«Φωτιά» η μήνυση του εμπειρογνώμονα: Μου έλεγε «κάνε τον μαλ… και με απειλές ήθελε να συντάξω «ψευδή πραγματογνωμοσύνη»
Απρόβλεπτες δικαστικο-πολιτικές διατάσεις προσλαμβάνει το καυτό θέμα των ποινικών ευθυνών για την μεγάλη φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή του 102 συνάθρωποί μας και να τραυματιστούν τουλάχιστον 31.

Φωτιά στο Μάτι: Θα παρέμβει εισαγγελέας για την απόπειρα συγκάλυψης

Οι ηχητικές και όχι μόνο αποκαλύψεις που έγιναν μέσω της Κυριακάτικης Καθημερινής από τον δικαστικό εμπειρογνώμονα του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρη Λιότσιο σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου, τόσο σε πολιτικό όσο και σε επίπεδο αρχηγών κρατικών υπηρεσιών, οι οποίοι είναι ταγμένοι και ορκισμένοι να υπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον και την νομιμότητα.

Οι αποκαλύψεις της Καθημερινής για την φονική λαίλαπα στον Νέο Βουτζά, στο Μάτι καθώς στο Κόκκινο και Μπλε Λιμανάκι της Ραφήνας, ήρθαν την στιγμή που ήδη είχαν προκληθεί τεράστια ερωτήματα για την απόφαση της Δικαιοσύνης να ασκηθούν σε βάρος των 20 κατηγορουμένων ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος, που προβλέπουν μικρές ποινές και αυτές με αναστολή.

Οι ποινικές διώξεις παρέμειναν σε βαθμό πλημμελήματος παρά το γεγονός ότι ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης είχε προτείνει να αναβαθμιστούν σε κακούργημα. Η πρόταση του εν λόγω ανακριτή δεν έγινε αποδεκτή από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, ο οποίος επικαλούμενος ότι δεν αποδείχθηκε ότι υπάρχει δόλος στις ενέργειες των 20 εμπλεκομένων, έκρινε ότι δεν μπορεί οι κατηγορίες να αναβαθμιστούν σε βαθμό κακουργήματος.

Όμως, οι αποκαλύψεις των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών του κ. Ματθαιόπουλου με τον κ. Λιότσιο, έφεραν ένα ντόμινο εξελίξεων στο χώρο της Δικαιοσύνης, ενώ ως προς το πολιτικό σκέλος, τον λόγο έχει η Βουλή.

Το περιεχόμενο των μαγνητοφωνημένων συνομιλιών (κατά κανόνα των όσων ανέφερε ο κ. Ματθαιόπουλος) δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπινος νους ότι αυτά λέγονται από ανώτατο κρατικό λειτουργό, όπως είναι ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και αποσκοπούν στο να μη καταλογιστούν (ουσιαστικά να αποποιηθεί) ποινικές ευθύνες τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλα τρίτα δημόσια πρόσωπα.

Οι διάλογοι προσθέτουν και άλλα ονόματα στον κατάλογο των εμπλεκομένων προσώπων, καθώς διαφαίνονται ελλιπείς ενέργειες από την πλευρά των αρμοδίων οργάνων του Πυροσβεστικού Σώματος στις πυρκαγιές των Κυθήρων και της Μάνης.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε την διενέργεια προκαταρτικής έρευνας, ενώ η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, κατέθεσε μήνυση σε βάρος των υπευθύνων της Καθημερινής για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου σε βάρος της.

Παράλληλα, μήνυση κατέθεσε ο κ. Λιότσιος σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής, ενώ στην μηνυτήρια αναφορά του περιλαμβάνει απομαγνητοφωνημένους διαλόγους, που δημιουργούν τεράστια ερωτηματικά ως προς την λειτουργία των υπευθύνων της κρατικής μηχανής, ενώ την ίδια στιγμή διευρύνουν κατά πολύ τον κύκλο των εμπλεκομένων προσώπων.

Φωτιά στο Μάτι: «Ποιοι φοβούνται να μην “καούν”»

Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης, μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Καθημερινής της Κυριακής” για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι διέταξε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

Ηλίας Ψινάκης

Στο όλο αυτό δικαστικό πλαίσιο που είναι σε συνεχή ροή ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπευθύνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛΑΣ κ.λπ.) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα, ο οποίος καλείται μεν την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά όπως διαφαίνεται θα τον εκπροσωπήσει ο δικηγόρος του.

Όλγα Γεροβασίλη

Στο μεταξύ, η πρώην υπουργός Όλγα Γεροβασίλη κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου σε βάρος των υπευθύνων της Κυριακάτικής Καθημερινής για το επίμαχο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο: «Μάτι: το έγκλημα και η συγκάλυψη», «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε», με υπότιτλο «Τα δικαστικά έγγραφα για την τραγωδία και οι ωμές απειλές κατά του επικεφαλής των ερευνών».

Η κυρία Γεροβασίλη επικεντρώνεται στην αναφορά της απομαγνητοφωνημένης συνομιλία μεταξύ στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος που αναφέρει: «Θάψ’τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές «από το Υπουργείο»».

Η φερομένη μεταξύ τρίτων συζήτηση, σύμφωνα με την κυρία Γεροβασίλη « είναι παντελώς ψευδείς κατά περιεχόμενο και δεν ανταποκρίνονται επ’ ουδενί στην αλήθεια».

Ακόμη, η πρώην υπουργός επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «η χυδαία αυτή παρουσίαση και διατύπωση, στοχοποιεί δε ανοίκεια την προσωπική και πολιτική μου ηθική και πορεία και με κατασυκοφαντεί, σε συνδυασμό μάλιστα με την προδιάθεση του αναγνώστη για τα όσα ψευδή και συκοφαντικά αναφέρονται εσωτερικά της εφημερίδας».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «ακραία συκοφαντικό το δημοσίευμα» το οποίο «αναφέρει μόνο ψεύδη και συκοφαντίες» και το οποίο «βαρύτατα προσβάλλει την προσωπικότητά μου, την τιμή και την υπόληψή μου, στοχεύει δε στην πολιτική και ηθική μου εξόντωση αλλά και στην δημιουργία μη ανεκτών υπονοιών σε βάρος μου περί τη νομιμότητα».

Τέλος, η κυρία Γεροβασίλη υπογραμμίζει:

«Εν προκειμένω δια του προαναφερθέντος δημοσίευματος οι μηνυόμενοι βάναυσα προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψή μου με ισχυρισμούς και διαδόσεις για παντελώς ψευδή και αναληθή γεγονότα, ως ανωτέρω μου αποδίδονται, δημόσια δια του τύπου, δια του διαδικτύου προς άδηλο αριθμό προσώπων και δη εν γνώσει του ότι τα γεγόνοτα που ισχυρίζονταν και δη οι φερόμενες ως εντολές από μέρους μου προς την ιεραρχία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι παντελώς ψευδή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινωνία 26.06.2020 – 07:210
Φωτιά στο Μάτι: Δίωξη για κακούργημα κατά συγκεκριμένων προσώπων ζητά ο ανακριτής

Ο εμπειρογνώμονας Δ. Λιότσιος

Παράλληλα, ο δικαστικός εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Λιότσιος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου και κάθε άλλου συναυτουργού (εφόσον αποκαλυφθεί), για τα αδικήματα της απόπειρας παράνομης βίας και απειλής.

Ο κ. Λιότσιος επισημαίνει ότι μοναδική επιδίωξη του πρώην αρχηγού του ΠΣ ήταν ο εξαναγκασμός του, μέσω απειλών και παράνομων πράξεων να συντάξει και να υποβάλλει «ψευδή πραγματογνωμοσύνη, ήτοι «αντίθετη προς την αντικειμενική επιστημονική αλήθεια» προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ποινικές ευθύνες τόσο του ίδιου όσο και κάθε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου.

Κίνητρο των παράνομων ενεργειών του κ. Ματθαιόπουλου, κατά τον μηνυτή, ήταν «η απόκρυψη της αλήθειας για την φονική πυρκαγιά και συνακόλουθα η συγκάλυψη των ποινικών ευθυνών που τον βαρύνουν …. καθώς και των ευθυνών οποιουδήποτε άλλου εμπλεκόμενου προσώπου».

Κατά τον κ. Λιότσιο όταν ξεκίνησε την έρευνα του και άρχιζε να διαβιβάζει αιτήματα στις αρμόδιε υπηρεσίες, ενημερώθηκε επ΄ αυτών ο πρώην αρχηγός του ΠΣ και του είπε χαρακτηριστικά: «Τι μαλ…ες είναι αυτές που ζητάς, κάνε τον μαλ…», φοβούμενος ότι τα έγγραφα που ζητούσε θα συνέβαλαν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπαιτίων.

Την 20η Σεπτεμβρίου 2018 ο κ. Λιότσιος, όπως αναφέρει, δέχθηκε τηλεφώνημα από τον πρώην αρχηγό του ΠΣ προκειμένου να τον επισκεφθεί στο γραφείο του.

Πράγματι όταν πήγε στο γραφείο του, στο οποίο δεν υπήρχε άλλο τρίτο πρόσωπο, άρχισε να εξαπολύει απειλές σε βάρος, «με μοναδικό σκοπό να με εξαναγκάσει να διεξάγω πλημμελή έρευνα» και να υποβάλλω «ελλιπή και ψευδή πραγματογνωμοσύνη, με πορίσματα αντίθετα προς τν αντικειμενική επιστημονική αλήθεια».

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι ο πρώην αρχηγός του ΠΣ μεταχειρίστηκε παρανόμως εκβιάστηκα μέσα προκειμένου να δεχθώ να συντάξω ψευδή έκθεση πραγματογνωμοσύνης, ενώ έκανε λόγο για κίνδυνο δυσμενών μεταθέσεων αν δεν ακολουθούσε τις συμβουλές του καθώς και για κατασκευή ποινικών ευθυνών σε βάρος του μηνυτή, αν δεν ενέδιδε στους εκβιασμούς του.

Έκανε όμως και αναφορά σε παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία αξιωματικού του ΠΣ άφησαν αβοήθητούς συναδέλφους τους κινούμενοι με εκδικητικά κίνητρα ενώ είχαν την δυνατότατα να συνδράμουν και να περιορίσουν την πυρκαγιά (περιπτώσεις Κυθήρων και Μάνης).

Εξάλλου, επισημαίνει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος προσπάθησε να τον εξαναγκάσει να αναφέρει στην έκθεσή του ότι αιτία της καταστροφής ήταν η ταχύτητα της πυρκαγιάς.

Πάντως, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, ουδεμία νύξη περί άνωθεν πιέσεων και προσπάθειας συσκότισης έκανε ο κ. Λιότσιος στην πραγματογνωμοσύνη που συνέταξε για το Μάτι, την οποία παρέδωσε στους εισαγγελείς που διενήργησαν την έρευνα, στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.

Μάλιστα στις 182 σελίδες της πραγματογνωμοσύνης του, ο κ. Λιότσιος περιγράφει αναλυτικά τα τραγικά λάθη, τις αμέλειες και την ασυνενοησία των αρμοδίων αρχών, δεν κατονομάζει κανένα πρόσωπο που μπορεί να ευθύνεται για όσα έγιναν.

Έσωθεν αντιδράσεις

Στο μεταξύ, άρχισαν να εμφανίζονται και οι πρώτες αντιδράσεις από τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, τα ονόματα των οποίων ενέπλεξε ο κ. Ματθαιόπουλος.

Έτσι, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Καπέλιος πήρε θέση και απειλεί με μηνύσεις για όσα ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο με όσα είπε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο τότε αρχηγός Βασίλης Ματθαιόπουλος στον κ. Λιότσιο.

«Αγανακτώ», είπε. «Είναι δυνατόν να κάψω την Ελλάδα. Ολόκληρος αρχηγός δηλαδή να κάνω τέτοιο πράμα για να ξεφορτωθώ και να αποστρατεύσω τον υπαρχηγό του Σώματος; Μπορώ να τα αποδείξω αυτά που έκανα και λέω. Υπάρχει ημερολόγιο στο συντονιστικό κέντρο για το πόσα εναέρια μέσα δόθηκαν τότε στην Πυροσβεστική για να σβήσουν οι δύο μεγάλες πυρκαγιές και μάλιστα είχα στη διάθεσή μου μόνο τρία βαρέου τύπου αεροσκάφη που μπορούσα να στείλω γιατί τα περισσότερα ενοικιάστηκαν από τον Αύγουστο και μετά.

Αυτά που ακούγονται, είναι απίστευτα. Να αφήσω τη χώρα ακάλυπτη; Να αφήσω ανθρώπινες ζωές ακάλυπτες για μια προσωπική κόντρα; Αν είναι δυνατόν! Αυτά είναι ανυπόστατα! Είναι τερατώδη! Τα είπε ο Ματθαιόπουλος για να πείσει τον Λιότσιο».

Υπενθυμίζεται ότι στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγεται ο κ. Ματθαιόπουλος να εξηγεί με το παράδειγμα των Κυθήρων γιατί οι απειλές του προς τον κ. Λιότσιο έχουν βάση. «Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο (σ.σ. αρχηγό της Πυροσβεστικής)-Βασιλειάδη (σ.σ. υπαρχηγό της Πυροσβεστικής). Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρις εναέρια και στη Μάνη χωρις εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στις εισαγγελίες του Γυθείου και του Πειραιά» ακούγεται να λέει ο κ. Ματθαιόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »