Σε μεγάλη ένταση η περιοχή του Κόλπου ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ιράν ενώ αιωρούνται απειλές για τρομοκρατικές ενέργειες.
Τρομερά μεγάλη ένταση έχουμε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν με δηλώσεις πολεμικού χαρακτήρα πλέον που αναφέρονται σε μια περιοχή που ήδη έχει “φορτωθεί” με φονικά οπλικά συστήματα και από τις δύο πλευρές αναμένοντας πιθανόν τα χειρότερα.

Το Ιράν κατηγορεί τον Τραμπ ότι σχεδιάζει ένα «πρόσχημα για να κηρύξει πόλεμο» στην Τεχεράνη, ειδικά μετά με ανάπτυξη των βομβαρδιστικών αεροσκαφών B-52.

Ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών Mohammad Javad Zarif δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σπατάλησαν εκατομμύρια δολάρια στέλνοντας βομβαρδιστικά B-52 στη Μέση Ανατολή, αντί να πολεμήσουν τον Covid-19.

Ο ίδιος τόνισε ότι ναι μεν η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο, αλλά προετοιμάζεται εντατικά να αμυνθεί ενάντια στην αμερικανική πρόκληση.

“Η Τεχεράνη δεν επιδιώκει τον πόλεμο αλλά θα υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια στην αμερικανική πρόκληση”, τόνισε ο Ιρανός αξιωματούχος.

Ο Ζαρίφ κατηγόρησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα «πρόσχημα για πόλεμο», εν μέσω προειδοποιήσεων για πιθανή επίθεση στην περιοχή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αναπτύσσουν ικανότητες για μάχη στον τομέα ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για να αποτρέψουν κάθε πιθανό αντίπαλο και να καταστήσουν σαφές ότι είναι έτοιμες και ικανές να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε επιθετικότητα που θα απευθυνθεί σε Αμερικανούς πολίτες ή τα συμφέροντά μας”, δήλωσε ο στρατηγός Frank McKenzie, Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

“Δεν επιδιώκουμε την σύγκρουση, αλλά κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τις δυνάμεις μας ή να ενεργήσουμε αποφασιστικά ως απάντηση σε οποιαδήποτε επίθεση”, κατέληξε ο ίδιος.

Στο αμερικανικό Πεντάγωνο από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το CNN, υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των αξιωματούχων του Πενταγώνου σχετικά με τον κίνδυνο πιθανών επιθέσεων από το Ιράν και των περιφερειακών συμμάχων του, πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Κασέμ Σολεϊμανί.

Μια απόρρητη έκθεση, για την οποία αμερικανικές δημοσιογραφικές πηγές επικαλέστηκαν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Πενταγώνου, αναφέρει ότι η απειλή επίθεσης από το Ιράν έχει πλέον φτάσει σε υψηλότερο επίπεδο, ακόμα και μετά το περιστατικό με την δολοφονία του Ιρανού αξιωματούχου Σολεϊμανί.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν στο CNN ότι υπάρχουν νέες στρατιωτικές πληροφορίες ότι το Ιράν και οι συμμαχικές του οργανώσεις στο Ιράκ, ενδέχεται να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή και αυτές οι προετοιμασίες περιλαμβάνουν τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας στην χώρα αυτή.

Αυτό το ενδεχόμενο ώθησε την Ουάσινγκτον να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις στην περιοχή.

Αξιωματούχοι περιέγραψαν τις πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις στην περιοχή ως «επίδειξη ισχύος» με στόχο να προειδοποιηθεί η Τεχεράνη να μην λάβει εχθρικά μέτρα εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Η ουσία είναι ότι οι Ιρανοί πιθανόν να ετοιμάζουν κάποια είδους τρομοκρατική επίθεση είτε στην Μέση Ανατολή, είτε εντός ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα κοινωνικά δίκτυα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »