Τα νέα μέτρα στήριξης για τον Τουρισμό
«Ανάσα» ρευστότητας επιχειρεί να δώσει ξανά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στον χειμαζόμενο κλάδου του Τουρισμού.

Με απόφαση του υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, που στηρίζεται σε άλλη παλαιότερη του 1987, οι επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου θα έχουν την δυνατότητα να μην προπληρώνουν τον ΦΠΑ όταν πρόκειται για κατασκευή ή επένδυση ξενοδοχειακής μονάδος. Η επιχείρηση απαλλάσσεται από το ταμειακό βάρος κατά την απόκτηση του εξοπλισμού της, ενώ θα μπορεί να αποδίδει η ίδια εκ των υστέρων τον αναλογούντα ΦΠΑ, αφού τον συμψηφίσει πρώτα και με πιστωτικά υπόλοιπα κατά την υποβολή της περιοδικής δήλωσης Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, εγγράφοντας τη σχετική δαπάνη τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα (εκροές και εισροές) της περιόδου.

Η απόφαση Βεσυρόπουλου καταργεί από 1ης Ιουλίου την καταβολή ΦΠΑ για κατασκευαστικές εργασίες ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Αφορά δαπάνες κατασκευής για κτήρια, κτίσματα και κατασκευαστικές εργασίες εν γένει επί κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων που πραγματοποιούνται από υποκείμενες στον φόρο επιχειρήσεις, εφόσον εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης και εφόσον ο φόρος που αναλογεί στις εργασίες αυτές είναι τουλάχιστον 3.000 ευρώ.

Προϋπόθεση είναι η κατασκευή, η ανέγερση ή ο εκσυγχρονισμός της ξενοδοχειακής μονάδας να γίνεται επί ακινήτου που ανήκει είτε κατά κυριότητα στην υποκείμενη στον φόρο επιχείρηση είτε έχει οποιαδήποτε έννομη σχέση επί αυτού για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 9 ετών.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει και νέα Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ που θα στοχεύσει ειδικά στις επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού ή και της Εστίασης, που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα στην τρέχουσα φάση. Η Επιστρεπτέα ΙΙΙ αναμένεται να δοθεί στα τέλη Ιουλίου ή αρχές Αυγούστου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »