“Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν θα φτάσουμε σε κοινή κατανόηση”
Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα Το Βήμα”, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου προέβη σε ανακοινώσεις σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Σημειώνοντας ότι είναι πάντα αισιόδοξος για τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Τσαβούσογλου είπε: “Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε στην ίδια περιοχή και να είμαστε γείτονες με τους Έλληνες. . Επομένως, πρέπει να καθορίσουμε τη σχέση μας με τη συνεργασία αντί για τη σύγκρουση.

“Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απέναντι σε μονομερείς και μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδος και των Ελληνοκυπρίων”, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Αποκηρύξτε τον χάρτη της Σεβίλης
Εκτός από τον “μαξιμαλισμό” ο Τούρκος ΥΠΟΙΚ χρέωσε στην Ελλάδα ότι “αν μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται, δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια κοινή κατανόηση”. Τόνισε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει κάθε επίμαχο ζήτημα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι “η Ελλάδα θα πρέπει να αποκηρύξει τον Χάρτη της Σεβίλης” (σ.σ. Ο χάρτης του πανεπιστημίου της Σεβίλης στον οποίον καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ και έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ).

Απλά παράλογη η ελληνική θέση για το Καστελόριζο
Ο κ. Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως “απλά παράλογη” την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου, συμπληρώνοντας ότι “οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας”. Πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας σε αυτή τη θέση παραμένει αναλλοίωτη.

Το “Oruç Reis” ασκεί τις δραστηριότητές του σε τοποθεσίες εντός υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας, ο Τσαβούσογλου είπε: “Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων από τις μονομερείς και μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων”.

Υπενθυμίζοντας τις εκκλήσεις τους για διάλογο για την ανακούφιση της τεταμένης κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν από την Ελλάδα.

Επισημαίνοντας ότι η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που υπεγράφη το 2019 υπογράφηκε από δύο κυρίαρχα κράτη βάσει του διεθνούς δικαίου, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε επίσης με χαρά από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης.

Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ εγκρίνουν αυτόν τον χάρτη. Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Μεσογείου.
Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν είναι το μόνο πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Η αλήθεια είναι ότι σε μια θεωρητική κατάσταση όπου θα περιορίσουμε μόνο την υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα εκκρεμή προβλήματα και να συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε.
Εμείς κατηγορηματικά δεν απορρίπτουμε χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες. Η Μαύρη Θάλασσα ή το Ιόνιο είναι ένα παράδειγμα. Ωστόσο, η ελευθερία πλοήγησης με 12 ναυτικά μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο θα επηρεαστεί σοβαρά από την αρή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια παράταση. Η διαμάχη για τη Συνθήκη Ειρήνης του 1923 στη Λωζάνη και τη Συνθήκη Ειρήνης του 1947 σχετικά με το νομικό καθεστώς των νησιών, και των υφάλων και των αποστρατικοποιημένων ελληνικών νησιών δεν μπορεί να απομονωθεί ή να αγνοηθεί. Όπως είπα, ο απώτερος στόχος μας είναι να λύσουμε όλα τα προβλήματα με την Ελλάδα και όχι μόνο να σώσουμε την ημέρα, αλλά και να βρούμε μια μόνιμη λύση. ”
Ανοιχτοί σε διευθέτηση μέσω τρίτου
Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η Άγκυρα παραμένει ανοιχτή σε κάθε μέθοδο διευθέτησης μέσω τρίτου μέρους, όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως θα πρέπει να προηγηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις. Επίσης στο πλαίσιο της προσέγγισης για καλή γειτονία των δύο κρατών, ο κ. Τσαβούσογλου προτείνει τρία βήματα: Τον ειλικρινή διάλογο, την αποφυγή λαϊκιστικής ρητορικής και προκλήσεων, καθώς και την πολιτική βούληση επίλυσης όλων των θεμάτων.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση
Όσον αφορά την πιθανότητα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι “η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις”. Και ανέφερε τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο ως παραδείγματα. Όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο κ. Τσαβούσογλου δηλώνει ότι “θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση”.

Ξεπερασμένα ψηφίσματα
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ συστήνει να γίνει μελέτη της τουρκοκυπριακής πρότασης που κατατέθηκε στη Γενεύη (σ.σ. Δύο κρατών) με ανοιχτό μυαλό, κατηγορώντας παράλληλα την ελληνοτουρκική πλευρά ως υπεύθυνη για την αδυναμία οικοδόμησης μιας εταιρικής σχέσης, καθώς αρνήθηκε “να μοιραστεί την εξουσία και το κοινό καλό με τους Τουρκοκυπρίους”. Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο ότι “η επιμονή σε ξεπερασμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας μάς οδηγούν μόνο σε φαύλο κύκλο”, ζητώντας να υπάρξει μια πιο “ανοιχτόμυαλη προσέγγιση”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »