Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων στην Τουρκία. Μεγάλη σημασία να τηρούν όλοι τα μέτρα προστασίας.

ΟΤούρκος λοιμωξιολόγος, Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξή του ανέφερε πως είναι ζήτημα χρόνου η κρίση της πανδημίας να φτάσει στην κορύφωσή της.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, είναι ζήτημα χρόνου η κρίση του κορωνοϊού να φτάσει στην κορύφωσή της», δηλώνει σήμερα ο Δρ. Μεχμέτ Τζεϊχάν μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορωνοϊό του τουρκικού υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurriyet.

Ο Δρ. Τζεϊχάν που είναι καθηγητής λοιμωξιολόγος δηλώνει ότι «οι επόμενες πέντε ημέρες είναι πολύ σημαντικές. Αν δεν τηρήσουμε αυστηρά, για να ελέγξουμε την ασθένεια, μπορεί να καταστεί περισσότερο δύσκολο πλέον να ελέγξουμε τη δισπορά του ιού», τόνισε.

Ο κ. Τζεϊχάν εξηγεί ότι «ας πούμε ότι δεν έχουμε λάβει κανένα μέτρο, και τα σχολεία και οι χώροι εργασίας και οι καφετέριες είναι ανοικτά. Σε αυτή την περίπτωση σε περίπου δυόμισι μήνες, η ασθένεια θα είχε διασπαρεί στο ήμιση του πληθυσμού δηλαδή σε 40 εκατομύρια ανθρώπους. Ας πούμε ότι όλα τα μέτρα εφαρμόζονται εκατό τοις εκατό. Κανένας δεν βγαίνει από το σπίτι του εκτός από πολύ αναγκαίες καταστάσεις. Τι θα κάνει ο ιός; Θα εξαφανιστέι επειδή δεν θα βρει ανθρώπους να προσβάλει», υποστηρίζει.

Κορωνοϊός: O φονικός ιός έχει “μπουκάρει” για τα καλά στην Τουρκία – Έτοιμοι οι τάφοι

Ο Τούρκος λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, υποστηρίζοντας ότι η επιδημία θα μπορούσε να λήξει εντός δυο μηνών αν είχε επιτευχθεί κοινωνική απομόνωση και κανένας δεν είχε βγει από το σπίτι του.

«Είμαστε (στην Τουρκία) κάπου ανάμεσα στα δυο παραδείγματα. Δυστυχώς το ήμιση του πληθυσμού δεν τήρησε τα μέτρα. Υπάρχουν εκείνοι που ακόμη δεν τηρούν τους κανόνες. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε πότε θα λήξει η κρίση. Αυτό μπορεί να επιλυθεί με αυστηρά μέτρα και παρακολούθηση χωρίς να κηρύσσονται απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αλλά η κοινωνία πρέπει να είναι ενήμερη. Αλλιώς ο ορίζοντας είναι σκοτεινός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος καθηγητής δήλωσε επίσης ότι η εντύπωση ότι καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία (όπως τον Ιούνιο και Ιούλιο), ο ιός θα εξαφανιστεί, είναι λανθασμένη.

Κατά την τελευταία ενημέρωση (χθες) από τον Τούρκο υπουργό Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ανακοινώθηκε ότι οι νεκροί από κορωνοϊό έφτασαν τους 108 και τα κρούσματα σε 7 χιλιάδες 402, 70 ασθενείς με κορωνοϊό έχουν αναρρώσει.

Ο Νομάρχης Κωνσταντινούπολης με μήνυμά του σήμερα στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ζητά από όλους τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης να μείνουν στο σπίτι για 48 ώρες.

«Αφήσαμε τις πλατείες μας στα πουλιά και τις παραλίες μας στους γλάρους. Για να ζήσουμε αυτές τις ομορφιές και να τις μοιραζόμαστε με τους αγαπημένους μας, μείνετε στο σπίτι για 48 ώρες για την υγεία, την οικογένεια, τους αγαπημένους σας, την Κωνσταντινούπολη και τη χώρα μας».

Την ίδια ώρα δραματικές εκκλήσεις και καταγγελίες γίνονται από γιατρούς

Γιατρός του πανεπιστημίου Dokuz Eylül Üniversitesi της Σμύρνης, υπεύθυνος του τμήματος πανδημίας, Γιουσούφ Σαβράν, κάνει δραματική έκκληση στους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα. 

Σε βίντεο που ανάρτησε στο λογαριασμό του στο YouTube, αξιολογεί την κατάσταση του κορονοϊού στην Τουρκία, τονίζοντας πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα ξεπερνά αυτόν της Ιταλίας, το αντίστοιχο διάστημα (σ.σ. το διάστημα υπολογίζεται βάσει της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος στην κάθε χώρα και από εκεί και έπειτα πώς εξελίσσεται ο ιός).

“Ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων είναι πιο πάνω από την Ιταλία. Η Τουρκία δεν έχει αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Σας παρακαλώ μείνετε σπίτι. “Κοιτώντας τα στατιστικά στοιχεία η Ιταλία πιάστηκε απροετοίμαστη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για αυτό. Η Τουρκία δίνει πιο κρίσιμο τεστ. Αυτή την στιγμή η Τουρκία έχει περισσότερα κρούσματα και θανάτους σε σχέση με τους Ιταλούς. Αν δεν πάρουμε στα σοβαρά αυτή την κατάσταση θα έχουμε χιλιάδες θανάτους”, τονίζει ο Γιουσούφ Σαβράν και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »