Βρετανία, Ιαπωνία και Κατάρ δίνουν στον Ερντογάν την οικονομική “ανάσα” που χρειαζόταν

Χρυσές δουλειές κάνει ο Ερντογάν με το Κατάρ, καθώς μετά την είδηση για την οικονομική ανάσα των 20 δισ. από Βρετανία και Ιαπωνία, το Κατάρ ενισχύει με ακόμα 15 δισ. την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία. 

Βρετανοί και Ιάπωνες “έσωσαν” τον Ερντογάν: Εξασφάλισε 20 δισ. δολάρια

Η οριακή κατάσταση της τουρκικής λίρας και η γενικώς κακή εικόνα της οικονομίας στη γείτονα, συνέθεταν το κατάλληλο σκηνικό για προσφυγή της Άγκυρας στην έσχατη λύση για τη σωτηρία της Τουρκίας, δηλαδή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, Βρετανία, Ιαπωνία και Κατάρ δίνουν στον Ερντογάν την οικονομική “ανάσα” που χρειαζόταν για να γλιτώσει προς το παρόν την Τουρκία από τον οικονομικό όλεθρο, ο οποίος όμως συνεχίζει να απειλεί τη χώρα σε βάθος χρόνου. 

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τριπλασίασε το όριο στην υφιστάμενη συμφωνία ανταλλαγής (swap) με τη νομισματική αρχή του Κατάρ στα $15 δισ. όπως μεταδίδει το Bloomberg.

“Οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας είναι να διευκολυνθεί το διμερές εμπόριο στα αντίστοιχα τοπικά νομίσματα και να ενισχυθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στις δύο χώρες”, αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα. 

Η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με κεντρικές τράπεζες της Ομάδας των Είκοσι καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρα συνεχίζει να εξαντλεί τα συναλλαγματικά της αποθεματικά για να ενισχύει τη λίρα. 

Οι τουρκικές αρχές στηρίζονται στις κρατικές τράπεζες για να πλημμυρίζουν την αγορά με δολάρια, ενώ η εύρεση μιας πηγής ξένου συναλλάγματος γίνεται ολοένα και περισσότερο επείγουσα με τα ακαθάριστα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας να έχουν υποχωρήσει κατά $17 δισ. από την αρχή του 2020 στα $89,2 δισ. όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Η λίρα μετρίασε τις απώλειες της μετά την ανακοίνωση και αυτή την ώρα κινείται στο 6,7955/δολ. 

Ο Ερντογάν εκλιπαρεί Κίνα, Κατάρ, Βρετανία για ρευστό – 1 εκατ. τουρκικά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Με βάση το τουρκικό δημοσίευμα, η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει 20 δισ. δολάρια, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος (foreign currency swaps) με τις κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Η ανακοίνωση της συμφωνίας εκτιμάται ότι θα γίνει από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα επισκεφτεί την Άγκυρα την προσεχή Πέμπτη.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, η Τουρκία βρίσκεται σε αντίστοιχες επαφές με ακόμη δύο κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών – χωρίς να τις κατονομάσει.

Στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η αύξηση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα για τη στήριξη τόσο της εγχώριας οικονομίας, όσο και του εθνικού νομίσματος, το οποίο βρίσκεται στο ναδίρ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »