Ραγδαίες εξελίξεις από τα σχέδια Τραμπ-ΕΕ για την Λιβύη
ΟΤούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν τα πάντα για την Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις στην Ευρώπη (Γερμανία) για την αποδοχή της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στο Ιντλίμπ της Συρίας κάτι που έχει εξοργίσει την Μόσχα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ακόμη ότι αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες έχουν συναντηθεί για να συζητήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου πάντα, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε ισχυρή υποστήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση μετά την επίθεσή της στο Idlib, ενώ οι ΗΠΑ διεξήγαγαν εκστρατεία στην Ευρώπη για να διασφαλίσουν την υποστήριξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας.

Ο Τούρκος αξιωματούχος παρευρέθηκε σε διαδικτυακό σεμινάριο με την αμερικανο-τουρκική επιτροπή (TASC) που εδρεύει στις ΗΠΑ στις 18 Ιουνίου, όπου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, τις πρόσφατες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και τους πιθανούς τομείς συνεργασίας.

Τουρκική στρατιωτική δράση κατά Μόσχας: Επιθέσεις σε ρωσική βάση στη Συρία
«Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μπορούμε να πούμε ότι οι εντάσεις μειώνονται ανάμεσά μας», τόνισε ο Τσαβούσογλου στην ομιλία του.

«Πρόσφατα οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη Λιβύη. Ο πρόεδρος μας [Ερντογάν] πρότεινε να συνεργαστεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ [στη Λιβύη].

Ο Τραμπ απάντησε θετικά σε αυτό. Λάβαμε οδηγίες για συνεργασία στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών, άμυνας και υπηρεσιών πληροφοριών. Οι διμερείς συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται. Η συνεργασία μας είναι σημαντική για τη σταθερότητα της περιοχής και το μέλλον της Λιβύης. Θα θέλαμε να επεκτείνουμε περαιτέρω τους τομείς συνεργασίας μας», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Ερντογάν και Τραμπ ως γνωστόν συνομίλησαν τηλεφωνικά στις 8 Ιουνίου και σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, συζήτησαν την πολεμική σύγκρουση στη Λιβύη, όπου και συμφώνησαν για “ορισμένα θέματα” που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

«Μια νέα εποχή μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ ξεκίνησε μετά το τηλεφώνημα αυτό. Συμφωνήσαμε σε ορισμένα θέματα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του με τον τουρκικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT.

Οι παρατηρήσεις του Τσαβούσογλου έγιναν μια ημέρα αφότου ο ίδιος μαζί με τον ΥΠΟΙΚ Μπεράτ Αλμπάιρακ και άλλους κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες με την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) στην Τρίπολη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή.

Μετά την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Λιβύη στις 17 Ιουνίου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην περιοχή όσον αφορά την ενέργεια.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε υπογράψει μνημόνιο συμφωνίας με τη Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Συζητήσαμε όλα τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη Μεσόγειο σχετικά με την ενέργεια»,προσθέτοντας ότι «ο σκοπός της επίσκεψης ήταν σαφής, να επαναλάβω έντονα ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη Λιβύη. Συζητήσαμε επίσης πώς οι δύο χώρες μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις”.

Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο GNA, καθώς και στις λιβυκές πολιτοφυλακές που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενάντια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ (LNA).

Πρόκληση Τουρκίας στο Ισραήλ: Έστειλε στρατιωτική βοήθεια στο Λίβανο
Η τουρκική υποστήριξη υπήρξε ζωτικής σημασίας έως τώρα στις προσπάθειες του GNA να εκδιώξει τις δυνάμεις του LNA από την Τρίπολη, ενώ τώρα απειλεί να εισβάλει στην Σύρτη.

Υπενθυμίζουμε ότι την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε η αμερικανική έκθεση περί τρομοκρατίας για το 2019 με αναφορά στους Σύρους Κούρδους.

Στο κομμάτι που αναφέρεται για την Τουρκί, αναφέρεται ότι η Άγκυρα πολεμά εντός της χώρας με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ και εκτός, με την τρομοκρατική οργάνωση του ΙSIS.
Πρόκληση αποτελεί επίσης η αναφορά ότι “η Τουρκία θεωρεί το YPG ως προέκταση του ΡΚΚ” , κάτι που δεν υπήρχε στις δύο προηγούμενες αμερικανικές αναφορές.

ΗΠΑ, δηλαδή Τραμπ και ΕΕ, δηλαδή Γερμανία, σιγοντάρουν τον Ερντογάν στην Λιβύη όσο δεν πάει άλλο, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Νομίζουμε ότι η επόμενη συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ θα είναι θυελλώδης από την κοινή στάση Ελλάδος, Κύπρου και Γαλλίας που έχουν βάλει το Βερολίνο στο στόχαστρο για τα καλά αυτήν την φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »