάτων και έχουν προχωρήσει σε επιχειρήσεις αποτροπής σε όλο το μήκος του ποταμού.
Τι αναφέρουν οι συνοριοφύλακες για το νέο σκηνικό έντασης στον Εβρο

Το νέο σκηνικό έντασης που φαίνεται πως στήνεται από την τουρκική πλευρά στα σύνορα του Εβρου επιβεβαιώνουν μιλώντας στο OPEN TV Ελληνες συνοριοφύλακες. «Τα ξημερώματα της Παρασκευής και της Κυριακής, καθώς οι συνάδελφοί και δικοί μας και της Frontex επιχειρούσαν στην περιοχή, σημειώθηκαν πυροβολισμοί στον αέρα από τουρκικές δυνάμεις», σημειώνει ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων του Εβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

 

Αυτή τη φορά η τουρκική πλευρά εκτέθηκε στα ευρωπαϊκά περίπολα της Frontex, γεγονός που συνέβαλε στο να δοθεί ευρωπαϊκή διάσταση στο ζήτημα των προκλήσεων. «Ισως αυτή τη στιγμή -με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- έγιναν και πιστευτά αυτά τα γεγονότα γιατί προέρχονται από μαρτυρίες Ευρωπαίων συναδέλφων και όχι μόνο από την ελληνική πλευρά», τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου οι στρατιώτες πυροβόλησαν δύο φορές στον αέρα, όταν πέρναγε η περίπολος στην ελληνική πλευρά ενώ οι αξιωματικοί της Frontex κατέθεσαν στην αναφορά τους πως την ώρα των πυροβολισμών ακουγόταν ο τουρκικός εθνικός ύμνος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, τόσο ο νέος φράχτης του Εβρου όσο και οι περιπολίες της Frontex έχουν μειώσει κατά πολύ τις μεταναστευτικές ροές στον Εβρο. Συγκεκριμένα από τα 2.801 άτομα που είχαν περάσει το 1ο τρίμηνο του 2019, την αντίστοιχη περίοδο του 2021 πέρασαν 357 άτομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »