Το παρασκήνιο της πρόσφατης τριμερούς συνάντησης στην πόλη Neom της Σαουδικής Αραβίας
ΟΠρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου ζήτησε από τον Σαουδάραβα Πρίγκηπα Mohammed bin Salman, να συνηγορήσει σε επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τριμερής συνάντησης στην οποία μετείχαν εκτός των παραπάνω δύο ηγετών και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Πομπέο στην πόλη Neom, σύμφωνα με πηγές της Σαουδικής Αραβίας

Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman ήταν απρόθυμος να αποδεχθεί τα αιτήματα του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η απροθυμία του Μπιν Σαλμάν οφείλετο σε δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί εξέλαβε τις δύο πρόσφατες επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών στόχων της Σαουδικής Αραβίας από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν ως προειδοποιητικά μηνύματα από το ίδιο το Ιράν.

Συγκεκριμένα οι δύο παραπάνω επιθέσεις, ήταν η πρώτη σε εγκαταστάσεις πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας από πυραύλους «Quds 2» που εκτοξεύτηκαν από τους αντάρτες Χούτ,ι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε μια δεξαμενή πετρελαίου στο εργοστάσιο της Aramco στη βόρεια Τζέντα και η δεύτερη, ήταν επίθεση με νάρκη σε ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικής ιδιοκτησίας στο λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας του Shuqaiq.

Δεύτερον, αμφιβάλλει για την βοήθεια των ΗΠΑ υπό την προσεχή διοίκηση του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σε περίπτωση παρατεταμένων εχθροπραξιών με το Ιράν, πιστεύοντας ότι η απάντηση του Μπάιντεν σε μια κρίση στον Κόλπο θα ήταν να μειωθεί αυτή πριν διαπραγματευτεί μια πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Τι σημαίνει η μη μυστική συνάντηση των τριών;

Στην τριμερή συνάντηση της περασμένης Κυριακής, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δεν δεσμεύτηκε για επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ουρανίου του Ιράν, ανέφερε στο MEE Σαουδαραβική πηγή με γνώση της συνάντησης.

Μιλώντας με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, η πηγή είπε: «Στη συνάντηση ο Νετανιάχου έλεγε ότι ήθελε να χτυπήσει το Ιράν. Ο Πομπέο δεν δεσμεύθηκε με κανέναν τρόπο.

“Στο Ριάντ, η απειλή μιας αμερικανικής επίθεσης στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου εξακολουθεί να είναι ζωντανή, παρά τις ενδείξεις ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται επιτέλους να παραδέχεται ότι έχασε τις εκλογές.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, δύο βομβαρδιστικά B-52 αναχώρησαν από τη βάση τους στη Βόρεια Ντακότα των ΗΠΑ με προορισμό τον Κόλπο, με τη συμμετοχή άλλων αεροσκαφών μάχης και αεροσκαφών ανεφοδιασμού των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής ΥΠΑΜ Κρίστοφερ Μίλερ βρίσκεται επί του παρόντος σε ένα άλλο ταξίδι στον Κόλπο, επισκεπτόμενος αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στο Μπαχρέιν και το Κατάρ, για να ευχηθεί στους Αμερικανούς στρατιώτες για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Tο Ριάντ αρνήθηκε επίσημα ότι η συνάντηση της περασμένης Κυριακής πραγματοποιήθηκε μετά από το άρθρο της εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ.

“Δεν πραγματοποιήθηκε τέτοια συνάντηση”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φασιφ Μπιν Φαχάν Αλ Σαουντ.

Μια δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνάντηση του Πομπέο με τον πρίγκιπα στο Νεομ δεν ανέφερε τον Νετανιάχου.

“Συζήτησαν την ανάγκη ενότητας του Κόλπου για την αντιμετώπιση της επιθετικής συμπεριφοράς του Ιράν στην περιοχή και την ανάγκη επίτευξης πολιτικής λύσης στη σύγκρουση στην Υεμένη”, ανέφερε.

Το γραφείο του Νετανιάχου δεν σχολίασε τη συνάντηση, αλλά ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκάντς είπε: «Η διαρροή της μυστικής πτήσης του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία είναι ένα ανεύθυνο βήμα».

Η επίσκεψη του Νετανιάχου, στην οποία συνοδεύτηκε από τον αρχηγό της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, σηματοδότησε την πρώτη γνωστή υψηλού επιπέδου συνάντηση μεταξύ Ισραηλινού και Σαουδάρα ηγέτη, αν και οι δύο φέρεται να συναντήθηκαν ιδιωτικά στο παρελθόν.

Μηνύματα από την Τεχεράνη

Τα ιρανικά «μηνύματα» προς το Ριάντ που μεταφέρονται από τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις πετρελαίου αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας ευρύτερης επικοινωνιακής επίθεσης από το Ιράν.

Την περασμένη εβδομάδα, το MEE ανέφερε ότι το Ιράν είχε αποστείλει έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς του στη Βαγδάτη για να διατάξει τις συμμαχικές ιρακινές φατρίες να σταματήσουν όλες τις επιθέσεις έως ότου ο Μπάιντεν βρεθεί στον Λευκό Οίκο.

Ο Ταξίαρχος Esmail Qaani ήταν σαφής στις οδηγίες του προς παραστρατιωτικούς ηγέτες την Τετάρτη.

«Ο Qaani κατέστησε σαφές ότι ο Τραμπ θέλει να προξενήσει πόλεμο με το Ιράν πριν φύγει, για να εκδικηθεί τους αντιπάλους του για την ήττα της εκλογής και δεν είναι προς το συμφέρον μας να του δώσουμε οποιαδήποτε δικαιολογία να ξεκινήσει έναν τέτοιο πόλεμο»,

Ανώτερος διοικητής μιας Σιιτικής ένοπλης φατρίας, ο οποίος ήταν μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν για όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, είπε στο MEE.

Το Ιράν πιστεύει ότι η εντολή επίθεσης από τον Τραμπ εξακολουθεί να αποτελεί επικείμενη απειλή.

Ιρανικές πηγές αναφορικά με τα παραπάνω αναφέρουν: «Οι ΗΠΑ του Τράμπ είναι σαν να λένε στη Σαουδική Αραβία ότι θα πληρώσετε το τίμημα για οτιδήποτε. Ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας γνωρίζει ότι αν ο Τραμπ επιτεθεί στους Ιρανούς, η Σαουδική Αραβία δεν θα έχει την προστασία των ΗΠΑ από το Μπάιντεν στη συνέχεια ».

Άλλες πηγές, οι οποίοι έχουν άμεση γνώση των γεγονότων στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, περιέγραψαν τον πρίγκιπα του στέμματος ως «ανήσυχο και πολύ νευρικό».

«Ο Πρίγκηπας ζει τις χειρότερες μέρες του από τότε που έγινε πρίγκιπας. Το κύριο μέλημά του είναι ο Μπάιντεν.

Πιστεύει ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα είναι εχθρική σε αυτόν και με τον κόσμο να μην ξεχνά όλα όσα έχει κάνει, τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, τη φυλάκιση και την κακομεταχείριση γυναικών ακτιβιστών, πραγματικά δεν ξέρει τι να κάνει », είπε μια άλλη πηγή..

Πολλοί από τους εχθρούς που έχει δημιουργήσει ο πρίγκιπας, θα δουν τη διοίκηση του Μπάιντεν ως σύμμαχό τους.

Αυτό θα περιλαμβάνει μερικούς από τους κορυφαίους πρίγκιπες που ο Μπαν Σαλμάν είχε συλλάβει και κρατήσει – ο μεγαλύτερος ξάδελφός του, ο πρώην πρίγκιπας στέμμα Mohammed bin Nayef, και ο θείος του πρίγκιπας Αχμέτ μπιν Αμπντουλαζίζ, ο οποίος έχει εναντιωθεί δημόσια στο MBS.

Η συνειδητοποίηση του πρίγκιπα για την «ευπάθειά του», τον οδήγησε να εξαρτάται από τον πατέρα του ακόμη περισσότερο από ό, τι στο παρελθόν.

Ο Σαουδάραβας Βασιλιάς Σαλμάν χρησιμοποιήθηκε επίσης για την «ανανέωση» των τεταμένων σχέσεων με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το έκανε αυτό σε τηλεφωνική κλήση προς τον Ερντογάν, υποδηλώνοντας ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να συναντηθούν για να επιλύσουν το ζήτημα του ανεπίσημου μποϊκοτάζ του τουρκικού εμπορίου του βασιλείου.

Οι σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με την Τουρκία υφίστανται έντονες πιέσεις εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ο Ερντογάν αρνήθηκε να σταματήσει να ζητά διεθνή έρευνα για τη δολοφονία του Khashoggi στο Σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

 

Το «κλαδί ελιάς» που προσφέρεται τώρα από το Ριάντ προς την Τουρκία, εξαρτάται κυρίως από το γεγονός ότι όταν ο Μπάιντεν κάνει άνοιγμα προς το Ιράν, τότε η Σαουδική Αραβία όσο και η Τουρκία θα χρειαστούν η μία την άλλη.

Ο πόλεμος στην Υεμένη είναι ένας από τους σημαντικότερους προβληματισμούς του πρίγκιπα.

«Η οικονομία αιμορραγεί σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από την επίσημη ανακοίνωση ότι θα πληρώσει για το κόστος της Σαουδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Υεμένη.

Ο Μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατέχει επίσης τη θέση του ΥΠΑΜ στράφηκε για βοήθεια στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, αλλά αυτός δεν ανταποκρίθηκε.

Η Αίγυπτος πιστεύει ότι πληρώνει το τίμημα για τη σημαντική διπλωματική προσέγγιση των Εμιράτων με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με το Κάιρο, αυτή έχει καθιερώσει ένα πρότυπο εμπορικών συμφωνιών στις οποίες το Ισραήλ έχει γίνει η μεσογειακή πύλη προς τον Κόλπο, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο και καθιστώντας περιττή τη διώρυγα του Σουέζ.

Αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν έναν αγωγό πετρελαίου, έναν σιδηρόδρομο υψηλής ταχύτητας και τώρα σχεδιάζει η Google να δημιουργήσει ένα καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, το οποίο θα συνδέσει την Ευρώπη με την Ινδία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »