Σύμφωνα με τους «Times» και τον «Guardian», τέσσερα σκάφη 80 μέτρων του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμα για να προστατεύουν τα βρετανικά ύδατα από την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση «no deal».

«Ο υπουργός Άμυνας προχώρησε σε εντατικό σχεδιασμό και προετοιμασίες για να εξασφαλίσει ότι η άμυνα θα είναι έτοιμη για διάφορα σενάρια στο τέλος της μεταβατικής περιόδου» που κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου, δήλωσε από την πλευρά του ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, τον οποίο επικαλείται το PA.
Στη Βρετανία, οι χρηματοοικονομικοί κύκλοι προετοιμάζονται επίσης για ένα «no deal».

«Εργαζόμαστε από το δημοψήφισμα (για το Brexit) του 2016 ώστε να ετοιμάσουμε το χρηματοοικονομικό σύστημα για ένα φάσμα ενδεχομένων, όμως προφανώς επικεντρωνόμαστε ιδιαίτερα σ’ αυτό που αποκαλούμε μια έξοδο χωρίς συμφωνία, επειδή αυτή είναι που θα έχει τις περισσότερες επιπτώσεις», δήλωσε χθες, Παρασκευή, η διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Press Association (PA).

Το Λονδίνο υποστηρίζει από την πλευρά του πως οι προτάσεις της ΕΕ δεν σέβονται την κυριαρχία του.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αρνήθηκαν αμφότεροι θα συνομιλήσουν χωριστά με τον Μπόρις Τζόνσον πριν από μια τηλεφωνική συνομιλία, την περασμένη Δευτέρα, ανάμεσα στον Βρετανό και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Μιλάμε με μία φωνή», επέμεινε ο αξιωματούχος αυτός.

«Η γεωγραφία είναι πεισματάρα: όπως και να ‘χει, θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα», υπενθύμισε από την πλευρά του ο Μακρόν εκφράζοντας την επιθυμία να υπάρξει μια συμφωνία «που να διαφυλάσσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα (…) και να σέβεται τους βρετανούς φίλους μας».

Πάντως η ΕΕ έχει ήδη προβλέψει να λάβει επειγόντως μέτρα σε περίπτωση «no deal». Οι στόχοι είναι να διατηρηθεί η σύνδεση στις οδικές και τις αεροπορικές μεταφορές για έξι μήνες, με την προϋπόθεση ότι το Λονδίνο θα κάνει το ίδιο, και να υπάρξει εγγύηση αμοιβαίας πρόσβασης στα ύδατα των δύο πλευρών για τα αλιευτικά το 2021.

Υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές αψιμαχίες μεταξύ βρετανικών και ξένων αλιευτικών σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους υπάρχοντες όρους για την μεταβατική περίοδο που προβλέπουν την πρόσβαση σε πλοία της ΕΕ στα βρετανικά ύδατα και αναμένεται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου.

«Το (βρετανικό) υπουργείο Άμυνας έχει διενεργήσει εκτενή σχεδιασμό και προετοιμασία για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες για διάφορα σενάρια κατά την λήξη της Μεταβατικής Περιόδου», ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του.

Τα σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού θα έχουν το δικαίωμα να σταματούν, να ελέγχουν και να περιορίζουν όλα τα αλιευτικά σκάφη της ΕΕ που θα βρίσκονται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Βρετανίας, η οποία εκτείνεται σε ακτίνα 320 χλμ από τις ακτές.

Η εφημερίδα Guardian έγραψε νωρίτερα ότι δύο σκάφη θα αναπτυχθούν και άλλα δύο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εισέλθουν στην ΑΟΖ της χώρας αλιευτικά σκάφη της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »