Η Άγκυρα έδωσε «άκυρο» για τη συμμετοχή Κυπρίων εθελοντών στο έργο της διάσωσης

Ο «πατέρας» της τουρκικής εμπνεύσεως «Γαλάζιας Πατρίδας» και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, κατηγόρησε την ελληνική ΕΜΑΚ που συνδράμει στην ανθρωπιστική βοήθεια για τον σεισμό, ότι διενεργεί «κατασκοπεία».

Όλα αυτά ενώ η Τουρκία αρνήθηκε τελικά την κυπριακή ομάδα διάσωσης λέγοντας ότι οι ανάγκες της έχουν καλυφθεί.

Σύμφωνα με τη σελίδα TÜRK DEGS / TURK MAGS, που αναπαρήγαγε τις δηλώσεις του, ο Γιαϊτζί είπε ότι

«θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Τόσο η κοινωνική ψυχολογική δομή όσο και οι διαστάσεις ασφάλειας αυτής της κατάστασης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αμερικανική βάση στην περιοχή. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στους εχθρούς της Τουρκίας να εφαρμόσουν αυτά τα σενάρια.

Οι λύκοι αγαπούν τον ομιχλώδη καιρό. Υπάρχουν διακοπές στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας στην Τουρκία κ.λπ», ΄

Ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, κατηγόρησε την ελληνική ΕΜΑΚ που συνδράμει στην ανθρωπιστική βοήθεια για τον σεισμό, ότι διενεργεί κατασκοπεία.

Σύμφωνα με τη σελίδα TÜRK DEGS / TURK MAGS, που αναπαρήγαγε τις δηλώσεις του, ο Γιαϊτζί είπε ότι «θα πρέπει να αξιολογήσουμε και να αναλύσουμε τους στρατιωτικούς και κοινωνικούς κινδύνους αυτού του σεισμού, ο οποίος χτύπησε επαρχίες όπως το Χατάι, το Καχραμάνμαράς, τη Μαλάτια, το Γκαζιαντέπ, το Κιλίς και το Ντιγιάρμπακιρ στις 6 Φεβρουαρίου 2022. Ειδικά στις επαρχίες μας όπως η Γκαζιαντέπ, η Χατάι και το Κιλίς, υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί καθώς και προσφυγικές γειτονιές».

«Τόσο η κοινωνική ψυχολογική δομή όσο και οι διαστάσεις ασφάλειας αυτής της κατάστασης πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια αμερικανική βάση στην περιοχή. Δεν πρέπει να λησμονείται ότι τέτοια περιβάλλοντα μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες στους εχθρούς της Τουρκίας να εφαρμόσουν αυτά τα σενάρια. Οι λύκοι αγαπούν τον ομιχλώδη καιρό. Υπάρχουν διακοπές στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας στην Τουρκία κ.λπ», ΄πρόσθεσε στη συνέχεια.

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «αποδείχθηκε ότι όπως το 1999, κάποιοι “γείτονες” με τη δικαιολογία της βοήθειας έστειλαν ομάδες που κατασκόπευαν».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »