“Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι παρελθόν για εμάς”
Συνέντευξη έδωσε το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τουρκική κρατική τηλεόραση.

Ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο κοινοβουλευτικό σύστημα είπε, «η κοινοβουλευτική δημοκρατία έχει γίνει παρελθόν για εμάς. Ζούμε σε περιόδους συνεχούς απώλειας, που συνδέονται με συνασπισμούς που δεν έχουν σταθερότητα.Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει ειρήνη στο πολυκομματικό σύστημα, ούτε μπορεί να έχει αποτελέσματα. Η Τουρκία έχει βιώσει την μεταβολή της αλλαγής με τα βήματα που κάναμε, με τις προσπάθειές μας, τις επενδύσεις μας, το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα, τη σημασία που δίνουμε στη νεολαία και τα αποφάσεις που έχουμε λάβει “.

 

Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πλέον παρελθόν για μας. Έχουμε ζήσει σε περιόδους συνεχούς απώλειας, που συνδέονται με συνασπισμούς που δεν έχουν σταθερότητα. Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει ειρήνη από το πολυκομματικό σύστημα, ούτε μπορεί να πάρει αποτελέσματα. Το έθνος μας δεν θέλει ποτέ να επιστρέψει στην περίοδο των συνασπισμών.Με την εντολή που λάβαμε από το έθνος μας, η Τουρκία γνώρισε την αλλαγή με το έργο που κάναμε, τις επενδύσεις μας, το κατά κεφαλήν εισόδημά μας, τη σημασία που δίνουμε στη νεολαία και τα βήματα που έχουμε κάνει. Υπήρχαν 26 αεροδρόμια στα 57 αεροδρόμια της Τουρκίας. Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι το επίπεδο ευημερίας της Τουρκίας ανέβαινε. Δεν το κάναμε στην πολυκομματική περίοδο, αντίθετα, το κάναμε με την κυβέρνηση του AK. Είπαμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο σύστημα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ό, τι σύστημα έχουν χρησιμοποιήσει οι ανεπτυγμένες χώρες. Φέραμε σταθερότητα στην κρατική διοίκηση.

«Η λεγόμενη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ο λόγος της έντασης με τις ΗΠΑ»
Αναφερόμενος στην ένταση που υπάρχει στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε:
«Ο λόγος είναι η δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων. Βαρεθήκαμε πια! Όταν κάθε φορά φτάνει η 24η Απριλίου, σκεφτόμαστε τί θα πει η Αμερική για τους Αρμένιους. Τελείωσες τις δουλειές σου και θα γίνεις τώρα και συνήγορος των Αρμενίων; Άσε αυτή τη δουλειά στους ιστορικούς και τους δικηγόρους», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε οι προετοιμασίες συνεχίζονται.
«Θα ρωτήσουμε φυσικά γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ διάγουν μια τέτοια φάση έντασης.

Συνεργαστήκαμε με τους Δημοκρατικούς πριν από εσάς, αλλά δεν υπήρχε αυτό. Συνεργαστήκαμε επίσης με τον Μπους, συνεργαστήκαμε με τον Ομπάμα, που ήταν Δημοκρατικός, αλλά δεν βίωσα τέτοια ένταση μαζί τους. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ ως Ρεπουμπλικανό, δεν είχαμε καμία ένταση μαζί του. Αντίθετα, είχαμε μία πολύ βατή τηλεφωνική διπλωματία, ήμασταν άνετοι, ό,τι κι αν κάναμε… Δυστυχώς, αυτή η συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν, η επαφή μας μαζί του δεν ήταν τόσο άνετη».

«Δύο είναι τα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για εμάς, εκτός από τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ένα από αυτά είναι η γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι επίσης ο αγώνας μας ενάντια στη FETÖ και το άλλο είναι ο αγώνας μας ενάντια στο YPG. Η Αμερική λέει ότι το YPG δεν συνδέεται με το PKK».

Για τους S-400 o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν τους αγόρασαν στα καλά καθούμενα, τους αγόρασαν επειδή τους χρειάζονταν.

«Εξάλλου η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της;» αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κυπριακό – «Κανένας δεν γνωρίζει όσα εγώ»
«Κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την ανατολική Μεσόγειο, κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την Κύπρο. Μέσα στην ΕΕ -πιστέψτε το- καμιά χώρα δεν γνωρίζει πώς χωρίστηκε η Κύπρος. Πώς έγινε ο διαχωρισμός. Πως έγιναν οι συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ. Κανένας δεν τα ξέρει αυτά. Ο μόνος ηγέτης που τα ξέρει αυτά είμαι εγώ. Αν πούμε στο Μπούργκενστον έγινε αυτό, ούτε ο Μητσοτάκης δεν το γνωρίζει. Τί συζητήθηκε εκεί; Με ποιον συζήτησε; Ο Κόφι Ανάν ήταν εκεί. Ασφαλώς τώρα δεν είναι πλέον. Αποδήμησε. Ήταν ένας άτομο εκεί, ο Φερχόϊγκεν, είχε συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της ΕΕ, όπου και να πήγαινε έλεγε την αλήθεια. Αλλά κανείς δεν τον ρωτούσε γιατί αν τον ρωτούσε θα έλεγε την αλήθεια. Αλλά εγώ ήμουν εκεί για λογαριασμό της χώρας μου.

Εμείς τα ζήσαμε όλα αυτά εκεί, τα είδαμε. Θα τους τα αποκαλύψουμε κάποια στιγμή. Τί απόφαση βγήκε εκεί και αποχωρήσαμε. Μάλιστα μετά από εκείνη τη συνάντηση οι Έλληνες και οι Ε/Κ θα αποσύρονταν από το τραπέζι και ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘όχι, δεν μπορείτε να αποχωρήσετε’. Τους είπε ‘έδωσα τον λόγο μου στον Ερντογάν. Θα τελειώσουμε τη δουλειά εδώ και μετά θα αποχωρήσουμε’. Επέστρεψαν πάλι και κάθισαν. Και μετά από αυτή τη συνάντηση έγινε δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα, στον νότο βγήκε ‘όχι’ με 65% και στον βορρά ‘ναι’. Και τί έγινε που βγήκε ‘ναι’ στον βορρά; Άφησαν έξω το βορρά και ενέταξαν τον νότο στην ΕΕ. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Και από τότε υπήρχαν οικονομικές κυρώσεις και αυτές τις οικονομικές κυρώσεις δεν τις εφάρμοσαν. Είχαν να δώσουν χρήματα στην Τ/Κ πλευρά και δεν τα πλήρωσαν. Τώρα έρχονται και χωρίς να ντρέπονται ρωτούν: ‘έχετε δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου γύρω από την Κύπρο;’. Αν ήταν στο χέρι τους θα έλεγαν ‘αδειάστε μας το χώρο και φύγετε από εδώ’. Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε.

«Θα γίνουμε μία από τις πρώτες 5 χώρες του ΝΑΤΟ»
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι μια πόλη – κράτος.

«Κανείς δεν μπορεί να την στριμώξει στη γωνία. Κανένα από τα κράτη στην Ευρώπη που φαίνονται ισχυρά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία. Τώρα πλέον υπάρχει μια νέα Τουρκία», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουμε μία από τις πρώτες 5 χώρες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τώρα υπάρχει μια νέα Τουρκία. Μια Τουρκία που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην περιοχή της, αποτελεί μέρος σε παγκόσμια ζητήματα και απαιτεί ίσες σχέσεις με τους συμμάχους της. Κι οι σύμμαχοι θα το συνηθίσουν. Η Τουρκία έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και από αυτήν την άποψη είμαστε ισχυροί. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία είναι ισχυρό. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο δεν βρίσκεται η Τουρκία δεν είναι ισχυρό. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ισχυρό. Τί λέει ο Μακρόν; Μιλά για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ. Πού είναι τώρα ο Μακρόν; Είναι μία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Τώρα, εάν ο επικεφαλής μιας χώρας που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να του ζητήσει λογαριασμό. Γνωρίζουμε επίσης με ποιον συνεργάζεται ο Μακρόν στη Λιβύη και τη Συρία».

Σχέσεις με Αίγυπτο
«Έχουμε ευρεία συνεργασία με την Αίγυπτο, από τη Λιβύη μέχρι την ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «προωθούμε τις σχέσεις μας στη βάση του win win. Αυτό ισχύει και για τις χώρες του Κόλπου.

Η Αίγυπτος δεν είναι μία χώρα χθεσινή για εμάς. Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας και στη συνέχεια μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίστηκαν και συνεχίζονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της συνάντησης των υπουργών μας.

Δεν είναι σωστό να σταθμίζουμε με τον ίδιο τρόπο τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, τη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και η σχέση Τουρκίας-Αιγύπτου. Επειδή η σχέση μας με τον αιγυπτιακό λαό δεν μοιάζει με τη σχέση του ελληνικού λαού και του αιγυπτιακού λαού. Η απάντηση που θα λαμβάνατε, αν διενεργούσατε δημοσκόπηση στην Αίγυπτο είναι προφανής. Η απάντηση που θα λάβετε είναι προφανής, εάν κάνετε το ίδιο πράγμα για τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτό. Αυτό ο Έλληνας το εκλαμβάνει διαφορετικά, το ίδιο κι εμείς. Δεν ανησυχώ για αυτό. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον αιγυπτιακό λαό, τους γνωρίζω πολύ καλά, τους αγαπώ. Οι πολιτισμικοί μας δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, πολύ βαθιοί. Επομένως, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τα αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας.
«Λένε, πού πήγαν τα 128 δισεκατομμύρια δολάρια; Ρωτούν πού πήγαν τα χρήματα της Κεντρικής Τράπεζας; Είχαμε έναν σεισμό στο Βαν, έναν σεισμό στο Μπινγκιόλ, σωστά; Ρώτησε ποτέ κανείς πού βρέθηκαν αυτά τα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών;»

Νέα μείωση επιτοκίων
«Μίλησα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας σήμερα. Πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα βρούμε τους τρόπους, ώστε τα επιτόκια να αρχίσουν να μειώνονται».

Έσπασαν τα κοντέρ ευρώ και δολάριο

Αμέσως μόλις ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι παρεμβαίνει στην Κεντρική Τράπεζα, το δολάριο και το ευρώ έσπασαν το ρεκόρ όλων των εποχών.

Το δολάριο πέρασε το όριο των 8,80 λιρών τα μεσάνυχτα και το ευρώ τις 10,70 λίρες.

Αμέσως, ξέσπασαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν και αρχηγός τώρα του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, έγραψε στο twitter:

 

Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου. Κύριε Ερντογάν, μην κουράζεστε με τηλεφωνήματα προς την Κεντρική Τράπεζα και με νέους διορισμούς πέρα-δώθε.

Διορίστε τον εαυτό σας πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας με μία μόνο υπογραφή αυτή τη στιγμή και μειώστε τα επιτόκια».

Στρατηγική επένδυση η διώρυγα Κωνσταντινούπολης
«Θεωρούμε τη διώρυγα Κωνσταντινούπολης στρατηγική επένδυση, με την οποία θα εδραιωθεί η ανεξαρτησία και η κυριαρχία μας. Στα τέλη Ιουνίου, βάζουμε τα θεμέλια της πρώτης γέφυρας στη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης. Θα κατασκευαστούν 6 γέφυρες. Θα θέσουμε τα θεμέλια της πρώτης γέφυρας ώστε να επιταχύνουμε την κατασκευή. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν πέντε ακόμη γέφυρες.

Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη διώρυγα Κωνσταντινούπολης με αποφασιστικότητα και να προβούμε σε ένα δυνατό βήμα, συνεργαζόμενοι με εγχώριες και ξένες κοινοπραξίες», επισήμανε.
«Είμαι παιδί του Κασίμπασα»
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στο τζαμί του Ταξίμ που εγκαινίασε την προηγούμενη Παρασκευή, λέγοντας ότι ήταν ένα παιδικό όνειρο.

«Είμαι παιδί της Κασίμπασα», είπε χαρακτηριστικά για να τονίσει τη λαϊκή του καταγωγή. «Συνήθως περπατούσαμε εκεί από το Ντολμάμπαχτσέ όλη την ώρα. Ήταν το μέρος που ήταν πάντα μπροστά στα μάτια μου», είπε και ευχαρίστησε για άλλη μια φορά όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.
Εμβολιάστηκα 3 φορές
«Εμβολιάστηκα 3 φορές, αλλά και μετά από αυτούς τους 3 εμβολιασμούς, έλεγξα αν είχα αντισώματα ή όχι. Ευτυχώς, είχα 2.160», σημείωσε, προκαλώντας ωστόσο την αντίδραση της αντιπολίτευσης για τη δήλωσή του αυτή.

Αιχμές προς Ιμάμογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, υποστηρίζοντας ότι δεν φροντίζει τον Κεράτιο Κόλπο, με αποτέλεσμα να αναδύει μία δυσοσμία.

«Το σημερινό άτομο δεν καταλαβαίνει από τέτοια πράγματα. Όταν ήμουν δήμαρχος αυτή η δυσοσμία στον Κεράτιο Κόλπο δεν υπήρχε πια. Αλλά ήρθε η νέα διοίκηση και άρχισε να μυρίζει ξανά», είπε με νόημα, υποσχόμενος παράλληλα να λύσει το ζήτημα με την περίεργη ρύπανση της θάλασσας του Μαρμαρά τελευταία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »