Ποιοι στήριξαν Ελλάδα και Κύπρο
Πλούσιο φαίνεται να ήταν το παρασκήνιο στην ολονύκτια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις χώρες που υποστήριξαν την Ελλάδα και σ’ αυτές που «έκλεισαν το μάτι» στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εξοργισμένος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με την τροπή που πήραν τα πράγματα το βράδυ της Πέμπτης στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Μακρόν μίλησε μόνο μια φορά, πριν αρχίσει το δείπνο των ηγετών, με τον Γάλλο να λέει «αν δεν βάλετε κυρώσεις, θα βάλω μόνος μου».

Με τη γερμανική γραμμή «συντάχθηκαν» Ισπανία και Μάλτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, όταν πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός της Μάλτας βρήκε ισχυρό αντίλογο από τον Ιρλανδό ομόλογό του.

Ωστόσο, να σημειωθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει «απολύτως ικανοποιημένος», ενώ στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός αντικατέστησε τη λέξη «κυρώσεις» με τη λέξη «συνέπειες».

«Είναι εξίσου σαφές όπως αποτυπώνεται στην παράγραφο 20 ότι εφόσον η Τουρκία συνεχίσει μονομερή επιθετική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία και μετά τη Σύνοδο Κορυφής
Το Πολεμικό Ναυτικό της εξέδωσε δύο αντι-Navtex ως απάντηση σε Navtex που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού μας Ναυτικού για ασκήσεις στην περιοχή.

Αναλυτικά, η Τουρκία με τη μια αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε χθες αργά το βράδυ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη αντι-Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Ερντογάν για Σύνοδο Κορυφής: “Είχαν κούφιες απειλές – Μας άκουσαν και θέλουν διάλογο”
Άκρως προκλητικός εμφανίστηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων, τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ, λέγοντας ότι «όσοι δεν μπορούσαν να κάνουν ένα βήμα πίσω στην ανατολική Μεσόγειο επιδόθηκαν σε κούφιες απειλές και εκβιασμούς αλλά τελικά εισάκουσαν τις εκκλήσεις μας για διάλογο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »