Τι έρχεται;
”Βόμβα” έριξε πριν λίγα 24ωρα ο ΓΓ του ΟΗΕ, με τα Ελλαδίτικα και Κυπριακά ΜΜΕ να έχουν περάσει στα ”ψιλά” τις δηλώσεις Γκουτιέρες, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

”Διοίκηση της Βόρειας Κύπρου”! Έτσι ονομάζει τώρα το καθεστώς των κατεχομένων ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες. Αλήθεια, δεν βγει κάποια ανακοίνωση από το Κυπριακό, ή το Ελλαδικό ΥΠΕΞ; Αν όχι, τότε αποδεχόμαστε τετελεσμένα!

Η εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση, όμως αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τα μέρη να παρουσιάσουν τις θέσεις που θα παρουσιάσουν, είπε χθες Πέμπτη ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Η λύση δύο κρατών

Απαντούσε σε ερωτήσεις τουρκάλας δημοσιογράφου, για το πότε θα καλέσει τη συνάντηση 5+1 κι αν θα επιμείνει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ή αν είναι ανοιχτός σε νέες ιδέες όπως αυτή του τουρκοκύπριου ηγέτη που είπε πως «μας αξίζει χωριστό κράτος».

 

«Πρόθεσή μου είναι να συγκαλέσω στις αρχές Μαρτίου μία συνάντηση των 5+1, τα Ηνωμένα Εθνη με τις δύο κοινότητες της Κύπρου μαζί με τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία. Η συνάντηση αποφασίσαμε να είναι άτυπη, χωρίς προϋποθέσεις, για να επιτρέψει στα μέρη …Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές στη διοίκηση της βόρειας Κύπρου. Είναι σημαντικό να υπάρξει ευκαιρία όλοι να συζητήσουν ειλικρινώς μεταξύ τους πως βλέπουν το μέλλον και πως προχωρούμε».

Εχω εντολή από το ΣΑ

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε ότι έχει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις.

«Η εντολή αυτή αναφέρεται ρητά σε διζωνική δικοινοτική λύση. Προφανώς αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συνάντηση των διαπραγματευτών που συγκαλούμε, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους. Είμαι πάντα έτοιμος να πάω στο ΣΑ κι αν υπάρχει συμφωνία των μερών διευρύνοντας το πεδίο των διαπραγματεύσεων, θα ερμηνευθεί ως κοινή συμφωνία» εξήγησε.

 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε ότι το πρώτο βήμα είναι να φέρει τα μέρη μαζί, να τα ακούσει και να δει το αποτέλεσμα της συζήτησης.
«Το γεγονός ότι εμμένω στην εντολή που έλαβα, δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός να ακούσω τον καθένα, να λάβω τα συμπεράσματα της συζήτησης στη βάση του οτιδήποτε τα μέρη έχουν ως κοινή άποψη για το μέλλον», πρόσθεσε.

Με λίγα λόγια ο ΟΗΕ νομιμοποίησε την κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, αφού αποκάλεσε απροκάλυπτα τα Κατεχόμενα ως… ”Βόρεια Κύπρο”.

Ο Γκουτέρες δεν μιλά πια για Κυπριακή Δημοκρατία. Την υποβίβασε σε κοινότητα, όπως κάνει η Τουρκία και όπως προβλέπει ένα σχέδιο τύπου Ανάν. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, όπως και το πώς θα ”πουληθεί” η όποια συμφωνία για τον διάλογο, τον οποίο θέλει ο Ο.Η.Ε., όπως αποκάλυψε ο Γκουτέρες.

Μάλλον κάποιοι σχεδιάζουν λύση-”πακέτο” για Αιγαίο και Α. Μεσόγειο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »