Όλα πάλι από την αρχή
Ένα θέατρο του παραλόγου εκτυλίσσεται στην Λιβύη, για λογαριασμό της Άγκυρας και των διασυνδέσεων της με την μεταβατική λιβυκή κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα τουρκικά σχέδια και τους Ρώσους μισθοφόρους.

Γνωστή ιστοσελίδα παρακολούθησης πτήσεων στην Μεσόγειο, κατέγραψε σήμερα δύο πτήσεις της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας προς τη Λιβύη.
Μιλάμε για ένα τεράστιο τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου Airbus A400M (κωδ. 15-0051 – διακριτικό TUAF221) και ένα άλλο άγνωστο αεροσκάφος (διακριτικό TUAF222). Τα αεροσκάφη που αναχώρησαν από Άγκυρα και Καισάρεια, κινούμενα πάνω από την Κεντρική Μεσόγειο προς την δυτική Λιβύη.

Πρόκειται σαφώς για μία ακόμη πτήση μεταφοράς τουρκικού εξοπλισμού και πυρομαχικών για τις τουρκικές βάσεις στην Λιβύη, καθώς και μεταφορά υλικού για αυτές μαζί με προσωπικό.
Η Τουρκία σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πηγές διευρύνει τις δυνατότητες των δυο ναυτικών της βάσεων σε Μισράτα-Τρίπολη, ενώ εξοπλίζει και την αεροπορική βάση Αλ Βατίγια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη, πιθανόν το δεύτερο, του οποίου ο τύπος δεν αναφέρεται, να επιχείρησε να καταγράψει την μετακίνηση 1.200 στρατιωτικών συστημάτων και οχημάτων των ΗΑΕ στην αιγυπτιακή βάση Σίντι Μπαρανί.

Η παρουσία ενόπλων δυνάμεων των Εμιράτων στην Αίγυπτο έχει σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα μαζί με την κοινή ελληνο-σαουδαραβική άσκηση στην Κρήτη σε λίγες ημέρες.
Οι Ρώσοι μισθοφόροι δεν αποχωρούν

Η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, που εκτιμάται σε 2.000 άτομα, συνεχίζει να δρα στο έδαφος της Λιβύης, υποστηριζόμενη από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στην ανατολική και νότια Λιβύη, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του στρατηγού Khalifa Haftar και μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη να αποσύρει αυτές τις δυνάμεις.

 

Την περασμένη εβδομάδα, η αποστολή υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη ανακοίνωσε την άφιξη μιας μικρής ομάδας 10 παρατηρητών στη Λιβύη, των οποίων το καθήκον είναι να δημιουργήσει έναν μηχανισμό παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός και να συλλέξει τις πληροφορίες που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την υποβολή έκθεσης στον Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Wagner απέσυρε μερικούς Ρώσους μισθοφόρους από την Σύρη και την Τζούφρα για να εμφανιστεί σαν να είχαν αποσυρθεί από την περιοχή και τους μετέφερε νότια.

Οι ίδιες πηγές όμως δεν κάνουν κουβέντα για την παρουσία 17 χιλιάδων σκληρών Σύριων Τζιχαντιστών στην Λιβύη, ούτε αναφέρουν σαφές χρονοδιάγραμμα αποχώρησης τους, μαζί με τους εκατοντάδες Τούρκους συμβούλους που ελέγχουν την δυτική Λιβύη.

Εκτίμηση υπάρχει δυστυχώς ότι, ούτε οι εκλογές θα πετύχουν τον στόχο τους ούτε η ειρήνη θα έλθει στην Λιβύη όσο οι Τούρκοι, Σύριοι και Ρώσοι πατάνε το λιβυκό έδαφος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »