Η υψηλή δημοτικότητα του Ιμάμογλου στον μεγαλύτερο Δήμο της Τουρκίας προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν και το AKP
Οδήμαρχος της αντιπολίτευσης της Κωνσταντινούπολης, Ekrem İmamoğlu, επιλέχθηκε ως ο πιο επιτυχημένος δήμαρχος των μητροπολιτικών πόλεων της Τουρκίας, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η δημοσκόπηση SONAR.

Ο δήμαρχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έλαβε 56,4% ψήφων από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης στην έρευνα που διεξήχθησαν σε πάνω από 20 τουρκικές μητροπόλεις μεταξύ 1 Νοεμβρίου και 27 Δεκεμβρίου, ανέφερε το Σάββατο η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο Ιμάμογλου, δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, απέκτησε διεθνή φήμη, μετά τις τοπικές εκλογές του 2019 στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Η νίκη του τερμάτισε την 25ετή θητεία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και των ισλαμιστών προκατόχων του, αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2019, μετά από μια αμφιλεγόμενη αναθεώρηση στο οικονομικό κέντρο της Τουρκίας που φιλοξενεί περίπου 16 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο δήμαρχος του AKP της ανατολικής επαρχίας Ερζουρούμ της Τουρκίας, Μεχμέτ Σεκμέν, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην ψηφοφορία με 56,1% , ακολουθούμενος από τον δήμαρχο της Δυτικής Σμύρνης, Τούρτ Σόιερ, ο οποίος έλαβε 55,6% υποστήριξη από κατοίκους της πόλης.

Ο δήμαρχος του AKP της βορειοδυτικής πόλης Kocaeli, Tahir Büyükakın, ήρθε στην τέταρτη θέση με το 54,7% των κατοίκων να τον βρίσκουν επιτυχημένο και ακολουθήθηκε από τον κεντρικό δήμαρχο του Eskişehir του CHP, Yılmaz Büyükerşen, με υποστήριξη 53,8%.

Ο δήμαρχος της CHP της Άγκυρας, Mansur Yavaş, κατέλαβε την έκτη θέση, με βαθμολογία έγκρισης 52,5%, σύμφωνα με την έρευνα.
Εκτίμηση
Η υψηλή δημοτικότητα του Ιμάμογλου στον μεγαλύτερο Δήμο της Τουρκίας σε συγκερασμό με τη λίαν υψηλή δημοτικότητα των Δημάρχων της Σμύρνης, του Εσκισεχήρ και της Άγκυρας που πρόσκεινται στο κόμμα της αντιπολίτευσης του CHP, προκαλούν πονοκέφαλο στον Ερντογάν και το κόμμα του το AKP, αφού βλέπουν ότι είναι πολύ πιθανόν να ηττηθούν στις προσεχείς εκλογές.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την επικείμενη ανάληψη των ηνίων στις ΗΠΑ από τον Μπάϊντεν, ο οποίος έχει δηλώσει πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να ενισχυθούν για να νικηθεί ο Ερντογάν, έχουν κάνει τον Τούρκο Πρόεδρο να αισθάνεται πολύ άβολα.

Επιπλέον τα πολλά εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία σήμερα, όπως η πανδημία του κορονοϊου, η φτώχεια, ο πληθωρισμός, η ανεργία, κάνουν την κατάσταση ακόμη πιό στενόχωρη για τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του.

Ο τακτικιστής Ερντογάν αυτά τα αντιλαμβάνεται, όπως αντιλαμβάνεται ότι αν δεν θέλει να μπεί σε περιπέτειες, θα πρέπει να κάνει 180 μοίρες στροφή προς τη Δύση.

Προσοχή όμως αυτή τη στροφή θα την κάνει επιδέξια, προσπαθώντας να πουλήσει νωρίτερα σε ΕΕ και ΗΠΑ ότι οι κινήσεις της σε Συρία-Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ έγιναν για τα δυτικά συμφέροντα.

Βεβαίως αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα, αφού ο ίδιος έχει δηλώσει ανοιχτά ότι επιθυμεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και για αυτό άλλωστε και επισήμως έχει πεί ότι θέλει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »